Thorvald Olsen (1826–1911)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lærer Thorvald Olsen.
Foto: Ukjent.

Thorvald Olsen (født 22. oktober 1826 i Asker, død samme sted 5. juli 1911) var lærer.

Thorvald ble født i Bergereie. Moren var Anne Andersdatter, faren var Ole Olsen fra Christiania. De var ikke gift.

Som ung kom Thorvald til husmannsplassen Ormerud under Stokker. Her arbeidet han blant annet som gjeter i Vestmarka.

Thorvald var flink på skolen. Han ble tidlig hjelpelærer for skolemesteren og tok seg av de minste elevene. Kapellanen i Asker kirke, Knud Gislesen fra Hjartdal i Telemark, kom selv fra enkle kår og hadde merket seg denne fremmelige unge mannen under konfirmasjonsforberedelsene. Han sørget for at Thorvald kom inn på Asker Seminar og hjalp ham med lån til utdannelsen, mot at han forpliktet seg til å jobbe for kommunen.

Stillingen som omgangsskolelærer i 4. distrikt var ledig da Thorvald ble uteksaminert i 1845, og denne fikk han. Den 18. august, bare 18 år gammel, startet han opp på gården Nes ved Holmen. I 1848 fikk Asker sin andre fastskole i klokkerboligen på Vogellund. Her ble Thorvald ansatt som lærer. I 1850 fikk han også stillingen som organist i Asker kirke.

I 1855 giftet han seg med Helle Olsdatter fra Bruset. De fikk tilsammen åtte barn, fire sønner og fire døtre, hvorav den ene, Hilda Theodora, døde av lungebetennelse bare 3 år gammel.

I 1866 kjøpte Thorvald Nedre Berger gård av John Sørensen for 2100 spesidaler. Han ble imidlertid boende i lærerboligen på Vogellund fram til hans tid som fastskolelærer ved Holmen skole ble avsluttet i 1900. Nedre Berger ble leiet bort helt til sønnen Anton Sten (1870-1965) var gammel nok til å drive jordveien. Anton kjøpte gården av faren etter dennes død.

Thorvald Olsen var en dyktig taler, og på store tilstelninger var det garantert suksess hvis hans navn sto på talerlisten. Ved et nordisk lærerstevne i Stockholm i 1880 vakte hans tale slik begeistring at svenske og danske kolleger begynte å omtale ham som «Olsen fra Norge».

På Holmen satte han igang med skolehager. Barna skulle lære seg å dyrke grønnsaker og poteter.

I 1895 feiret han 50-årsjubileum som lærer og ble tildelt Borgerdådsmedaljen for sitt store samfunnsnyttige arbeide. Da han sluttet i sin lærergjerning i år 1900, ble det holdt en stor fest, som ble behørig omtalt i lokalavisen.

Først etter at han ble pensjonert som lærer flyttet Thorvald Olsen inn på Nedre Berger gård hvor han døde 5. juli 1911.

At Thorvald Olsen hadde satt dype spor etter seg i skoleverket viser nekrologen i «Norsk Skoltidende», som måtte ty til to sider for å beskrive hans gjerning.[1]

Gårdsdriften på Nordre Berger opphørte med sønnesønnen Trygve Bergers død i 1973, men det har vært en rivende utvikling på gårdens grunn. I 1972 satt Elektrisk Bureau opp sitt hovedkvarter her. I 1980 ble Nesbru videregående skole bygget på gårdens grunn. I 2018 vedtok Asker kommunestyre «Områdeplan for Vestre Billingstad». Området skulle bygges ut etappevis med totalt 1640 boliger og forventes å bli ferdig utbygget i 2035. Store deler av utbyggingsområdet ligger innenfor gnr 32/6 Nedre Berger gårds grunn.

Den nye Thorvald Olsens gateBillingstad er oppkalt etter "Olsen fra Norge".

Fotnoter

  1. Norsk skoletidende. Utg. Norsk skoletidende. 1911. Digital versjonNettbiblioteket.


Kilder og litteratur

  • Knut Ingar Hansen: Fra omgangskole til åpen skole.
  • Bergsvein Nygårdshaug: Gnr 32 - Berger i Asker.
  • Asker og Bærum historielag: Askerskolen gjennom tidene.
  • Truls Erik Johnsrud: Vøien Berger slekten.
  • Digitalarkivet: Folketellinger.
  • Torvald Olsen i Historisk befolkningsregister.