Julius Denzer

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Denzer fotografert av en kollega på balustraden ved kommandantboligen på Grini.
Foto: Griniboka, bind I, side 135

Julius Denzer (født 1896 i daværende Rhinland, i dag Rheinland-Pfalz, dødsår ukjent) var en SS-Untersturmführer som i Norge er særlig kjent for at han fra sommeren 1942 var nestkommanderende, kalt Schutzhaftlagerführer i Grini fangeleir etter at han kom til leiren 26. april samme år. Han var på Grini til august 1944 da han overtok som kommandant for Krøkebærsletta fangeleir.

Han var kjent for sin aggressive og truende omgangsform overfor fangene, selvom det var relativt få tilfeller med driekte voldsutøvelse fra hans side, han foretrakk kollektive straffeøvelser som løping og kryping, uten hensyn til fangenes alder eller fysiske tilstand. På Grini var han også kontaktmann for angiverne blant fangene.

Denzer arbeidet før første verdenskrig i en symaskinfabrikk og som trafikkbetjent, og etter deltakelse i krigen ble han med i politiet hvor han etter hvert ble overbetjent. Han gikk tidlig inn i NSDAP.

Ved frigjøringen ble han etterlyst som krigsforbryter, men han gjemte seg bort og tok identiteten til en OT-offiser og ble i slutten av juli 1945 ubemerket fraktet med skip tilbake til Tyskland sammen med annet tysk OT-personell. Her fikk han arbeid som trafikkbetjent i Northeim i Niedersachsen, men ble 11. september 1947 ble gjenkjent av de to tidligere Grinifangene Willy Fredlund og Jonas Brunvoll og utlevert til Norge hvor han 22. november 1948 ble dømt til 15 års tvangsarbeid, fratrukket 439 dager i varetekt. Han ble dømt for blant annet mishandling, legemsbeskadigelse og legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap.

Han sonte i Espeland tvangsarbeidsleir fra 22. mars 1949 til han ble utvist fra Norge 6. oktober 1952.

Litteratur