Stensrud (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Stensrud
Kommune: Lørenskog
Fylke: Akershus
Gnr.: 86
Sven Michael Cederholms gravminne på Vestre Aker kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Stensrud er en matrikkelgård i Lørenskog kommune, gnr. 86. Stensrud har skog østover mot kommunegrensa til Rælingen, men grenser ellers i øst og nord til Østby, og i vest til Røiri. Sør i skogen er det også grense mot Losby.

Navnet kommer av Steinsruð, noe som må bety at gården ble ryddet av en person ved navn Stein. Gammel uttale er stæ`nnsrú. Ryddingen skjedde sannsynligvis i kristen middelalder. I nedgangstidene i senmiddelalderen lå gården øde, men allerede i 1593 var det igjen en bruker på Stensrud. Lørenskog kirke og prestebol var representert på eiersida i 1390-åra, men på begynnelsen av 1600-tallet var hele gården eid av borgere. I 1685 ble den solgt til en bonde som fem år senere selv tok gården i bruk, slik at Stensrud ble selveiergods.

Hovedkasserer i Norges Bank, Sven Michael Cederholm (1872–1947), eide Store Stensrud fra 1924 til sin død. Cederholm kjøpte også bruket Vesle (Lille) Stensrud og en del av Østby. Cederholms arvinger solgte i 1954, og den nye eieren, Jon Bakke, utførte et stort jordforbedringsarbeid ved å planere jordene.


0230 Lorenskog komm.png Stensrud (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.