Tommelstads gate (Kongsvinger)

Tommelstads gate i bydelen Midtbyen i Kongsvinger går fra Brugata i sør til Storgata i nord med møtende tverrgater: Fjellgata, Parkvegen, Eidemsgate og Eiler Baanruds veg.
Gata er ca. 530 meter lang.
Historie
Gaten er oppkalt etter Ole Johansen Tommelstad (1787–1864). Tommelstad var postmester og lokal samfunnsbygger, født i Vang på Hedemarken. Han regnes som en av hovedpersonene bak etableringen av Kongsvinger som kjøpstad, og omtales ofte som byens grunnlegger.
Tommelstad arbeidet målrettet for å få kjøpstadsrettigheter til Kongsvinger, en prosess som møtte betydelig motstand i administrative og politiske kretser. Prosjektet medførte omfattende korrespondanse og flere innvendinger, før forslaget om opprettelsen av en kjøpstad ved Kongsvinger og Vinger prestegjeld i Hedemarkens amt ble fremlagt som kongelig proposisjon. Lovforslaget ble behandlet og enstemmig vedtatt i Odelstinget og Lagtinget i mars 1854, og sanksjonert av kongen på Stockholms slott 15. april samme år.
I tillegg til sitt arbeid med kjøpstadsrettighetene bidro Tommelstad til utviklingen av infrastrukturen i distriktet, blant annet ved å forbedre postgangen. Han tok også initiativ til etableringen av Vinger Sparebank. Til minne om hans innsats ble det reist en minnestein på Kirketorget i forbindelse med 150-årsmarkeringen for hans fødsel.
Frem til 1929 het gaten Ny-Storgade, men den skiftet da navn til Tommelstads gate etter et kommunalt politisk vedtak i 1929.
Eiendommer
- Nr. 1: Bedehuset, bygget 1877.
- Nr. 11: Hafthungården, bygget 1857. Handelsgård.
- Nr. 13: Kongsvinger toll- og politikammer.
- Nr. 20: Delikatessen, bygget omkring 1880. Forretning og bolig. I dag kun bolig.
Se også
Kilder
- Kongsvinger-Vinger Historielag. (2023). Hefte: Gater og veier i Kongsvinger med navn etter personer.
- Brynn, Olaf. (1929). Kongsvinger: en historisk oversikt 1682-1854-1929. Kongsvinger: Hedemarkens Amtstidende Boktrykkeri.
- Seglsten, Johan. (2017). Byen vår - gamle Kongsvinger. Kongsvinger: Kongsvinger-Vinger historielag. Digital versjon på Nettbiblioteket