Tore Vigerust

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tore Hermundsson Vigerust (født 14. september 1955 i Sør-Varanger, død 31. oktober 2010 i Porsgrunn)[1] var en historiker som arbeidet spesielt med slekts- og lokalhistorie. I Oslo var han lokalpolitiker (H) i Gamlebyen. Han var nestleder i bydelsutvalget 200307.

Tore Vigerusts farsætt var fra Gudbrandsdalen, og morsætten kom fra Schleswig-Holstein. Vigerust var offisersutdannet og tjenestegjorde i Hæren fra 1975; han ble cand.philol. i 1991 med historie hovedfag ved Universitetet i Oslo. Hans spesialfelt var genealogi, klosterhistorie og adelshistorie.

Tore Vigerust samlet slekts- og lokalhistorisk materiale, skrev og utga slektshistoriske arbeider, holdt mange foredrag og arrangerte møter og lignende i slektshistoriske foreninger. Hans temaer var hentet fra flere deler av landet og fra alle samfunnsklasser. Han arbeidet mye med temaet norske adelsslekter, blant annet i det såkalte Adelsprosjektet, og skrev også om lokalhistoriske og heraldiske emner.

Vigerust arbeidet en periode i Riksarkivet, og ble senere selvstendig næringsdrivende som påtok seg oppdrag. Han var genealogen bak første sesong av serien Hvem tror du at du er?, som ble sendt på kanalen NRK1 i 2011. [2]

I sine arbeider, og særlig i debatter på internett, var Tore Vigerust kjent for å være nøktern og svært kritisk til andres innlegg og uttalelser når disse ikke var basert på grundige og samvittighetsfulle undersøkelser av kildematerialet.

Referanser

  1. Genealogi.no, «Tore Hermundsson Vigerust til minne» (Norsk Slektshistorisk Forening 1.11.2010): http://genealogi.no/Nyheter/tore_vigerust_in_memoriam.htm
  2. «Tore Hermundsson Vigerust til minne»

Eksterne lenker