Johannes Andreassen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Agent J. Andreassen

Johannes (Marinus) Andreassen (født på Stangnes 5. juli 1873, død i sitt hjem i Strandgata 21 i Harstad 14. august 1956), bedre kjent i Harstad som agent Andreassen, var sønn av jordmor Marie Rekstad og Andreas Nilsen. Som gutt deltok han i Lofotfisket med sin far, og på Kristiansund-jakt med sin onkel.

Familiemannen

Johannes Andreassen var gift med Sigrid, datter av Elias Hoel. Sammen fikk de 7. barn.

  • Marie, født 8. april 1911
  • Synnøve, født 22 september 1912 - død i krybbedød 15. desember 1912
  • Erling, født 13. november 1913 - død 20. april 2000
  • Signe, født 16. juli 1915
  • Johannes Marinus, født 30. mars 1918
  • Sigrid Elisa, født 3. september 1919
  • Anne Margrethe, født 22. juni 1921

Hustruen, Sigrid, omkom i en drukningsulykke i juli 1922. Johannes blei da alene med 6. barn. Gode venner ville hjelpe til med oppfostringen av de yngste barna, men Johannes avslo. Han ville at alle barna skulle vokse opp sammen. Eldste datter var da 11. år, og yngste datte kun 1. år.

Handelsmannen

Etter gjennomført fiskeriskole i Bodø begynte han som handelsbetjent på Gressholmen. Senere kom han til en agenturforretning i Narvik, og etablerte seg så høsten 1904 i Harstad med en rekke agenturer. Han reiste da helt til Røst i Lofoten og hele Ytre Senja og skaffet seg en stor kundekrets slik at han etterhvert opparbeidet en av Harstads største agenturforretninger. Johannes Andreassen kausjonerte for mange av byens handelsmenn, og etablerte en tung kausjonsgjeld. I 1920-årene blei han så rammet av sitt tunge kausjonsansvar. Ingen hørte at han klaget over dette til tross for at han måtte stifte gjeld for å klare nedbetalingen av sitt ansvar, han betalte ned til sine siste kroner. Så svært mange av byens forretningsfolk hadde Johannes Andreassen å takke for at de overlevde nedgangstiden.

Samfunnsmannen

Johannes Andreassen har vært med på å skape det Harstad vi kjenner i dag i mer enn en henseende. Han var en av stifterne til Harstad Handelsstands Forening, og blei på sin 80-års dag utnevnt til foreningens første æresmedlem. Han har vært aktiv i og vært med på å stifte Harstad Turnforening og mannssangerforening. I tillegg var han aktiv skytter i mange år. I det private næringsliv var han benyttet i mange styrer, og var formann i representantskapet i Senjens Privatbank. En årrekke var han direksjonsmedlem i A/S Merkur. I det offentlige liv var han i to perioder (ved valgene i 1922 og 1928) valgt som medlem av Harstad bystyre på listen for Høire/Frisinnede Venstre, og var i tillegg formann i skolestyret.

Kilder

  • Nekrolog i Harstad Tidende 15. august 1954 og omtale av begravelsen.
  • Egne erindringer fra Anne Margrethe Lund, artikkelforfatter Tore Lunds mor.
  • Simensen, Sigurd: Harstad gjennom 50 år 1903-1953, Harstad 1953