Vaterland småkirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Vaterland småkirke i byggeåret 1899.
Foto: Oscar Hvalbye
Interiøret i småkirken en gang mellom 1930 og 1940.
Foto: Ukjent fotograf, forlegger Eberh. B. Oppi
Rivinga av Vaterland småkirke i mars 1960. Lilletorget 1 i bakgrunnen
Foto: Leif Ørnelund

Vaterland småkirke var ei småkirkeVaterland i Oslo. Den hadde opprinnelig adresse Søberggangen 1, men da gatene senere ble lagt om i strøket fikk den adressa Vognmannsgata 25. Kirken ble reist i 1899, arkitekt var Heinrich Jürgensen og ble revet i 1959/1960 i forbindelse med saneringa av Vaterland.

Kirken ble bygd innenfor Jakob menighet som den første av byens småkirker. Den ble reist for å dekke behovet for ei ny kirke i Vaterlandsområdet, en av Oslos forstadsbebyggelser med høy folketetthet og fattige kår. Den ble innvia 22. desember 1899 av biskop Anton Christian Bang. Erling Grønland var prest fra åpningen og til 1905.

Det var 300 sitteplasser i kirken, i et kirkerom som var kombinert med menighetssal. Kirken hadde en asymmetrisk hovedfasade som var bygget inn i gateløpets fasaderekke, og hadde et tårn som var et blikkfang og tyngdepunkt. Andre viktige arkitektoniske elementer var hovedportalen, det store spissvinduet og en rekke av mindre spissbuede vinduer under gesimsen. Kirken ble utført i pusset tegl, med uttrykkende elementer i frilagt tegl, noe som var vanlig innen norsk jugendarkitektur. Det overordnede stiluttrykk var en enkel gotikk med et visst nyromansk preg.

Kirken hadde åpne dører hele uka, og man la vekt på å ikke bare fokusere på gudstjenester, men også på sosiale oppgaver som å løse praktiske og sosiale oppgaver i det fattige nærområdet.Vaterland småkirkemenighet ble oppretta for å ivareta kirken. Det ble også innreda møterom i kjelleren.

Fra 1906 ble det drevet arbeid for hjemløse menn i menighetssalen, organisert av Sara Floch og Anna Jensen. I 1917 oppretta menigheten barnekrybbe i nabogården. Da denne senere ble nedlagt ble det aldershjem for kvinner i lokalene.

I 1916 ble Wexels menighet i Kristiania skilt ut fra Grønland menighet og dekket området nærmest Akerselva, og medlemmene av denne menigheten benyttet Vaterland småkirke til kirkelige handlinger. I 1929 fikk denne menigheten tilbake til Grønland menighet, men beboerne i dette området benyttet fortsatt Vaterland småkirke.

I 1949 ble kirken pussa opp til femtiårsjubileet og bispevisitas. Bare ti år senere hadde utviklingen løpt fra kirken. Vaterland ble fullstendig sanert, og kirken måtte også vike. Småkirkemenigheten ble samtidig nedlagt og overført til Grønland menighet.

Kilder

Eksterne lenker

Koordinater: 59.912968° N 10.756330° Ø