Trevatn Mannskor

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Trevatn Mannskor på Sangen og Musikkens dagTrevatn i 1953 under sin dirigent Ivar Hall Harrang. 1. rekke: Åsmund Svendsen, Einar Svendsen, Peder Kleven, Kristian K. Sand og Arne Bakken. 2. rekke: Nils Steina, John Fredrikstad, Torfinn Nybakke, Kjell Røste og Martin Kleven. 3. rekke: Sigmund Nybakke, Gunnar Stubodden (delvis skjult), Bjørn Vaslien og ukjent. Bakerste rekke: Einar Klevengen, Paul Kingslien, Sverre Svendsen, John Bekkelien og ukjent. Bilde utlånt av Ragnar Bakken, Lena og publisert i Oppland Arbeiderblad 8. april 2003.

Trevatn Mannskor ble stiftet på Fall i Søndre Land - sannsynligvis i 1945. «Sannsynligvis» fordi det ikke er funnet annen dokumentasjon enn reportasjen om Vestoplandendes Sangerforbund i avisa Vestopland fra 30. januar 1945, der det sies at Trevatn Mannskor sammen med Åslendet Mannskor, Halmrast Mannskor, Snertingdal Mannskor, Austsinni blandet kor, Freidig Ungdomskor og Ihle Ungdomskor hadde søkt og blitt opptatt som fullverdige medlemmer i forbundet.

Da Trevatn Mannskor ble opptatt i Vestoplandenes Sangerforbund sammen med Åslendet Mannskor, Halmrast Mannskor, Snertingdal Mannskor, Austsinni blandet kor, Freidig Ungdomskor og Ihle Ungdomskor, ble dette slått opp i Vestopland (avis) 30. januar 1945.

Sangerstevner

På korets første sangerstevne, som var lagt til Kapp i Østre Toten den 29. juni 1945 framførte Trevatn Mannskor «Fedrelandssang» («Hil dig, du stolte havkranste Norge») av P. Blom. Dessverre finnes intet, verken anmeldelser eller referat fra dette stevnet i tilgjengelige lokalaviser.

I 1946 var forbundets 35. stevne lagt til Sillongen i Vestre Toten der Ihle Ungdomskor sto som formell arrangør. Her var påmeldt 14 kor med totalt om lag 400 medlemmer. Trevatn Mannskor under sin dirigent Aasmund Svendsen, deltok med Kristian Wendelborgs Norge, Norge til tekst av Bjørnstjerne Bjørnson. Anmeldelsene i Oppland Arbeiderblad og Samhold forteller at de sang den i et for langsomt tempo, riktignok var klangen god, «men foredraget (ble) lite nyansert». Sangermiddagen ble avviklet på Ihle skole, og kveldens festligheter gikk livlig for seg med sang, dans og leik.

Det hittil største sangerstevnet ble holdt på Jevnaker 15. juni 1947. Om lag 900 sangere deltok. Trevatn Mannskor deltok kun i friluftskonserten; først i framføringen av felleskorets «Sangen» av Islandsmoen ledet av dirigent Kåre Åmodt. Som spesialnummer framførte koret Reissigers «Nordhavet», som i følge anmelderen ble svak, noe som kunne skyldes «den kretsende flyvemaskin over stevneplassen». Her ble sangermiddagen også et festmåltid, idet salen var dekorert med malerier med motiver fra «Når fjordene blåner».

I 1949 var nær 1000 sangere samlet til sangerstevne på Brandbu «med sang og humør». De arrangerende kor hilste de gjestende sangerne med «Når fjordene blåner» etter hovedkomiteens formann, Thorvald Gjerdingen hadde ønsket velkommen og ordfører Jens Røisli i bevingede ord hadde gjort samme sak. Seinere ble det tid for utdeling av sangermedaljene: 15 ti-årsmerker og 10 tyve-årsmerker ble delt til fortjente sangere i Vestoplandendes Sangerforbund, før de to førti-årsmerkene under stor hyllest ble Eivind Nilsen og Sverre Hvalby, begge fra Mannskoret K.K. til del. De hadde altså vært med i sangerforbundet fra stiftelsen i 1909. Defileringen gikk fra stevneplassen til Øgelands bro og tilbake. Det ble et imponerende syn; 1000 sangere i taktfast marsj assistert av fire korps, til da det flotteste og mest imponerende tog som var gått i Brandbu. Festmiddagen var et syn: 1000 sangere pent benket til bords i den vakkert pyntede Ridehallen. Alle Hadelandsordførerne var invitert som æresgjester til denne for sangerne i regionen så store begivenhet, men bare ordfører Røisli møtte. Forbundsformann Nærde takket de mange for frammøtet til avsløringen av bautaen over sangerbror Jon Wien. Åge Schjennum talte for dirigentene og L. Knotterud holdt talen for damene. Eivind Nilsen takket for gullmedaljen og ønsket forbundet hell og lykke videre. Det ble og sang av Mannskoret K.K., med E. Nilsen som solist. Lensmann Berge Gran takket for maten hvoretter Gjerdingen takket alle for de enkeltes bidrag til det vellykte arrangement. Under konserten opptrådte Halmrast og Trevatn Mannskor sammen med «Fagert er landet» av Steenberg - dessverre i et noe slepende tempo og med mye unødig pusting i følge anmelderen «A.O.» i Samhold Velgeren 20. juni 1949.

18. juni 1950 arrangerte Vestoplandendes Sangerforbund noe de kalte «gruppestevne» - på Dokka. De 450 deltagerne defilerte i «sluttet orden» med Dokka Musikkorps og Odnes Musikkorps i spiss til den vakre Museumsplassen. Første innspill fra Trevatn Mannskor kom gjennom felleskorets «Syng deg sammen» av Madsstuen. Som flere ganger tidligere samlet Trevatn og Halmrast Mannskor seg og framførte «Hev deg, vår sang» av Kjerulf og «Slå ring om Noreg» av Haarklou. Om disse sier anmelderen i avisa Samhold at «den første var noe oppjaget, mens den andre var meget bra». Stevnet ble bokstavelig sagt svært vått, men regnet skremte ingen av sangerne.

15. juni 1952 var 27 kor av Vestoplandendes Sangerforbund møtt fram til sangerstevne på Østre Toten, meldte Gjøvikavisa Samhold. På kirkekonserten framførte Trevatn Mannskor ledet av Aasmund Svendsen «Leid milde ljos», men vi ser ikke hva korets innsats på friluftskonserten, der 1500 tilskuere var til stede besto av, hvilket kan bety at de ikke gjorde det så bra på den fronten. I avisa Totens Blads reportasje er de heller ikke nevnt.

Konserter og tilstelninger

  • Oppland Arbeiderblad meldte at Trevatn Mannskor og Trevann Idrettslag sto som arrangører av en tilstelning til inntekt for Frihetsgaven, søndag 31. mars 1946. Det ble arrangert skirenn - konkurranse mellom de to lag, og «ski-seksa» om kvelden. 30 mann deltok i pokalrennet som ble vunnet av idrettslagets medlemmer. Kveldens fest ble av det lystige slaget med korsang, musikk, leik og opplesning. Men her var og mer alvorstyngete innslag: Fru Jølle fra Oslo som hadde vært i japansk konsentrasjonsleir i to år sammen med sine to barn ble intervjuet. Danske fru Schønbeck leste et dansk hyldningsdikt til norske frihetskjempere. Så ble det delt ut diplomer og premier fra skirennet og merker fra vinterens skimerkeprøver med mer. Arrangementet innbrakte 515 kroner - netto.
  • På Vestoplandendes Sangerforbund sitt dirigentkurs fra 30. juni til 13. juli 1946 deltok Åsmund Svendsen fra Trevatn Mannskor.
  • 2. november 1946 slo koret til med «Stor danseaften» i Trevatn Folkets Hus, som vel egentlig heter Grime Samfunnshus. En av attraksjonene det ble annonsert med var «Vårt flotte fyrverkeri».
  • Da Søndre Land Arbeiderparti markerte sitt 20-årsjubleum ble arrangementet lagt til kommunelokalet i Hov lørdag 30. november 1946. Her deltok Trevatn Mannskor sammen med Halmrast Mannskor under sin felles-dirigent Andreas Halmrast, der for øvrig redaktør Martin Tranmæl var kveldens hovedtaler - med tema fra 20-åras splittelse og 30-åras samling. Etter talen sang Trevatn Mannskor et par sanger som ble avsluttet med felles avsynging av «Ja, vi elsker». 350 mennesker deltok i markeringen meldte Oppland Arbeiderblad.
  • Skjærtorsdag 1947 arrangerte koret skiseksa på Folkets hus i Trevatn. Da skulle det være både pilkast, skytebane og dansemusikk med utlodning og restaurant.
  • 28. mai 1949 sto Trevatn Mannskor som arrangør av Stor aftenunderholdning på Folkets Hus. Da ble det fristet med felleskonsert av Trevatn og Halmrast Mannskor (ca. 50 mann), dans, skytebane, aftentrekning, restaurant og god dansemusikk + «Humoristisk fotballkamp mellom korene».
  • 1. april 1950 var det igjen duket for Aftenunderholdning med korgfest i Folkets Hus. Nå var det imidlertid Trevatn Småbrukerlag som sto som arrangører. Fristelser som tale av ordfører Skjølaas, sang av Trevatn Mannskor og gjettekonkurranse samt dans ble annonsert til en inngangssum av kr. 1,50 (uten kurv).
  • 4. juni var det sang- og musikkstevne på for alle kor og korps i Søndre Land på den gamle skoletomta i Holmen. Defileringen som ble anført av «Crecendo» og Hov Musikkorps gikk fra Holmen idrettsplass til stevneplassen. Her deltok også Trevatn Mannskor med «Olav Trygvason» av Rikard Nordraak under sin dirigent Harrang. For dette fikk de god omtale av signaturen O.H. i Oppland Arbeiderblad 5. juni 1950. Enda bedre skal det ha gått (i følge samme anmelder) da de framførte Sibelius` «Stjernen i kronen»: «Denne vakre sangen tolket de på en utmerket måte».
  • Søndag 8. juni 1950 ble Sangens og musikkens dag arrangert i Søndre Land. Ordfører Skjølaas holdt åpningstalen hvoretter fire kor og to korps «overtok dagen», hvorav også Trevatn Mannskor. Det samme gjentok seg i 1951, da med mer enn 1000 publikummere. I 1952 forteller avisene at dagen ble avviklet på Trevatn Idrettsplass - og at ordfører Skjølaas holdt åpningstalen for de nær 200 sangere og musikere. Her var det Trevatn Mannskor og Trevatn Guttemusikkorps som sto for arrangementet. Det møtte om lag 800 for å høre konserten. Dette var for øvrig første året at Fagforeningens Mannskor, Fall og Hov kirkekor deltok.
  • 10. juni 1950 var det igjen duket for «Stor festaften i Folkets Hus, Trevatn». Denne gang under ledelse av Trevatn og Halmrast Mannskor. Her var trekkplastrene Felleskonsert av Trevatn og Halmrast mannskor. - Humoristiske sketsjer og tablå. - Førsteklasses dansemusikk. - Elektrisk trekkspill og saksofon ved Engelund, Fodnestøl og Svendsen. Skytebane, utlodning og restaurant. Alt dette til en pris av 2 kroner, mens barn slapp inn for 50 øre.
  • 30. juli var Trevatn Mannskor i aksjon igjen; denne gang i regi av Trevatn og Nordre Østbygda Bonde og Småbrukerlag sitt Bonde og Småbrukerstevne på Trevatn idrettsplass - fra kl. 1600. - Skulle så galt skje at det ble regn, ville man trekke innomhus - til Folkets Hus. Et noe trasig intermesso inntraff da koret sang; en del ungdommer respekterte ikke Fedrelandssangen mer enn at de lå henslengt og holdt et svare leven under korets avsynging. På Trevatn skein sola til langt på kveld. Men likevel; på sein-kvelden ble det holdt fest på Folkets Hus.
  • 9. juni 1951 var koret igjen arrangør av «Stor fest med dans på Folkets Hus», A. Torkildsen sørget for musikken og ellers ble det både aftentrekning, skytebane, restaurant og sang- og musikkunderholdning.

Kulturell bistand

Søndre Land herredsstyre hadde til budsjettet for 1947 satt av 1000 kroner til fordeling til bygdas sang og musikkliv, her ble Trevatn Mannskor påskjønnet med 80 kroner. I 1949 delte man ut for de to forløpne år, og mannskoret fikk da 150 kroner. I 1951 og 1953 fikk koret også påskjønnelser - 50 kroner hver år.

Slutten?

Det har ikke lyktes å finne når koret ble avviklet. Men siste gang vi finner det omtalt i pressen var i Gjøvik-avisa Samhold den 8. juni 1953, som da rapporterte fra Søndre Land. Da var Trevatn Mannskor ett av seks kor som deltok i Sangen og Musikkens dag den 7. juni. Da vi tok en prat med Ragnar Sand, hvis far i sin tid var med i koret, antydet han at koret var gått i hop med damer fra regionen og dannet et blanda-kor – «en gang på slutten av 50-åra». Den 90-årige Sigmund Nybakke, ville ikke utelukke dette, men kunne heller ikke avkrefte det. Da Vestoppland Sangerforbund markerte sitt 50-årsjubileum på Jaren 21. juni 1959 var ikke koret å finne blant de 30 deltakerkorene. Men Jon Fredrikstad som også var med i koret husker at koret var med på et stevne på Trevatn i 1959; for da ble hans eldste sønn født. Kan hende var dette på «Sangen og Musikkens dag» 30. mai 1959.

Kilder

  • Aviser fra Vestoppland i perioden 1945-1960
  • Samtaler med sangerveteranene Sigmund Nybakke og Jon Fredrikstad samt Ragnar Sand, alle fra Trevatn.
  • Vestoppland Sangerforbund 50 år 1909-1959.