Svanvik kapell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Svanvik kapell
Svanvik kapell.jpg
Svanvik kapell
Foto: Peter M. Laugen/Kirkebyggdatabasen
Alt. navn: Svanvik kirke
Sted: Svanvik, Pasvikdalen
Byggeår: 1932-1934
Kirkegård: Nei
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Nord-Hålogaland
Prosti: Varanger
Sokn: Sør-Varanger
Menighet: Sør-Varanger
Periode: Nasjonal nybarokk
Arkitekt: Harald Sund
Teknikk: Upanelt laftet rundtømmer
Materiale: Tre, skifertak
Mål: Lengde: 18 meter
Bredde 12 meter
Takrytter: Kraftig takrytter, med høy tårnhette
Prekestol: I tre, fra 1934 av Arthur Gustavson
Døpefont: I tre, fra 1934
Altertavle: «Korsfestelsen» fra 1934 av Arthur Gustavson
Orgel: Pipeorgel fra 1977, Vestandske orgelverksted
Sitteplasser: 250
Annen informasjon: To klokker fra 1934, fra Olsen Nauen
Interiøret mot koret med korskille. De fire støylene bærer takrytteren.
Foto: Torild Granhaug/Kirkebyggdatabasen

Svanvik kapell i Svanvik i Pasvikdalen i Sør-Varanger kommune er en særpreget korskirke med kraftig takrytter og høy slank tårnhette over midten, oppført i upanelt laftet rundtømmer i årene 1932-1934, arkitekt er Harald Sund. Adkomst til stedet er via fylkesvei 8850.

Innvielse

Kapellet ble innviet 5. september 1934 av biskop Eivind Berggrav og en lang rekke prester fra Nord Norge, samt en finsk prest fra Petsjenga som da hadde navnet Petsamo. Innvielsesseremonien ble kringkastet.

Kirkesølvet ble gitt i gave fra kong Haakon VII. Det var imidlertid ved innvielsen ikke penger til et kirkeorgel, og det ble brukt et harmonium, kjøpt for innsamlede penger.

Bakgrunn

Den ble oppført i en periode hvor det var politisk viktig for norske myndigheter og markere norsk tilstedeværelse i Pasvikdalen som da var inneklemt innen finsk territorium siden også Petsjenga/Petsamo var underlagt Finland fra 1920. Dette medførte blant annet bureising, helt til Nyrud i sør, veibygging og en militærforlegning i Svanvik fra 1921, men også kirkelig tjenester.

Kapellet arkitektoniske utforming i nasjonal nybarokk understreker den norske tilhørigheten. Biskop Berggrav ga i bestillingen til arkitekt Sund i oppdrag at kapellet burde være som et visittkort for Norge, og ha karakter av et nasjonalt brohode.

Biskopen ble svært fornøyd med resultatet, særlig eksteriøret.

Reparasjoner

Taket ble reparert i 1978 og sakristiene fikk ny skifertekking. Skadene kom blant annet fra granater etter kampene i 1944 da bygningen lå midt i skuddlinjen, men den unngikk å bli brent ned. Himlingen ble isolert, og innvendig ble det pusset opp med rensing, maling og delvis retusjering i himling og på inventar. Malerarbeidene ble utført av malermester Thorleif Sletbakk, som også deltok da kirken ble oppført.

Interiør

Kirkekoret stikker ut i kirkerommets kryssparti, og slanke, dreide stolper omgir hele korpartiet som har korskille. Den kraftige takrytteren bæres av fire søyler som er festet med kraftige bueknær i taket. Over midten av rommet er det et firesidig kappehvelv, med malte engler og skymotiver av Arthur Gustavson og som bærer et sirkelfelt med Guds lam med seiersfane.

Altertavlen, som er oppdelt i felter med et krusifiks i midtfeltet som er utskåret og malt, omgitt av fjorten felter med gullgrunn med malte bibelske personer med glorie, og denne er malt av Gustavson. Baldakinen over alterpartiet er båret av slanke søyler.

Prekestolhimlingen har en modell av kirken på toppen.

Klokkene

De to kirkeklokkene ble levert av Olsen Nauen og har inskripsjonene, bestemt av arkitekt Sund:

Den store:

Over fjell og myr og mo
bær jeg bud om kristen tro

Den lille

Norske mann i hus og hytte
takk din store Gud

Kirken er listeført for bevaring.

Kilder


Koordinater: 69.45307° N 30.05421° Ø