Magdalene Vedeler

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Magdalene Vedeler.
Foto: Hentet fra Horten. Kort omrids af stedets historie (1909)

Magdalene Marie Vogt Vedeler (født 16. oktober 1856 i Christiania, død 6. september 1926) var en av tre kvinner som ble valgt inn i Horten bystyre i 1901, på Høyres liste. Av yrke var hun lærer ved middelskolen i Horten.

Bakgrunn

Magdalene Vedeler var datter av ingeniørkaptein Georg Ferdinand Vedeler (født 1825 i Bergen) og Eleonore Vedeler (født Vogt, 1834 i Moss).

Magdalene Vedeler var i flere år medlem av Horten Diskusjonsforening. Formålet med foreningen er å samle kvinner til diskusjon om tidens spørsmål, og særlig de som angår kvinnens stilling. Foreningen tok også aktiv del i å få kvinner inn på valglistene i 1901. Vedeler var blant de 40 medlemmer som var med å danne foreningen i 1896 og hun satt også en periode i styret. Vedeler var et aktivt medlem og holdt i 1901 tale ved femårsfesten for foreningen:

Rundt i landene førte kvinderne krig, i arbeidet vilde vi være mændene lig. Fri vil man være, frit vil man tale, Venus er glemt, er ei længer idealet.

Diskusjonsforeningen samarbeidet med det lokale leddet av L.K.S.F. (Landskvinnestemmerettsforeningen), og Vedeler var også medlem i stemmerettsforeningen.

Kvinner fikk i 1905 ikke lov til å stemme i spørsmålet om oppløsningen av unionen med Sverige. For at kvinner skulle bli representert tok Gina Krog initiativ til en adresse til Stortinget og Regjeringen hvor alle landets kvinneorganisasjoner skulle være representert med en underskrift hver. Den første adressen, fra 11. august, var undertegnet av 565 foreninger. Vedeler hadde undertegnet på vegne av Arbeidsstuen (Horten).

Kilder og litteratur


Logo De 100 første.jpg Magdalene Vedeler er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.


Eksterne lenker