Leif Solberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Byste av Leif Solberg ved Lillehammer kirke.
Foto: Elin Olsen (2013).

Leif (Johannes) Solberg (født 18. november 1914 i Østre Toten, død 25. januar 2016) var organist og komponist, bosatt på Lillehammer. Han var fra 1938 til 1982 organist i Lillehammer kirke. Solberg ble i 1980 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull, og i samband med 100-årsdagen i 2014 ble det arrangert flere jubileumsforedrag og konserter rundt om i Norge.

Familie

Solbergs foreldre var organist og postbud Hans J. Solberg (1885–1963) og Minnie Julie f. Walle (1893–1972). Begge var født i Østre Toten. Leif Solberg gifta seg 20. oktober 1940 med Reidun Haug (1920–) fra Kapp, datter av kjøpmann Inge Olaf Haug (1888–1969) og Hilda Charlotte Gullerud (1892–1951).

Bakgrunn og utdanning

Leif Solberg vokste opp i en musikalsk familie i stasjonsbyen Lena i Østre Toten. Faren Hans var utdanna militærmusiker og sto sentralt i janitsjarlivet på Toten. Han var også organist, med ansvar for flere av kirkene i bygda. Leif og søskena måtte hjelpe til med å trå belgen. Som 12-åring måtte imidlertid Leif Solberg steppe inn som organistvikar på svært kort varsel; faren ble sjuk, og den unge sønnen måtte spille orgel under gudstjenesten i Hoff kirke ved Lena.

Hoff kirke på Toten, der faren var organist og Leif Solberg debuterte på orgelkrakken som 12-åring.
Foto: Dag E. Bertelsen (2001).

Tre år seinere tok Leif Solberg ukentlige togturer med Gjøvikbanen for å ta timer hos Arild Sandvold i Oslo. Sandvold var regna som si tids største organist. I 1933, da han var 19 år gammel, tok Solberg organisteksamen. Han grunnla også Kapp Blandede Kor og var korets første dirigent.

Han videreutdanna seg seinere i komposisjon med Per Steenberg, direksjon med Trygve Lindeman og Schönbergs harmonilære med Karl Andersen. I løpet av de neste fem åra komponerte han over 20 orgelverk, blant annet Fantasi og fuge over folketonen «Se solens skjønne lys og prakt» og Koralfantasi over «Av dypest nød jeg rope må». Ifølge Olav Egil Aune, som har skrevet om Solberg i Norsk biografisk leksikon, regnes disse som «grunnsteiner i norsk orgelmusikk».

Lillehammer

I 1938 var stillinga som organist i Lillehammer kirke ledig, og sjøl om det var 30 søkere, fikk 24 år gamle Leif Solberg jobben. Her skulle han bli i hele 44 år, til 1982. I tillegg til sjølve organistarbeidet dirigerte han kor og orkester og underviste elever. På det meste kunne han ha hele 70-80 orgelelever.

Dette tok tid og var en viktig grunn til at Solberg ikke komponerte særlig mye etter at han kom til Lillehammer. Han skreiv imidlertid to store korverk. Maihaugkantate og Langfredagsmeditasjon ble skrevet til henholdsvis Maihaugens 50-årsjubileum og til en komposisjonskonkurranse, som Solberg vant. I 1951/52 skreiv han også sin eneste symfoni.

Denne ble til etter at han hadde to utenlandsopphold, i henholdsvis London og København. I London studerte han under William McKie, organist ved Westminster Abbey, mens Jørgen Jersild var læremesteren hans i København. Også i 1954 hadde han studieopphold i utlandet, i Salzburg og Haarlem. Olav Egil Aune skriver: «Siden har han vært en skattet konsertorganist både her til lands og i utlandet, med Mozarteum i Salzburg og Westminster Abbey som naturlige høydepunkter».

100 år

Leif Solbergs gravminne på Lillehammer kirkegård. Solberg var organist ved Lillehammer kirke i hele 44 år.
Foto: Elin Olsen (2017)

18. november 2014 fylte Solberg 100 år, og i løpet av høsten dette året ble jubileet markert flere steder i landet. I Strømsø kirke i Drammen spilte Halgeir Schiager noen av orgelverka hans, i tillegg til at han holdt et foredrag om Lillehammer-musikeren. På Nasjonalbiblioteket i Oslo ble det holdt Solberg-konsert i samarbeid med Norges Musikkhøgskole, og i hjembyen Lillehammer var det stor jubileumskonsert på sjølve 100-årsdagen 18. november. Det ble også utgitt en CD med noen av Leif Solbergs verk.

Og hva syntes 100-åringen sjøl om å bli 100? I et intervju med NRKs Torunn Myhre sa Solberg at «å fylle hundre er faktisk litt overraskende. Også er det litt kjedelig. Synet mitt skranter såpass at jeg ikke klarer å lese aviser, og heller ikke noter. Og når notene har fulgt meg hele livet, ja, så blir det litt kjedelig.» Men da journalisten sa at han nå var landets eldste komponist, svarte en humrende Leif Solberg at «Jeg får vel finne meg i det»!

Han døde i 2016, 101 år gammal.

Arkivmateriale etter Solberg oppbevares ved Opplandsarkivet avdeling Maihaugen. Materialet består av originalmaterialet til blant annet Maihaugkantaten, noter, avisklipp og manuskripter.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.