Nordli (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordli
Kommune: Lørenskog
Gnr.: 109

Nordli er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 109. Nordli grenser i nord til Haneborg, i vest til Skårer, i sør til Løken og Sørli og i øst til Hammer og Torshov langs Losbyelva. Gården har gitt navn til Nordliveien.

Gården, som kanskje ble ryddet i eldre jernalder, het opprinnelig bare Li (av Lið), men etter at Sørli ble skilt ut som egen gård, ble gården med tida hetende Nordli. Den gamle uttalen er nó`łli. Nordli var i bruk gjennom hele middelalderen, og Sørli kan ha vært underbruk så lenge gården lå øde. Noe av Nordli var gammelt kirkegods, men det meste ser ut til å ha tilhørt bønder på 1500-tallet. Nordli ble imidlertid pantsatt til borgere, og først fra 1751 ble det en sammenhengende rekke av selveiere på Nordli.

Av de to brukene på Nordli har det søndre ingen bygninger fra før 1900. På det nordre bruket finnes det stabbur og drengestue fra ca. 1870. Stabburet er det eneste i Lørenskog som er bygd på grimer. Uthusene består ellers av en gammel tømmerbygning med yngre reisverk rundt.


0230 Lorenskog komm.png Nordli (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.