NEG 170 Humor

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vitsetegning av Andreas Bloch

NEG 170 Humor er ei spørjeliste sendt frå Norsk etnologisk gransking i 1995 med tittel Humor. Utsender var Birgit Hertzberg Johnsen i samband med et forskingsprosjekt ved Universitetet i Oslo.

I 2008 sendte Birgit Hertzberg Johnsen ut i ny liste, NEG 226 Humor, m.a. for å kartlegge hvordan humoren hadde endra seg det drøye ti-året som hadde gått.

Introduksjonen til spørjelista

Denne gangen handler spørrelisten om humor. Humor spiller en stadig større rolle i samfunnet. Utforskningen av den levende humoren er derfor viktig for kulturvitenskapen. Førsteamanuensis Birgit Hertzberg Johnsen, forsker i folkloristikk ved Universitetet i Oslo, er i gang med et prosjekt der hun ser nærmere på dette emnet.

Mye samvær mellom menneskene inneholder skjemt, spøk og humor. Men humoren kan komme til uttrykk på mange forskjellige måter. Enkelte er kanskje gode historiefortellere, andre kommer gjerne med en rask replikk, mens noen er mer stillferdige og heller morer seg mer i det skjulte. Alle disse formene for humor er vi interessert i å få høre mer om her.

Selv om det er vanskelig å definere humor, så kan vi studere hvordan den kommer til uttrykk gjennom vitser, skrøner og andre fortellinger, klovning, fantestreker og mange andre former for moro. Karakteristisk for humoren er ofte at den forteller om noe uventet, snur ting på hodet, setter sammen elementer som ikke passer sammen, kommer med en treffende replikk o.l. Felles for mye humor er at den på ulike måter prøver ut og tøyer grenser – man beveger seg ofte "på kanten" av det tillatelige.

Vi ønsker å undersøke hvordan humoren kommer til uttrykk f.eks. gjennom

  • det vi forteller, slik som i vitser, skrøner og andre morsomme historier,
  • handlinger, slik som skøyerstreker og fantestreker, utkledning, gjøgling og klovning,
  • hendelser som oppleves som morsomme, enten det er situasjonskomikk, morsomme replikker eller annet

Les gjennom hele spørrelisten før du begynner å skrive. Og husk at det er din innstilling til fenomenet humor vi er ute etter – du behøver derfor ikke følge spørrelisten slavisk dersom du har noe på hjertet du mener er viktig. Vi tror de fleste har gjort seg tanker om hva humor er og hva den betyr for menneskelig samvær.

Hvis du skulle velge å svare anonymt, ber vi deg skrive kjønn, alder, yrke og bosted på svararket – samt å legge ved en lapp med navn og adresse så vi kan få sendt deg vår vanlige "takk" pr. post. Alt materiale som kommer inn til NEG – både med og uten navn – blir behandlet i henhold til lover om personvern og regler som gjelder for god forskningsskikk. Lykke til!

Brukt i publikasjonar

  • Johnsen, Birgit Hertzberg: Humor : fra svarene på NEGs spørreliste nr. 170. Utg. 1996. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Johnsen, Birgit Hertzberg: Hva ler vi av? Om nordmenns forhold til humor. Utg. 1997. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Niedermüller, Peer og Stoklund, Bjarne: Ethnologia Europaea. I: Journal of European Ethnology 29:1. Utg. Museum Tusculanum Press. 1999.

Sjå også

Eksterne lenker

  • Humor (ekstern lenke til spørrelista).