Strandskillet (Tromsø)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Strandskillet sett fra toppen av bakken.
Foto: Einar Dahl 2017
Dette var Tromsøs sørvestre hjørne i 1867. Til venstre går Vestregata som markerte grensen mot vest, med reperbanen på den andre siden av gaten. Ned mot sjøen går Strandskillet som markerte grensen mot sør. På den andre siden av veien ligger "Prestegaardens marker", der Prestenggata senere skulle bygges. Helt nede til høyre "Hotel du Nord", det senere Grand hotell.
Foto: J.A. Friis. 1867.
Et praktfullt bilde av Strandskillet sett nedenfra. Det er tatt etter 1912 da baptistkirken fikk rosevindu og tårn. Til høyre Grand hotell på sitt vakreste.
Foto: Chr. Hansen. Ca. 1915-20.

Strandskillet i Tromsø er en tverrgate som går fra Strandtorget ved sjøen og opp til Mellomveien. Den krysser Storgata og Grønnegata og Vestregata har sitt startpunkt fra Strandskillet.

Fram til 1842 markerte gaten bygrensen mot sør. Den kommunale reguleringskommisjonen av 1846 som skulle lage ny byplan ga også gatene navn. Gaten som skilte «den egentlige By fra Tromsøstranden og Prestegaardens marker», fikk navnet Strandskillet.

I 2016 er det bare 5 hus som har adresse til gaten, men den har ikke vært uviktig i byens historie. I Strandskillet 2 ligger baptistmenighetens kirke, som den har gjort i over 140 år. I Strandskillet 3 fikk Tromsø sitt første høyhus. I Strandskillet 4/Grønnegata 39 ble Tromsøysund meieri bygd, en viktig institusjon i byen fra 1906. I Strandskillet 5 holdt Statoil til før eiendommen ble bygget om til leiligheter. Og Grand hotell har sin hovedinngang fra denne gaten.

Trafikalt har gaten hatt stor betydning; når distriktets bønder kom til byen med melk la de til ved Strandtorget og fraktet den opp til meieriet. Om meieriet er borte har trafikken holdt seg; krysset Strandskillet/Storgata ble det første lysregulerte krysset i Tromsø sentrum, og ikke uten grunn.

Kilder

  • Lov om udvidelse af Grændserne for Kjøbstaden Tromsø's Territorium. Christiania 1842.
  • N.A. Ytreberg: Tromsø bys historie. B. 1-3. 1946-1971.