Tangen (Ås)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tangen skysstasjon. Deler av bygningene til Ringnes kan sees i venstre bildekant. Gjennomkjøringen midt på bygget for hesteekvipasjer ble senere bygget igjen.
Tangen kafe midt på bildet mellom Mosseveien og Gjersjøen. Området til Ringnes i høyre bildekant.

Tangen skysstasjon, senere Tangen Kafe, også kalt Tangen Kafe og Overnatting, ble etablert som skysstasjon langs Gamle Mossevei da denne veien åpnet i 1859. Den lå på en liten tange ut i Gjersjøen, på kommunegrensen mellom Ås kommune og daværende Oppegård kommune, i dag Nordre Follo kommune.

Skysstasjon

Som skysstasjon levde nok Tangen litt i skyggen av naboen Ringnes skysstasjon som var landets største, men også Tangen hadde en gunstig beliggenhet i forhold til reise til/fra hovedstaden. Bygningen hadde en gjennomkjøringsport midt i bygningen som var stor og vid nok til at hestetransporten kunne kjøre inn og de reisende gå tørrskodd inn og ut av stasjonen. Denne ble senere bygget igjen.

Senere drift

Stedet ble i 1957 kjøpt av Osvald og Mathilde Dahl-Hansen som også hadde drevet Ringnes siden 1955 og drev disse samlet med kiosk, restaurant og uteservering. På Tangen var det da mest kafe, kiosk og overnattingssted, særlig for yrkessjåfører. Etter at den nye veien kom i 1970 ble disse stedene liggende i bakevja og ble solgt i 1973.

De siste årene var det hovedsakelig kioskdrift på stedet. Bygningen brant ned 18. november 1989 og branntomta ble liggende brakk helt til 1995 da tomta ble kjøpt av kommunen som opparbeidet dagens rasteplass på stedet.

Kilder


Koordinater: 59.7604° N 10.7763° Ø