Axel Lindahl

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Lindahls foto av Domkirkeruinene på Hamar er blant hans mest kjente bilder.

Axel Theodor Lindahl (født 27. januar 1841 i Mariestad i Sverige, død 11. desember 1906) var en svensk fotograf som i årene 18831889 virket i Norge. Han tok landskapsbilder av svært høy kvalitet, og dokumenterte landskap og bygninger mange steder i landet.

Lindahl var kongelig hoffleverandør i Stockholm, med atelier i Riddargatan 41. Hans første atelier ble starta sammen med broren Uno Lindahl i Uddevalla i 1864. De hadde også en annen bror som var fotograf. Det var sannsynligvis Uno som lærte Axel fotografering. I 1866 stilte Axel Lindahl ut sine fotografier på Nordisk Industri- og Kunstudstilling i Stockholm. I 1868 gikk han i kompaniskap med den andre broren, Robert. Etter å ha drevet småbyatelier i ti år etablerte Axel seg i Göteborg, men beholdt filialen i Uddevalla. I 1881 flyttet han til Södertälje. I 1883 solgte han en del av firmaet og firmanavnet til Per K. Wahlström og Otto Wilhelm Widstrand. Dette har ført til endel uklarheter, siden Lindahl selv også fortsatte å fotografere i eget navn. Fra slutten av 1870-årene reiste han rundt ikke bare i Sverige, men etter hvert også i Norge og fotograferte, delvis med oppdrag. F. eks. reiste han i 1890-årene for Beyers Touristbureau og for Andvords Papirhandel, som også utga to serier av hans bilder i 1892 og 1897. Landskapsbildene ble meget anvendt til rutebøker, turistbrosjyrer og lysbilder. Den kjente reiselivsmann og Norgesvenn Scarlett brukte en rekke av lysbildene i utlandet til sine foredrag om turistlandet Norge.

Fotograf Anders B. Wilse fikk hånd om Lindahls plater, og brukte dem sammen med sine egne bilder. De havnet etter Wilses død hos Berner Hansen i Skien, som siden offentliggjorde en rekke av dem i Allers fra 1970 og utover. Platesamlingen ble i 1991 kjøpt av Norsk Kulturråd. Originalnegativene er deponert i NBR, mens motivene er tilgjengelige på Norsk Folkemuseum. På Røisheim i Bøverdalen finnes et album med Lindahls bilder derfra, og i 1991 ble to album funnet i et Oslo-antikvariat og kjøpt av kulturrådet for deponering på Norsk Folkemuseum.

Virkested:

  • 1870 ca-1896 ca: Norge

Se også

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Axel Lindahl er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.