Stortingsplass
Stortingsplass i Oslo ligger ved Karl Johans gate, rett over veien fra Stortingsbygningen. På folkemunne er plassen bedre kjent som Dasslokket; dette kan også referere bare til uteserveringa på plassen. Bakgrunnen for det navnet er at det ligger et offentlig toalett, anlagt i 1914 av firmaet C. Blunck under plassen, med nedgang bak statuen av maleren Christian Krohg. Navnet skrives ofte Stortings plass, men den sammenskrevne formen ble faktisk vedtatt som eneste navneform i 1981.
Det er ingen bygninger som har adresse til plassen; de tre som vender ut mot den er Tostrupgården (Karl Johans gate 25), tilbygget til Grand Hotel (Karl Johans gate 27) og Centralgården (Lille Grensen 7).
Den ble anlagt i forbindelse med at Karl Johans gate ble anlagt fra Egertorget mot Slottet i åra 1841–1843. På tomta hadde slottsgartner Martin Mortensen tidligere i 1830-årene etablert seg som handelsgartner og anla egen hage og utsalg der.
Noe senere ble det oppført to bygninger der. Karl Johans gate 25 var politimester Christian Fredrik Jacob von Munthe af Morgenstiernes gård fra 1856, mens i Lille Grensen 4 sto Reier Knudsens gård som ble oppført i 1861. Grave Gravesen drev restaurant i Morgenstiernegården en tid. Gården ble kjøpt av J. Tostrups juvelerfirma i 1885. De de også kjøpte nabogården omkring 1895 ble begge revet, og Tostrupgården ble oppført. Der holdt blant annet Tostrupkjelleren og Grand Kinematograf til.
Det sto også et treetasjes bolighus med forretningslokale i første etasje inn mot plassen, der tilbygget til Grand Hotel nå står. Det ble etter hvert kjent som Brambanigården, etter kjøpmann Carl Brambani. Dette ble i 1975 erstatta av dagens moderne forretningsbygg, som er sammenføyd med Grand Hotel slik at de øverste etasjene er en del av hotellet mens resten er forretninger og kontorer.
Den 12. februar 1945 ble Alf Flesland, som var agent for Gestapo, likvidert på Stortings plass på høylys dag. To motstandsfolk fra Oslogjengen ble sendt ut for å likvidere ham, og hadde med en stengun i ei fiolinkasse. Maskinpistolen svikta da de prøvde å skyte ham i Arbeidergata, og en av dem trakk en pistol og såra Flesland. Angiveren klarte å skyte tilbake, og forsøkte å stikke av. Han ble innhenta på Stortingsplass, og truffet av et dødelig skudd. Det var mange tyskere i området; Deutsches Haus var bare noen meter unna og fem tyske offiserer var vitne til likvideringa. Allikevel klarte motstandsfolka å komme seg unna, fordi de var så godt kjent i området at de kunne stikke seg bort.
Kilder
- Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Faktaark fra Kartverket
- Samuelsen, Ottar. Det var her det skjedde : Oslo under andre verdenskrig - sett i dag. Utg. Dinamo. Oslo. 2008. Digital versjon på Nettbiblioteket.