Larvik grevskap

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Laurvigen grevskap)
Hopp til navigering Hopp til søk

Laurvigen grevskap, eller Grevskapet Larvik, ble opprettet i 29. september 1671 da Brunla amt ble gjort om til grevskapet Laurvigen. Grevskapet omfattet nåværende Larvik, Sandefjord og Tjøme kommuner, i tillegg til deler av tidligere Andebu. Larvik grevskap er foruten Jarlsberg grevskap det eneste grevskapet vi har hatt i Norge.

Den skandaliserte Christian Conrad Danneskiold-Laurvig arvet grevskapet i 1762, og ble tilslutt så forgjeldet at dette ble satt under administrasjon i 1767, og i 1771 ble han umyndiggjort. Hans to etterkommere klarte ikke å få betjent den store gjelden og satt i stand de nedslitte anleggene og grevskapet ble i 1805 solgt tilbake til kongen.

I 1821 ble grevskapet slått sammen med Jarlsberg grevskap til Jarlsberg og Larvik amt.

Birkeretten

Greven fikk utstrakte rettigheter, som skatte- og tiendefrihet. I tillegg fikk greven også birkerett. Birkeretten kalles den retten birkeherren, her greven, hadde fått tildelt ved kongelig privilegium. Greven hadde med birkeretten myndighet til å utnevne dommere og kreve inn bøter. Han hadde også kallsrett som gav han rett til å utnevne prester. Greven hadde også ansvar for å kreve inn skatter i grevskapet. Til daglig ble grevskapet styrt av en overinspektør.

Larvik grevskaps arkiv

Arkivet etter Larvik grevskap er svært godt bevart og er en viktig kilde til Vestfolds historie. Arkivet er ved Statsarkivet i Kongsberg og er på lista over Norges dokumentarv. Det omfatter hele perioden grevskapet eksisterte og dekker både administrasjon og drift av grevskapet og også industriell virksomhet.

Grever av Laurvig

Eksterne lenker