Røyri (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Røiri (Lørenskog)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Røyri
Røyri Lørenskog 1955.jpg
Røyri (øvre og mellom) i 1955. Foto: Akershusmuseet
Alt. navn: Røiri
Fylke: Akershus
Kommune: Lørenskog
Gnr.: 87

Røyri er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 87. Røyri grenser i vest et kort stykke mot Sørli langs Losbyelva, og gården omkranses ellers av Hammer i nord og vest, Østby i nordøst, Steinsrud i øst og Bjørnholt i sør. Et kileformet skogsområde omkring Røyritjern støter mot Losbys skog lengst i sør. Røyriveien har navn etter gården.

Navnet kommer av Røyrin, der det første leddet trolig henspiller på steinrøys, mens sisteleddet betyr eng eller slette. Den gamle uttalen er røy`ri.

Røyri er en gammel gård som kanskje ble ryddet så tidlig som i eldre jernalder. Den lå øde i senmiddelalderen, men ble relativt tidlig tatt i bruk igjen, for det er nevnt en beboer på Røyri ca. 1560. Røyri var eid av Lørenskog prestebol i 1390-åra, og da gården nevnes først blant prestebolets eiendommer, kan den ha vært prestegård mens Lørenskog ennå hadde egen prest. Da Lørenskog ble en del av Skedsmo prestegjeld, gikk eiendomsretten til Røyri over til prestebolet der, og oppsitterne på Røyri ble ikke selveiere før i 1840-åra.

På bruket Øvre Røyri er våningshuset svært gammelt, kanskje fra 1750. Ved restaurasjonsarbeid er mye av husets opprinnelige stil bevart. På bruket er det også et stabbur som muligens er Lørenskogs eldste. På bruket Mellom-Røyri står det et stabbur fra før 1900 og et våningshus fra 1856. På bruket Norum, som opprinnelig var en husmannsplass, er den eldste delen av våningshuset antakelig fra ca. 1825.


0230 Lorenskog komm.png Røyri (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.