Solvei Willoch (1915–1955)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Solvei Willoch f. Edlund (født 9. september 1915 i Kristiania, død 6. august 1955) var motstandskvinne under andre verdenskrig. I 1955 var hun med på en kvinnedelegasjon som reiste til Sovjetunionen, som representant for Norges Kommunistiske Partis kvinneutvalg. Under en av etappene på reisa styrta flyet, og alle deltakerne omkom.

Slekt og familie

Hun ble i 1938 gift med Knut Willoch (1910–1999). De hadde barna Terje og Bente.

Liv og virke

Faksimile fra Dagbladets forside 8. august 1955: omtale av flyulykken i Sovjetunionen, der Solvei Willoch var blant de omkomne. Hun står helt til høyre i bildet i artikkelen.

Willoch begynte i ungdomsåra å engasjere seg i den kommunistiske ungdomsvevegelsen, og i 1935 ble hun medlem av NKP. Da krigen kom var hun husmor i Oslo. Hun engasjerte seg i arbeidet med illegale aviser. Den 6. oktober 1942 ble hun arrestert, og samme dag ble hun plassert på Grini med fangenummer 4838. Den 21. januar 1944 ble hun sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück i Tyskland, der hun fikk fangenummer 28253. Hun ble sittende der til krigens slutt. Ektemannen Knut Willoch hadde blitt arrestert dagen før henne. Etter opphold på Møllergata 19 og Grini ble han sendt som Nacht und Nebel-fange og satt i flere forskjellige konsentrasjonsleire fram til krigens slutt. Også han ble tatt for arbeid med illegale aviser. Han hadde også vært arrestert høsten 1940, og satt da en kortere periode på Møllergata 19.

Den 25. juli 1955 reiste en kvinnedelegasjon til Sovjetunionen. De ti medlemmene av delegasjonen besøkte Leningrad, Moskva og Stalingrad. Under flyturen tilbake fra Stalingrad styrta flyet, en to-motors Iljutsjin eid av Aeroflot, ei drøy mil utafor Voronesj. Etter at det brøt ut brann i høyre motor løsna brått hele den høyre vingen, og flyet eksploderte da det traff bakken. Alle omkom momentant. I tillegg til de ti norske kvinnene var det også ti sovjetiske borgere om bord. Tre av dem var reiseledere fra Sovjetkvinnenes antifascistiske komité. Alle de omkomne ble brakt til Moskva og identifisert, og de norske omkomne ble raskt sendt til sitt hjemland.

Hun ble bisatt fra Det nye krematorium 16. august 1955.[1]

Referanser

  1. «Solvei Willoch bisatt» i Dagbladet 1955-08-17. Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur og kilder