Kjeldearkiv:Tuberkulosen - menneskehetens verste svøpe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kjeldearkiv:Tuberkulosen - menneskehetens verste svøpe. For mindre enn 100 år siden herjet tuberkulosen og hundretusener av nordmenn ble smittet og titusenvis døde. Nordstrands befolkning sørget for at sognet fikk sitt tuberkulosehjem, og Ullevål sykehus brukte øyene til sykeavdelinger for barn.

Bakgrunn

Tæring eller tuberkulose var en sosial sykdom i den forstand at den var knyttet til dårlige boliger, trangboddhet, slett hygiene og dårlig ernæring. Sykdommen rammet alle samfunnsgrupper, men de fattige i byene var mest utsatt. Tuberkelbasillen overføres vanligvis gjennom dråpesmitte, ved hosting, spytting, nysing eller bruk av felles spiseredskaper. Den kan også overføres fra tuberkuløse sår, gjennom infiserte matvarer eller drikkevarer. Basillen kan holde seg levende utenfor kroppen i ukevis – i klær, husstøv osv. Den trives best i mørke rom, ikke sollys og varme.

Titusener døde

Tuberkulosen kan angripe alle kroppens organer. Den kan sette seg i ledd og ben, i huden, i ryggraden. Den vanligste formen var likevel lungetuberkulose. Barn ble dessuten oftere enn voksne rammet av skrofulose, det vil si tuberkulose i lymfeknutene på halsen. Denne tuberkuloseformen ga ofte åpne sår. Fra 1928 kan vi lese at selv om sykdommen krevde færre og færre liv, var det fremdeles omkring halvparten av de som fikk såkalt åpen tuberkulose som mistet livet. Dette året var 7420 personer registrert syke mens 4500 samme året døde av sykdommen. Men her er enorme mørketall så egentlig handlet det om titusenvis av mennesker i Norge. I perioden 1901 til 1950 døde 181.727 av tuberkulose. Sykdommen ble kalt menneskehetens verste svøpe. 15. november 1926 var det 599 personer med tuberkulose i Aker kommune, hvorav 98 i Nordstrand sogn, men ikke noe tuberkulosehjem. Aker sykehus – det eneste i hele Aker – hadde plass til 28 tuberkuløse pasienter – situasjonen var fortvilet.

Nordstrand tuberkulosehjem

I Nordstrands Avis 26. januar 1925 sto det et opprop, det gjaldt reising av et tuberkulosehjem for sognet, underhånden var det alt samlet inn 28 000 kroner. Sognets ungdom var truet av denne forferdelige sykdommen og man spurte seg om Nordstrands befolkning ville vise forståelse og gavmildhet. I mars 1926 ble ”Nordstrands sogns tuberkuloseforening” stiftet. Ved årets utløp hadde en 357 medlemmer og et byggefond på 54.421,68 kroner. Medlemsantallet steg i 1927 til 2300. Sognets damer var enestående interessert og dyktige. En festet seg først ved en tomt ved Rustad gård, men det ble innvendt at dette stedet lå for nær Nøklevannet som var Akers drikkevanns-reservoir. Det ble ordnet med en tomt etter et makeskifte mellom Skullerud gård og kommunen. Tomten var på 5 mål dyrket mark og 15 mål skog beliggende mellom Gamle Enebakkvei og Skullerudveien. Anleggsarbeidet startet 7. juli 1927 og innvielsen ble 16. desember 1928. De samlede byggeomkostninger ble 195 000 kroner. Alt nødvendig utstyr ordnet styrets damer med. I de senere årene er det bygget boligblokker i området og det sies at det gamle tuberkulosehjemmet skal rives for å gi plass til en boligblokk. Det er synd at det ikke har vært mulig å restaurere den staslige bygningen, den kunne stå som et monument over Nordstrands omsorg for bygdas syke. Bygningen representerer både noe av det verste og samtidig noe av det beste i Nordstrands og Norges historie. Huset har vært bolig for flyktninger og ser nå litt ramponert ut. Til 1935 hadde en fått bygget tuberkuloseinstitusjoner i Norge med plass for til sammen 4.916 pasienter og årlig ble det behandlet 200 000 tuberkuløse.

Edvard Munch

Munch er den maleren som fremfor noen blir forbundet med tuberkulose. Hans bilder «Det syke barn», ”Døden i sykeværelset” og ”Vår” er med tiden blitt kjent blant et stort publikum. Edvard Munchs barndomshjem var preget av sykdom og død. Han var bare fem år da moren døde av tuberkulose. Åtte år senere døde hans eldste søster Sofie av samme sykdom etter et langt sykeleie. Dødsfallet gikk sterkt inn på Edvard Munch. Det var et sjokk for ham at faren, som var lege, ikke kunne redde søsteren. ”Likgufset” ble dermed nedfelt i hans sinn allerede i barndommen, og det kom til å prege hans kunst. Motivet i ”Det syke barn” er den lungesyke jenta som sitter i sengen med ansiktet vendt mot vinduet. Det bleke ansiktet går nesten i ett med puten i bakgrunnen. Blikket er bortvendt og fjernt. Den syke befinner seg i et grenseland mellom liv og død; hun stirrer inn i ”landet som ikke er”. Sorgen og fortvilelsen blir understreket i morsfigurens mørke, sammensunkne skikkelse. Egentlig er det Munchs tante, som vi vet bodde på Nordstrand. Edvard Munch inspirerte mange talentfulle malere blant andre Bjarne Ness og John Andreas Savio som begge døde av tuberkulose henholdsvis 25 og 36 år gamle.

Syke barn på øyene

Bleikøya var fra 1885 til 1926 tilholdssted for et kystsanatorium for tuberkoløse barn. Den 98 mål store Malmøykalven ble innkjøpt av Oslo kommune i 1915 til sykeavdeling for skrofuløse/tuberkuløse og svaklige barn. Den ble tatt i bruk 17. juni 1916 fra mai måned til september med 125 senger. Sykepleiersker og elever fra Ullevål sykehus ble sendt ut som pleiepersonale. I budsjettet for 1936 er bemanningen følgende: 1 oversøster 1 postsøster 1 tilsynslege 6 sykepleiersker 4 elever 7 hushjelper 1 kokke 1 portør 1 vaktmann (fisker) Båt tilhørende Malmøkalven gikk i fast rute med mat, personalet og besøkende til barna. I 1933 ble det planlagt en storstilt utbygging av et badeanlegg med en stor restaurant med terrasser og strandpaviljong og stor parkeringsplass på Malmøkalven. Blant annet skulle det gå trikk med høybro over Malmøsundet og over til Malmøya og så gjennom et par små tunneler. Trikkesløyfen skille være der Solvik ligger. Byens medisinske autoriteter kjempet med nebb og klør for å opprettholde bruken av øya til sine formål, og det lyktes for dem.

Rekreasjon

I 1938 var det et belegg på 130 barn, men disse barna var friskere enn tidligere. Under krigen lå øya i luftvernsone, og bygningene sto tomme. Sommeren 1945 foreligger korrespondanse fra Sykehusrådmannen om igjen å opprette Malmøkalven som sykeavdeling, men forstanderinnen kunne ikke skaffe pleiepersonale. I 1922 ble en keglebane omgjort og bygget til en hytte for sykepleiersker. I 1948 ble Bagstadvillaen innredet til den kvinnelige betjening ved Ullevål sykehus med 10 sengeplasser. Disse to husene disponeres fremdeles av den kvinnelige betjening ved Ullevål. Menn blir ikke bortvist. I pent vær er stedet meget brukt som rekreasjonstilbud fra mai til oktober. De andre husene på øya disponeres av Barnevernskontoret. I 2004 ble det i Norge meldt om 302 pasienter med tuberkulose, av disse var 262 nye pasienter. I 1997 levde cirka 400 000 norskfødte personer med tuberkulosesmitte i kroppen, i hovedsak eldre som fikk smitten tidligere i livet. Effektiv behandling har vært tilgjengelig siden 1950-årene. Ifølge Folkehelseinstituttet har man i Norge utarbeidet rutiner for undersøkelse av tuberkulose hos personer som skal arbeide med barn.



Kilder

  • Pedersen, Gunnar: B.1: Aktuell historie. 2008. 161 s Utg. Nordstrands blad. ISBN 978-82-303-1118-9. S. 109: Tuberkulosen - menneskehetens verste svøpe .


Lavendel.JPG Artikkelen er basert på «Aktuell historie», Gunnar Pedersens spalte i Nordstrands Blad, som senere har resultert i seks bøker. Den ble opprinnelig publisert som NB 362 den 11.11.2005. Litteraturlista er den Pedersen oppga i sin utgave av artikkelen.

Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.