Volumhandel i Gjøvik kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Opphørssalg hos Intersport i Kaspergården, oktober 2014. Den svenske kjeden Rusta tok over store deler av gården.
Foto: Trond Nygård (2014).

Handelen i Gjøvik i moderne tid begynte med landhandlerier og bygatehandel. I 1986 ble CC Gjøvik etablert ved Gjøvik sentrum, men utenfor bykjernen var det allerede vokst fram volumkrevende handel.

Kirkeby

De første butikkene av denne typen ble etablert på Kirkeby. I 1965 kjøpte firmaene O.E. Skattum og Kasper Andresen ei stor tomt i Valdresvegen. De to gamle familiebedriftene holdt til i sentrum, men det var vanskelig å modernisere drifta på de trange tomtene midt i byen. Først var det bare engrosvirksomheten som flyttet til Kirkeby, men i 1978 hadde Skattum samlet hele virksomheten sin her. Skattum dreiv med byggevarer, men det ble også etablert en stor dagligvareforretning (Giga, seinere ICA, nå Rimi) i andre enden av tomta. Mellom de to bygningene ligger det en stor parkeringsplass.

Noen hundre meter nærmere sentrum, ved de sterkt trafikkerte rundkjøringene, ligger Kaspergården og tre dagligvareforretninger (ICA, Rema 1000 og Kiwi), i tillegg til noe annen handel. I Kaspergården har det vært flere forskjellige butikker, men våren 2015 tok den svenske lavpriskjeden Rusta over som leietaker av omtrent halve bygget. Resten skal som før brukes av Elkjøp. Både Kaspergården og ICA-bygget på nabotomta eies av ICA Eiendom.

I Ringvegen 11 åpna en annen større detaljhandel, Europris, i november 2014. Europris hadde allerede en lokalitet i byen, i Kallerudlia 4.

Thomasdalen og Kallerud

Maxbos utsalg, et lavt, men omfangsrikt bygg med rikelige parkeringsplasser, er typisk for Thomasdalen.
Foto: 2015.
Vegskilt som peker til noen av bedriftene i Kallerudsvingen, Kallerudlia og Thomasdalen.
Foto: 2015.

Sør for Kallerud, og dermed helt nord i Sørbyen, ligger vegene Kallerudsvingen, Kallerudlia og Thomasdalen. Kallerudsvingen er nord for Gjøvikbanen og skilt ut fra Brusveen, mens Kallerudlia og Thomasdalen er sør for Gjøvikbanen og skilt ut fra Øvre Gjøvik.

Thomasdalen var helt ubebygd til Niels Ødegaards svigersønn, forretningsmannen Kjell Karlsen, «fikk det USA-baserte firmaet Borden Kjemi til å etablere seg i Norge og Gjøvik». Ødegaard regulerte tomta raskt, i 1966, på tampen av Ødegaards ordførertid. Flere bedrifter etablerte seg, og i dag er vegen kun for næringsliv og volumhandel. Blant handelsstedene finnes Maxbo Proff i Thomasdalen og Jysk i Kallerudsvingen.

Kallerudlia 2–4 inneholder blant annet Bohus, MX Sport og Europris. Bygningene eides av eiendomsgiganten Tema Eiendom. Sommeren 2015 ble det annonsert planer for Hageland Gjøvik, det største hagesenteret i distriktet.

Kallerud Handelspark

Kallerud Handelspark.
Foto: 2015

4. oktober 2012 åpnet Kallerud Handelspark med butikkene Coop Obs! og Coop Xtra. Et mål var å unngå handelslekkasje til Rudshøgda på motsatt side av Mjøsa. Uka etter åpnet det svenske varehuset Jula i andre etasje av handelsparken, etter at kjeden hadde vraka Hamar som lokasjon. Expert åpnet også i andre etasje, etter å ha holdt til i området tidligere. I 2014 åpna Flisekompaniet og Varmefag i første etasje. Adressen er Stampevegen 13.

Kallerud Næringspark ble startet av samme interessenter som Kallerud Handelspark, med det formål å stå for mer volumhandel på samme sted.

Kilder og litteratur

Kirkeby
Thomasdalen og Kallerud
  • «Bynavn: Thomasdalen», Oppland Arbeiderblad 14. januar 2013 s. 48
  • «Løfgren vil ha stort hagesenter», Oppland Arbeiderblad 15. august 2015 s. 2-3
Kallerud Handelspark
  • «AKA kjøper opp Kallerud» av Arne Næss, Oppland Arbeiderblad 28. juni 2012 s. 7
  • «Først Coop, så Jula» av Bjørn Erik Berntsen, Oppland Arbeiderblad 13. september 2012 s. 11
  • «Som Jula for 61-åring» av Bjørn Erik Berntsen, Oppland Arbeiderblad 2. oktober 2012 s. 14-15
  • «Byggestart neste år» av Bjørn Erik Berntsen, Oppland Arbeiderblad 3. oktober 2012 s. 9