Kjeldearkiv:Åge Albertsen: Vi gjemte oss bak pipa

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bombeangrep mot Kjeller flyplass i 1943 og 1944
BMWs hangar.jpg
En av hangarene som ble bombet av amerikanske fly 18. november 1943
Kjeldeinformasjon
Navn: Åge Albertsen
Født: 1932
Sted: Lillestrøm og Kjeller flyplass
Tidsrom: 1943 og 1944
Nedtegnet: Skrevet for Lokalhistorisk ressurssenters nettsider i 1998 og publisert i årsskriftet Årringen i 2010
Nedtegnet av: Åge Albertsen
Beskrivelse: Bombeangrep mot Kjeller flyplass i 1943 og 1944
Viktig: Denne artikkelen kan kun endres av administratorer. Dersom endringer trengs, vennligst ta dette opp på artikkelens samtaleside eller med en administrator.

Disse minnene om bombingen av Kjeller flyplass i 1943 og 1944 er skrevet av Åge Albertsen (1932).


18. november 1943 ble Kjeller flyplass angrepet av 78 amerikanske B-24 bombefly som i løpet av 11 minutter slapp 838 høyeksplosive bomber over flyplassen og deler av Lillestrøm.

29. april 1944 kom et britisk nattangrep på flyplassen med fire jagere og 51 Lancaster bombefly. Treffsikkerheten var liten, bombene ble spredt over et stort område og 12 sivile ble drept i Lillestrøm.

Åge Albertsen fra Åkrene i Fet som var 11 år 1943, opplevde bombeangrepene mot Kjeller både i 1943 og 1944. Etter angrepene syklet han til Kjeller og Lillestrøm og så ødeleggelsene på nært hold.

Åge Albertsen forteller:

«Flere ganger i løpet av krigen var det angrep av allierte fly på Kjeller flyplass. En novemberdag i 1943 kom det et amerikansk storangrep, og flere hus og hangarer ble truffet. Jeg syklet dagen etter til Måsasvingen, og derfra kunne jeg se de voldsomme skadene som hadde oppstått. Inne på Kjellerområdet så jeg den smadrede «grønne hangaren». Halve hangaren var en ruinhaug, og betongplater og armeringsjern sprikte til alle kanter. Oppe i lia kunne en se restene av offiserskaserna, fullstendig ødelagt. Dette var krig, en krig en kunne oppleve noen kilometer fra mitt hjem på Åkrene. En fryktelig opplevelse, selv om jeg inni meg kjente en form for glede. Disse ruinene sto lenge etter krigen som et minnesmerke over krigens vanvidd.

En aprilnatt i 1944 ble jeg vekket av far samtidig med at flyalarmen gikk i Lillestrøm. Igjen ble Kjeller bombet av allierte fly, men på grunn av feil beregning ble også mange sivile hus i Lillestrøm rammet, og 12 mennesker mistet livet. For å finne bombemålet ble det sluppet en mengde lysbomber, som da hang i sine fallskjermer rundt hele Lillestrøm. Disse var så kraftige at det ble så lyst som midt på dagen da vi løp bort til en av naboene. Det var lettere å takle slike opplevelser når flere var samlet.

Luftvernbatteriene skjøt sine raketter kontinuerlig, og lyden fra disse sammen med smellene fra bombene som falt, gjorde at det selv helt ute hos oss på Åkrene var et voldsomt bråk. Vi var redde for rakett- og bombesplinter, og satte oss derfor på kjøkkenet med pipa som beskyttelse i retning mot Lillestrøm. En utrivelig situasjon.

Dagen etter syklet jeg til Lillestrøm, og midt nede i Sørumsgata fikk jeg se skadene forårsaket av de bombene som var sluppet feil. Flere av husene sto smadret på høykant, og det var dype bombekratre omkring dem. En fæl lukt av sprengstoff og brann lå over området og forsterket det grufulle synet som møtte meg der: En krigs dramatiske ansikt, plassert der i det fredelige Lillestrøm.»

Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.