Makrellbekken (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Njårdhallen ligger på Makrellbekken.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Bysten av Gregers Gram, utført av Nina Sundbye. I bakgrunnen den gule, vernede forretningsgården fra 1930.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Makrellbekken er et boligstrøk i Bydel Vestre Aker og Bydel Ullern, Oslo. Området ligger mellom Sørbyhaugen og Montebello i sør og Holmen i nord, og er karakterisert av villabebyggelse. Området har også siden 1935 hatt stoppestedRøabanen, og har en dagligvareforretning i Øvre Smestadvei 2 (Rimi), samt en forretningsgård fra 1930, arkitekt Gudbrand M. Øiseth i Øvre Smestadvei 1, som er vernet etter Plan- og bygningsloven og huser nå hagemøbelforretningen Hus & Hage. Idrettshallen Njårdhallen og Njårds tennisbaner ligger også her. Sørkedalsveien er både gjennomfartsåre i området og grense mellom de administrative bydelene.

Ved Njårdhallen står en statue fra 1994 over Gregers Gram, som var aktiv i idrettklubben Njård. Tomten ovenfor Njårdhallen er den såkalte «Ambassadetomta», adresse Morgedalsvegen 36, hvor USAs ambassade er plassert, oppført i 2013–2017 og åpnet 15. mai 2017. Denne tomten var tidligere en del av Husebyskogen og utmark under Nordre Huseby.

Før og under krigen var det et steinbrudd på Makrellbekken som lå der hvor tennisbanene til Njård ligger idag. Under krigen arbeidet sovjetiske krigsfanger i dette.

Området har navn etter de to husmannsplassene under Nedre Smestad Øvre Makrellbekken og Nedre Makrellbekken som lå ved Makrellbekken stasjonRøabanen, på hver side av der hvor Bernhard Herres vei kommer ut i Sørkedalsveien.

Disse hadde igjen navn etter bekken Makrellbekken. Navnet var opprinnelig Markskillebekken, og henspiller på at bekken utgjorde grensa mellom utmarka til gardene Holmen, Huseby, Voksen og Skøyen. Forvanskningen kjennes også fra stedsnavnet Makrellknatten i Lørenskog.

Kilder

Koordinater: 59.9418861° N 10.6736° Ø