Kjeldearkiv:Ny konsert med Hanna-Marie Weydahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ny konsert med Hanna-Marie Weydahl

Det har vært et privilegium for bydelen å ha Hanna-Marie i sitt midte. I tilegg til å utøve sin kunst i konsertsalene i Norge og utlandet, har hun ofte spilt for det lokale publikum til stor glede for så mange.

Bestemte seg tidlig

Hanna-Marie begynte å spille piano da hun var 8 år. Da gikk det to uker før hun visste at hun ville bli pianistinne. Under krigen kjøpte familien en bondegård i Vestfold mellom Drammen og Holmestrand. Den unge dame var fokusert på sin kunst og i denne vanskelige tiden reiste hun til Oslo hver uke for å få sine spilletimer. Når hun på tilbaketuren kom til Holmestrand for å ta bussen videre til Hillestad, hendte det at bussen sviktet og hun måtte gå på sine ben den lange veien, det tok nok flere timer. Men det var noe av prisen hun ville betale for å få sin ukentlige undervisning hos bekkelagsdamen Elisabeth Onarheim Ringdal, senere hos bekkelagsmannen Reimar Riefling.

Spente for ”Dokka”

Hanna-Marie underviste i klaverspill allerede mens familien bodde i Vestfold. Det hendte at hun hadde elever så langt av sted at det var for langt å gå. Da ble ”Dokka”, gårdens snilleste hest, spent for vogn eller slede og den unge Oslojenta kjørte for å gi sin undervisning. Hanna-Marie underviste til å begynne med for å finansiere sin videre utdannelse. Samtidig tok hun en god artium som privatist. Til middelskoleeksamen hadde hun 4 S’er i skriftlig, litt av en pike.

Debuten

Debuten ble holt i Aulaen 24. september 1940, da var hun 18 år gammel. Konserten som fru Weydahl nå skal holde på Nordstrand, blir et jubileum, et 70-års jubileum, men jeg forter meg å tilføye at hun hadde holdt mange store konserter før debuten og det blir også sikkert konserter etter 30. mai i år. Når nå Hanna-Marie Weydahl ser tilbake på et langt og uhyre innholdsrikt kunstnerliv, står debutkonserten blant de store opplevelsene. Hun satte pris på at nordstrandsfolk møtte opp, ja Ekebergbanen var stappfull av dem som skulle på konserten. ”Debuten var en avgjort seier” skrev Morgenbladet. ”En oppsiktsvekkende god debut”, skriver en annen anmelder.

Læremestre

Klaverpedagogen Elisabeth Onarheim Ringdal som bodde i ”Villa des Fleurs” på Bekkelaget, var en stor musikalsk begavelse av en høyt kultivert musikalsk slekt. Hun sier selv: ”Hele mitt liv har jeg følt lærergjerningen som mitt specielle kald – det har vært mig større end at være eksekutør.” Hun debuterte selv i 1922. Elisabeth Onarheim Ringdal hadde en privat klaverskole i samarbeid med en musikkskole i Paris. Siden det på den tiden ikke var noen musikkhøgskole i Norge, oversatte hun musikkteori til norsk og lærte det bort til sine elever. Hanna-Marie synes at Reimar Riefling var fullkommen som musikklærer, mestrenes lærer som ingen annen kunne måle seg med. Han ville at elevene skulle huske musikken og spille uten noter. Hanna-Marie hadde de best mulige læremestre her i nærområde. Hun utdannet seg videre i Bryssel.

Konserter

Hanna-Marie har hatt engasjementer i Storbritannia, Belgia, Frankrike, Tsjekkia og Russland foruten i alle de Nordiske land. Det ble en rekke radioopptredener i NRK både med egne konserter og som solist med radioorkesteret, men hun har også hatt konserter i svensk, dansk, finsk og islandsk radio. Hun er en av Norges ledende pianister og representerer ofte Norge i utlandet, først og fremst med norsk samtidsmusikk. Hun er ekspert i å fortelle om og fremføre samtidsmusikk på en begripelig måte. Hun er velsignet klar og liketil, skriver Christine Eike. Hanna-Marie bruker verken manuskript eller noter, dermed blir publikumskontakten helt utmerket.

Fartein Valen

Hanna Marie har hatt et spesielt forhold til Valens musikk, og har formidlet musikken hans gjennom konserter, også i radio og TV og gitt ut plateinnspillinger. Gjennom sin innsats har hun gitt mange mennesker en ny forståelse og ny opplevelse av denne komponisten. I året 2005 fikk hun Valen-prisen. Hanna-Marie sier ”Man må like god musikk, og like det man holder på med. Fartein Valens verker gir deg en spennende tankevirksomhet, han er rett og slett fabelaktig.”

Stort register å arbeide med

Vår pianistinne hadde et utbredt samspill med andre kunstnere som bl.a. Aase Nordmo Løvberg, Sigbjørn Bernhoft Osa og flere. Hanna-Marie har utgitt flere plater og CD’er. Hun har ordet i sin makt, hun skriver gjerne og er en glimrende kåsør. Ved musikkonkurranser har hun vær dommer.

Vår lokale andedam

Hanna-Marie sviktet aldri sitt nærområde. Adskillige ganger har hun spilt ved Suttungteaterets forestillinger, lokale pensjonistuniversiteter, husmorlag, menigheter, Inner Wheel Klubb og svært mange ganger ved Nordstrand Huskonserter som jo er et lokalt, men svært så profesjonelt foretagende. Lokale storheter som Agathe Backer Grøndahl og Eivind Groven har Hanna-Marie hatt på sitt repertoar.

Undervisning, en viktig part i livet

Fra 1973 til 1991 var Hanna-Marie førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole. Hun har også hatt en hærskare elever og elever har hun fremdeles.

Kongens Fortjenestemedalje i gull.

Hanna-Marie Weydahl har få strålende kritikker i inn- og utland. For sine konserter, kåserier, artikler og ikke minst for sin pedagogiske oppgaver har Hanna-Marie Weydahl mottatt så meget hyllest at det nesten er som om hele folket stiller opp for å applaudere. Det hele har manifestert seg i at hun er blitt tildelt Kongens Fortjenestemedalje i gull. Det er en stor kunstner som 30. mai vil gi oss en konsert på Nordstrand.

Nordstrand Vels Miljøpris

Hanna-Marie har blitt tildelt Nordstrands Vels Miljøpris i 1999. Hun eier Bjerkelia 17 ved Seter, kalt ”Aasgaarden”, et hus i sen sveiserstil med jugendelementer som ligger på en liten kolle, fritt og luftig, med utsyn vestover, en nydelig utsikt. Bygningen fra 1905 er av høy arkitektonisk kulturhistorisk verdi og er på Byantikvarens gule liste. Haven oppleves som et lite parkanlegg, og danner en harmonisk enhet med det store hvitmalte huset. Haven er anlagt som en romantisk engelsk have, delt opp i en naturlig, uformell og organisk del på inngangssiden – med store, flotte trær og busker, grusganger og til og med en andedam lagt naturlig inn i terrenget. På vestsiden, mot utsikt og sol, er haven litt mer formell og symmetrisk med murer, rosebed, blomsterkrukkeoppsatser og gressganger. Hun forteller selv at huset lå passe langt fra naboene idet at både hun selv og hennes mann spilte klaver. Eiendommen fremstår som helt unik med hus og have i tilnærmet opprinnelig form og stand. Velet forteller at prisvinneren er en kulturbærer av dimensjoner. Hun forteller at når hun ikke spiller, så steller hun i haven. Hun har ikke havemøbler ute fordi hun har ikke tid til å sitte ned, hun jobber hele tiden. Enten så spiller hun eller så jobber hun i haven.


Hanne Marie Weydahls konsert i Nordstrandshuset er søndag 30. mai klokken 19.00. Billetter kjøpes ved inngangen og koster kr. 100. Hun vil spille verker av Schubert, Chopin, Skajbin og Agathe Backer Grøndahl, det vil vare en times tid. Det har vært utrolig spennende å holde på med denne ”Aktuell Historie”, men jeg blir jo engstelig for at jeg ikke kan makte å tegne et rettferdig bilde av vår lokale kunstner, men moro har det vært. Jeg tillater meg å anbefale ”Aktuell Historie”s lesere å komme på konsert 30. mai, vel møtt! (Dette var i 2010)


Kilder

  • Pedersen, Gunnar: B.6: Aktuell historie VI : Nordstrand og Østensjø - før og nå. 2013. 204 s. Utg. Dreyer. ISBN 978-82-8265-076-2. S. 88: Ny konsert med Hanna-Marie Weydahl.


Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 512 den 15.05.2010. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.