Mercur (sildoljefabrikk)
A/S Merkur ble startet i 1919 på initiativ av Bertheus J. Nilsen og Ivar Frederiksen. Nilsen var styreformann helt til sin død og Frederiksen var adm. direktør helt fra starten til 1958. Da overtok Theis Lundegaard. Fabrikken hadde sitt hovedkontor i Harstad til 1945, da den flyttet sine kontorer til fabrikken på Gangsås. Bedriften, som var Skandinavias største i sitt slag, ga etter hvert mange viktige arbeidsplasser for distriktet. Virksomheten besto til 1968 da firmaet ble slått konkurs.
Aksjekapitalen var fra starten kr 600 000,–. Det ble bygd et anlegg på Gangsås som kostet 1,4 millioner. En tid var bedriften landets største i bransjen. Hovedproduksjonen var hele tiden sildemel og sildolje, men firmaet beskjeftiget seg i sildfattige år også med torskemel, damptran og guano.
I 1920 ble årsproduksjonen anslått til 4 millioner kroner, men bedriften økte senere kapasiteten ved hjelp av utbygginger og moderniseringer. På 1950-tallet ble det montert et limvannsanlegg for å nyttiggjøre seg limvannet. Det ble stadig investert, og i 1965 bygde fabrikken et fryseanlegg til 900 000 kroner. Noe som førte til press på økonomien og konkurs i 1968.
Fabrikken sett fra byen - med Storgata nr. 13, 15 og 17 i forgrunnen, så Kaarbøs Mek. Verksted med skip i dokk og på slip.
Det lukter penger
Produksjonen ved bedriften medførte utslipp av gasser som luktet vondt. Når vindretningen sto mot byen, merket folk virkningene av den stygge lukten. Dette var noe man var nødt til å leve med, og trøsta ble at «... nå lukter det penger».
Kroken på døra
I 1966 ble salmonellabakterien påvist i et parti fiskemel som var levert til Tyskland. Dette ble en kostbar affære både i penger og omdømme. Fabrikken måtte desinfiseres, og store mengder råvare måtte destrueres. Direktør Theis Lundegaard fikk hard medfart i konkursberetningen og i pressen, men det ble ikke reist tiltale mot noen i bedriftens ledelse.
Gjenoppsto som mekanisk verksted
På 1970-tallet ble fabrikkanlegget og eiendommen solgt til Odd og Sverre Bornø. De rev deler av anlegget og startet mekanisk verksted hvor Mercur-navnet gikk igjen. Etter hvert har Mercur blitt et slags uoffisielt stedsnavn for området på Gangsås.
Kilder
- Steinnes, Kristian: Ved egne krefter. Utg. Harstad kommune. Harstad. 2003. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Simensen, Sigurd: Harstad 50 år. Harstad 1953.