Katterat stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Katterat stasjon med et av NSBs BM68-lokomotiv
Foto: Ofotbanen AS (2005).
Oversikt over bygningsmiljøet med Rombaksbotn i bakgrunnen.
Foto: Åsmund Wie (2009).

Katterat stasjon er en stasjon på Ofotbanen, og den åpnet i forbindelse med at Ofotbanen ble satt i drift 15. november 1902. Stasjonen het da Hundalen stasjon, og fikk dagens navn fra 1. januar 1951 etter fjellet Katterat (838 moh.), nordøst for stasjonen mot riksgrensen.

Den ligger 29, 73 km fra Narvik havn, og 373,5 moh. Den nåværende stasjonsbygningen ble bygget i 1921.

Den er åpen for persontrafikken på Ofotbanen, og har direkte togforbindelse til Narvik, Kiruna og Luleå.

Stasjonen er ikke tilknyttet det offentlige veinettet, og kan med veitransport bare nås med tog eller til fots. Det går en anleggsvei sørover til Hundalen og Rombaksbotn. Området er idag et populært turområde.

Før elektrifiseringen hadde stasjonen et vanntårn tilsvarende som på Rombak stasjon, tegnet av Paul Armin Due.

Da Ofotbanen ble elektrifisert i 1923 ble det bygget en transformatorstasjonen på Katterat, og var en sentral del av systemet som sørget for elektrisitet til Ofotbanen. Transformatorstasjonen har tre transformatorer som forvandlet 80 000 V til 16 200 V, og er i dag nedlagt. De gamle elektrotekniske installasjonene og den ene bevarte transformatoren, er i dag meget sjeldne. Selve bygningen er godt bevart med det opprinnelige nyklassisistiske preget, og er idag vernet som statlig listeført. Katterat er den best bevarte stasjonen på Ofotbanen, med tre vokterboliger, stasjonsbygning fra 1921, smie, firemannsbolig og transformatorstasjonen fra 1923.

Fram til stasjonen ble fjernstyrt på 1960-tallet var det fast bosetning ved stasjonen. I dag brukes bebyggelsen rundt stasjonen som Katterat Fjellstue, ofte brukt som leirskole og er en del av Turistforeningens hyttesystem i Nordland, samt fem hus som nå benyttes som hytter. Fra stasjonen går Rallarveien fra Bjørnfjell videre ned til Rombaksbotn.

Under unionsoppløsningen i 1905 var norske styrker utplassert på stasjonsområdet og stillinger og ruiner etter brakkene kan fortsatt sees. Under andre verdenskrig bygde tyskerne artilleristillinger ved stasjonen som dekket Rombaksbotn. De to stiene fra stasjonsområdet ned til bebyggelsen fikk henholdsvis navnene Norskebakken og Tyskerbakken.

Kilder


Koordinater: 68.397644° N 17.965919° Ø