Lars Gunnæs

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lars Gunnæs (født 11. november 1887 i Skien, død 1937 i Spania) var grosserer, politiker for Høyre og Nasjonal Samling og falt i den spanske borgerkrigen.

Gunnæs var grosserer og aktiv i Høyre. Han var blant annet varadelegat til partiets landsmøte i 1931, og så seint som i januar 1933 ble han gjenvalgt til styret i Skiens Høireforening.

Samme år meldte han imidlertid overgang til det nystiftede partiet Nasjonal Samling. Ved stortingsvalget i 1933 sto han på fjerdeplass i bykretsen for Telemarks- og Agderbyene, på ei liste som ble toppa av Christen Knudsen fra Porsgrunn. Han ble også fylkesfører i Telemark.[1]

Gunnæs skal ha reist til Spania 4. januar 1937 for å slutte seg til Francos styrker, gått gradene fra sersjant (ved et mitraljøsekompani) til brigadeoffiser (i fremmedlegionen), og falt i nærheten av Toledo høsten 1937. Ifølge det nasjonalsosialistiske bladet Ragnarok ved dets redaktør Hans S. Jacobsen hadde Gunnæs gjort seg «legendarisk bekjent ved sin tapperhet». Videre het det:

Lars Gunnæs var et steilt og godt menneske. For fem år siden blev han grepet av nasjonalsocialismens idé, og snart stod han blant de fremste i kampen herheime, som fylkesfører for N.S i Telemark. Han tilhørte den radikaleste fløi i partiet, som han efter en tid forlot. Man vil huske hans ensomme kamp mot marxister og banksjefer i Skien [...] Av Lars Gunnæs' død turde det også hende det kom til å gro liv i Noreg. Men Valhall går noen glade kampdager imøte.

Referanser

  1. Ustvedt 1975: 136.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker