Peder Jonssøn (d. 1611)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Peder Jonssøn var sokneprest til Asker prestegjeld fra omkring 1580 til 1611.

Da Jakob av Skottland og England besøkte Norge 1589, reiste han gjennom Asker, og den 19. november 1589 spiste han et måltid hos Peder Jonssøn, sammen med stattholder Axel Gyldenstjerne og flere adelsmenn fra kongens følge.

Peder Jonssøn var prest i Asker da biskop Jens Nielssøn kom på visitas den 31. juli 1595. Herr Peder holdt preken i Asker kirke over tiende kapittel i Markusevangeliet. Etter en kort tale fra biskopene var det overhøring, og så fulgte middag på prestegården. Soknepresten hadde på dette tidspunkt en kapellan ved navn Peder Hanssøn, som ellers ikke nevnes.

I 1591 signerte Peder Jonssøn hyllingsfullmakten i forbindelse med hyllingen av Kristian IV i 1591.

Mot slutten av Peder Jonssøns tid i Asker fikk han igjen en kapellan, også han ved navn Peder Hanssøn, men trolig ikke den samme som han som ble nevnt i 1595. Peder Hanssøn ble senere sokneprest til Aurdal prestegjeld.

Det siste sporet etter Peder Jonssøn er hans signatur på et skussmålsbrev i forbindelse med en skilsmissesak, undertegna 23. juni 1611. Han er også nevnt tidligere samme år, da han betalte åtte daler i skatt i forbindelse med Kalmarkrigen. Han døde i løpet av 1611.

Litteratur

  • Mamen, Hans Christen. Presteskapet i Asker og Bærum etter reformasjonen. Utg. Asker og Bærum historielag. 1968. Digital versjonNettbiblioteket..