Korpås-Olsen
Korpås-Olsen (født 16. mai 1874, død 11. november 1952) het egentlig Olaf Olsen, men ble kalt Korpås-Olsen fordi han fra 1920-tallet bodde mye av sitt liv i en primitiv hytte 100 meter fra Solås-søstrene på Korpåsen nær Skullerud i Oslo. Skogforvalter Ole Messelt lot ham bygge hytta på Skullerudåsen, og her ble han helårs-eneboer.
Han var lidenskapelig preparant (utstopper) av dyr og fugler – og ble derfor også kalt Fugle-Olsen – men hadde lenge jobb på slakteriet på Grønland. Han måtte gå hele veien til jobben hver morgen, men kunne ta bussen til Enebakk etter arbeidstid og gå av bussen i den såkalte Skulleruddumpa. Han ble læremester for den kjente naturfotografen Sverre M. Fjelstad, som tilbrakte mye tid sammen med Korpås-Olsen fra 17-årsalderen. [1]
Slekt og familie
Han var sønn av baker Peder Olsen og husmor Sørine Amalie Olsen. Faren var fra Romedal, mens mora var fra Kristiania. De fikk sju barn, hvorav seks vokste opp – Olaf var den eldste av dem.
I 1901 ble han gift med Regine Thorvalda Johnsen (1877–1954). Dette ekteskapet ble oppløst. Nøyaktig når er usikkert, men det må være før hun ble gift igjen i mars 1914.[2] I 1917 står han som fraskilt da han gifta seg med Helene Marie Abrahamsen (1881–1923). Det er ikke spor etter barn i noen av ekteskapene, eller utenom dem for den saks skyld.
Liv og virke
Året etter at han ble født finer vi dem på adressa Grønland 14/16, kjent som Slottet på Grønland ettersom det var en staselig bygård. I 1885 finner vi familien i Motzfeldts gate 12, og i 1891 i Mandalls gate.
Da han gifta seg i 1901 bodde han i Markveien 18, og oppga at han var preparant. Hans utkårede, Regine Thorvalda, hadde allerede fått to barn med to forskjellige menn utafor ekteskap, og jobba da de gifta seg på et veveri. Regine Thorvalda hadde også vokst opp på Grønland.
Kone nummer to, Helene Marie, hadde også fått et barn utafor ekteskapet, som det ser ut til at hun mista.[3] Hun var fra Sandar. Da de ble gift oppga han å være murer, og bodde i Christian Krohgs gate 50. I 1920 finner vi henne som gift ekspeditrise i folketellinga, men hun bodde alene som losjerende i Tøyengata 11. Det ser altså ut til at også dette ekteskapet falt fra hverandre nokså raskt. Da hun gikk bort i 1923 var hun tilbake i Sandar, men hun var oppført som gift i kirkeboka. Ektefellen ble bare oppgitt som «murer Olsen».[4]
I proklama etter hans bortgang er han oppført som slakteriarbeider, selv om det var lenge siden han hadde vært det. Olsen ble gravlagt på Nordstrand kirkegård.
Mange av de utstoppede dyrene hans ble gitt til Abildsø skole etter hans død. Hytta hans ble stående noen år, men raste til slutt sammen. Den er avmerka på kart over Østmarka, og det er satt opp en minnestein der.
Referanser
Kilder og litteratur
- Korpås-Olsen i Historisk befolkningsregister.
- Dødsannonse i Aftenposten 1952.11.15. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Proklama i VG 1952.11.22. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Saugstad, Even: Folk og røvere i Oslomarka. Utg. Frie fuglers forlag. 2023. Digital versjon på Nettbiblioteket.