Kristian Oudenstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristian og Marthe Oudenstad
Foto: Fra slektsboka for Oudenstad-familien

Kristian Oudenstad (født 12. april 1863 i Snertingdal, død 5. desember 1933 samme sted) var gardbruker og lokalpolitiker. Bonden på Øvre Nøss, en av de større gardene i Snertingdal, var ordfører i Biri 1908-10 og deretter den første ordføreren i Snertingdal, som ble egen kommune i 1910. I likhet med faren Amund hadde han ei lang rekke tillitsverv og fikk Kongens fortjenstmedalje for den offentlige innsatsen sin.

Bakgrunn og familie

Han vokste opp på garden Audenstad i Snertingdal, som sønn av bonde Amund Haavelsen og Oline Kristiansdatter. Oudenstad gifta seg med Marthe Hansdatter Ruud (1868-1938), pleiedattera til Even Larsen og Gunnhild Mathea Nøss. Kristian og Marthe Oudenstad tok over Nøss, og der vokste de 11 barna deres opp. Eldstedattera Mathea (1897-1983) ble gift med professor Hans GlømmeNorges Landbrukshøgskole.

Gardbruker, skogeier med mer

Nøss var en av de største eiendommene i Snertingdal. Til garden hørte det rundt 400 mål innmark (fulldyrka jord og beiter), 3000 mål produktiv skog og rundt 300 mål annet areal. Før første verdenskrig kjøpte Oudenstad også innåt nabogarden Tømmeråsen, men den nest eldste sønnen Asbjørn tok over den eiendommen i 1921, da eldstesønnen Even fikk skjøte på Nøss.

På Øvre Nøss hadde Kristian Oudenstad også sagbruk og mølle, og fra 1911 til 1930 hørte det eget elektrisitetsverk til garden, som ga både lys og kraft. Sammen med broren Petter dreiv Oudenstad dessuten meieri i Fredrikstuen, men dette ble solgt før 1900.

All denne næringsvirksomheten og den store husholdningen krevde mye arbeidskraft, og i 1910 hadde Øvre Nøss både gardsgutt, budeie, innejente og barnepike.

Tillitsverv

Norsk Kundgjørelsestidende 10. mai 1915. Generalforsamling i Vestoplandenes Telefonselskap.

Snertingdal hørte fra gammalt til Biri prestegjeld, og etter at Formannskapslovene kom i 1837, ble bygda en del av Biri herred. Snertingdalsbonden Kristian Oudenstad var ordfører i Biri 1908-10. Fra 1910 var imidlertid Snertingdal egen kommune, og Oudenstad fortsatte som ordfører der i omkring et år, til Kristian Markeng overtok vervet. I perioden 1914-16 var det igjen Kristian Oudenstad som var ordfører.

8. oktober 1909 representerte Oudenstad skogeierne i Snertingdal da Mjøsen Skogeierforening ble stifta, mens han i sin andre ordførerperiode rundt første verdenskrig var bygdas representant i styret for Vestoplandenes Telefonselskap. Oudenstad var også direktør i Biri Sparebank, forlikskommissær og formann i menighetsrådet. Han var sterkt religiøst interessert.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker