Wilhelm Molberg Nilssen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Wilhelm Otto Molberg Nilssen (født 27. mars 1915, død 10. november 2018 i Lillehammer) var gymnastikklærer, offiser og motstandsmann, bosatt i Lillehammer.

Krigen

Han vokste opp i Østfold og utdanna seg ved Befalsskolen og Statens gymnastikkskole. I 1940, da andre verdenskrig brøt ut, fikk han jobb som kroppsøvingslærer på Lillehammer. Under krigen ble Molberg Nilssen distriktssjef for Milorg i Gudbrandsdalen. Da tilbrakte han ett år i dekning på skauen og i fjella med radioforbindelse til London. Fra august til oktober 1944 lå Molberg Nilssen og to andre fra Milorg i hytta Reiret i Sel. Blant gymnastikkelevene på Lillehammer var det for øvrig også flere nazister, blant annet gestapisten Arne Saatvedt, som ble henretta i oktober 1945.

Etter krigen fikk han blant annet Deltakermedaljen med rosett og den engelske King's Medal for Courage in the Cause of Freedom. Seinere skreiv han boka I Milorgs tjeneste (1995).

Lærer og hoppdommer

Nilssen var i 40 år faglærer i gymnastikk ved realskolen og gymnaset på Lillehammer. Han ble i 1945 gift med den seks år yngre Synnøve Solheim, som var en av elevene hans. De fikk to døtre i 1946 og 1951.

I flere år var han formann i Norsk Lektorlags idrettsutvalg. Wilhelm Molberg Nilssen var kursleder, instruktør og dommer i flere ulike idrettsgreiner, blant annet skihopping, der han var dommer i blant annet den tysk-østerrikske hoppuka og OL i Sapporo i 1972.

100 år

27. mars 2015 fylte han 100 år, med familielunsj og et påfølgende stort arrangement på Lillehammer hotell, der også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide deltok. Nilssen var en sprek hundreåring, som rett før jubileet fikk fornya sertifikatet sitt etter en grå stær-operasjon. Molberg Nilssen var per 2015 den eneste gjenlevende av Milorgs distriktssjefer. Han ble 103 år.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.