Tonsen (gård)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tonsen
Tonsen gård Oslo 2012.jpg
Hovedbygningen fra 1806/1812.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).
Først nevnt: Middelalderen
Sted: Aker sykehus
Kommune: Oslo
Gnr.: 86
Bnr: 1
Folketellinger: 1900
Type: Matrikkelgård
Adresse: Trondheimsveien 235

Tonsen, gnr 86/1 er en gård i Bjerke bydel i Oslo, bevart inne på sykehusområdet til Aker sykehus. Tre av bygningene huser sykehusmuseet. Gården har gitt navn til bystrøket Tonsen som er bebygget på gårdens tidligere område som ble utparsellert til villabebyggelse fra 1880-åra, etter at Aker kommune overtok gården og kjøpte opp grunn i området.

Historie

Gården var klostergods under Hovedøya kloster i middelalderen. I 1755 ble den kjøpt av Thore Gullichsen som fikk oppført den såkalte tingstua. I 1806 ble gården fogdegård for fogden i Aker og Follos fogderi. Gården ble i 1854 solgt til cand. jur. John Sogn kjøpte gården i 1854, og eide den frem til hans død i 1886, og den ble i 1887 kjøpt av Aker kommune til fattiggård.

Gården ble i 1887 kjøpt av Aker kommune til bruk som fattiggård. Aker sykehus flyttet hit i 1895. Gårdsdriften fortatte på Tonsen helt fram til Wehrmacht rekvirerte anlegget i 1940, og var en viktig del av sykehuset finansiering. Oslo kommune tok over driften i 1948, i forbindelse med kommunesammenslåingen dette året.

Tonsen hadde i 1771 tre husmannsplasser: Tonsenhagen, Borrebekken og Tonsenplassen.

Bygninger

Hovedbygningen

Hovedbygningen ble oppført i forbindelse med at gården ble fogdegård i 1806 og ferdigstilt i 1812. Bygningen ble utvidet etter at gården ble fattiggård i 1887 og brukt som Aker pleiehjem for fattige syke. Med fattiggårdene ble det slutt på å sette ut fattiglemmene i området på legd på gårdene i området.

I dag en del av sykehusmuseet. Den ble orskriftsfredet i 2012 som en del av fredning av deler av sykehusets bygningsmasse som del av helsesektorens landsverneplan.

Tingstua

Den såkalte Tingstua fra 1755 ved Tonsen gård, inne på området til dagens Aker sykehus.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Også kalt lensmannsstua og den ble oppført rundt 1755. Bygningen er i to etasjer med saltak og med innebygget svalgang og nordvegg uten vinduer. Bygningen har vinduer bare i gavlveggene og to små mot svalgangen. Opprinnelig var vinduene smårutet, men de fleste ble på 1800-tallet skiftet til større empiretyper.

Bygningen har ingen kjeller, men grunnmuren er av fuget natursteinsmur, dels grorudgranitt, dels noe rundstein og noe supplement med teglstein.

Ytterveggene er av sletthogd tømmer som er utvendig kledd med hovedsakelig med grov tømmermannspanel, mens loftet har noe større innslag av rundstokker.

Bygningen er sekslaftet, det vil si med seks laftepunkter, og planløsningen er i utgangspunktet en akershusisk stuem men med en noe forskøvet grue som gjør romstørrelsene litt annerledes. Den har hatt tre rom i første etasje og to rom i andre.

Under andre verdenskrig var sykehuset rekvirert som Sinzen Kriegslazarett og sovjetiske krigsfanger ble innkvartert i bygningen.

Bygningen ble vedtaksfredet 30. januar 1967 i henhold til Bygningsfredningsloven av 1921.

I oktober 2015 hadde Akers sykehusmuseum nyåpning i bygningens første etasje, noe som var en betydelig utvidelse og videreutvikling av samlingene og formidlingsdelen.

Drengestua/forpakterbligen

Drengestue, senere forpakterbolig, oppført trolig mot slutten av 1800-tallet i tegl med sveitserstilsdetaljer. Huset fungerte som en del av pleiehjemmet og var senere i bruk som personalbolig for sykehuset.

Bugningen er kommunalt listeført for bevaring.

Stabburet

Stabburet ble brukt som kornlager fram til 1960-tallet. Fra 1995 åpnet sykehusmuseet i bygningen. Den ble orskriftsfredet i 2012 som en del av fredning av deler av sykehusets bygningsmasse som del av helsesektorens landsverneplan.

Låven

Låven oppført sannsynligvis på slutten av 1800-tallet, en karakteristisk enhetslåve og inneholdt stall, fjøs i teglstein, grisehus, låve med mer. Den har sveitserstilsdetaljer og har låvebru av grorudgranitt. På 1970-tallet ble rundt 10 meter av den sørlige delen av bygningen revet. Bygningen har nyere panel og plater på tak. Do/privet er bygget tett opptil driftsbygningen.

Bygningen er kommunalt listeført for bevaring.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.94021° N 10.79799° Ø