Heinrich Arnold Thaulow

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Heinrich Arnold Thaulow. Maleri av Peter Petersen (Norsk Folkemuseum).

Heinrich Arnold Thaulow (født 10. juni 1808 i Slesvig, død 19. august 1894 på Modum), var lege og næringsdrivende, med store inntekter fra Ringerike Nikkelverk. Thaulow er ikke minst kjent for sin innsats for norsk kur- og badevesen, i Sandefjord og på Modum. Han støtta også flere unge kunstnere.

Han var født i den dansk-tyske byen Slesvig, men farens slekt kom fra Norge. Hans far Johan Frederik Thaulow var født i Kristiansand i 1768 og ble amtsforvalter i Åbenrå i Nord-Slesvig. Hans mor Caroline Henriette Tugendreich Looft (1777–1852) var fra Wandsbek i Holstein. H.A. Thaulow var oppkalt etter sin farfar Henrik Arnold Thaulow i Kristiansand, og det samme var fetteren Henrik Arnold Wergeland. De to fetterne sto gjennom hele livet i vennskapelig forbindelse, og de hadde mange felles karaktertrekk.

Utdypende artikkel: Sandefjord bad

Thaulow begynte å studere medisin ved universitetet i Kiel, men kom til Norge 22 år gammel og avla i 1833 medisinsk embetseksamen og flyttet samme år til Sandefjord som byens første faste lege. Der tok han initiativet til opprettelsen av Sandefjord bad. Seks år senere flyttet han til Modum da han ikke tålte det fuktige kystklimaet i Sandefjord. Han ble ansatt som verkslege ved Blaafarveværket og var også distriktslege i Ringerike legedistrikt, som på den tiden strakte seg fra Hønefoss til Drammen.

Heinrich Thaulow giftet seg i 1834 med Nicoline Andrea Vibe (1807-1885) fra Bergen, datter av amtmann og kammerherre Niels Andreas Vibe. Ved folketellinga 1865 bodde de på Nyfossum på Blaafarveværket med tre døtre og to sønner.

Han investerte i 1849 i Ringerike Nikkelverk, og han grunnla kurstedet St. Olavs Bad i Modum i 1857. Dette ble lagt rundt en kilde som ble sagt hadde legende virkning. I begynnelsen av 1870-årene var nikkelprisene meget høye, noe som gav Thaulow betydelige inntekter. I 1874-75 kjøpte han alle aksjene i Sandefjord Bad, og han fornyet bygningene og utvidet virksomheten både ved Sandefjord Bad og ved St. Olavs Bad (nå Modum Bad). Av ettertiden regnes han som grunnleggeren av det norske badevesenet.

Bestefaren skal ha vært en dyktig portettmaler. Thaulow ønsket selv å bli kunstmaler, men måtte oppgi disse planene da faren fikk økonomiske problemer. Interessen for kunst mistet han dog ikke, og han «oppdaget» flere lokale talenter som han oppmuntret og trodde på. Best kjent var Christian Skredsvig, men også Anders Kongsrud og Andreas E. Diesen fikk oppmuntring og støtte av Thaulow. Thaulows brorsønn, Frits, ble også hjulpet frem til maler, og han holdt sin malerskole på St. Olavs Bad på Modum.

Kilder

  • Modum Blaafarveværk/Modum Kunstforening (1978) Christian Skredsvig – Modum Blaafarveværk/Modum Kunstforening, Modum.
  • Heinrik A. Thaulow i folketelling 1865 for Modum prestegjeld fra Digitalarkivet

Eksterne lenker