Abraham Falck Hammer
Abraham Falck Hammer (født 1781 i Ål, død 3. desember 1837 i Østre Toten) var landhandler og gardbruker på Rogneby i Østre Toten. Tidlig på 1800-tallet var han en av bygdas mest velstående menn.
Bakgrunn
Han ble født i Ål i Hallingdal, som sønn av residerende kapellan Ole Christian Hammer. Familien flytta i 1782 til Tune i Smålena (Østfold), da Ole Christian Hammer ble kapellan der. Faren var født på Gudderudvollen på Toten, der Abraham Hammers farfar, Thomas Hammer, var bygdas første landhandler med kongelig bevilling.
Abraham Falck Hammer hadde altså handelsmenn i familien, og i ungdommen arbeidde han hos ulike kjøpmenn i Christiania. I folketellinga for 1801 finner vi han som «Kramboed dræng» hos kjøpmann Frederik Berg i Storgata. Hammer fikk i 1806 bevilling til å drive som landhandler på Jevnaker, men alt året etter ble det gitt tillatelse til at han og Caspar Lemvigh på Toten fikk bytte distrikt.
Rogneby
Han kjøpte i 1808 en del av garden Rogneby, sørøst for Hoff kirke, og begynte å handle der. Etter hvert fikk han kjøpt hele garden, og ifølge historikeren Axel Coldevin var det med Abraham Falck Hammer at Rogneby virkelig begynte å komme seg opp. Han var en foregangsmann innafor jordbruket; han dyrka opp myr, rydda vekk knauser og bygde mølle, sag og brenneri. Hans såkalte pistoriske brennevinsbrenneri skal ha vært det største i landet.
På Rogneby satte han opp ny uthusbygning med møkkjeller og kjørebru, og rundt 1820 bygde han den nåværende hovedbygningen på garden. På sørsida av bygningen anla han park i tre terrasser i fransk stil. Hammer ble i 1816 utlikna for 143 speciedaler i sølvskatt, mer enn noen andre på Toten.
Familie
Hammer var gift med lensmannsdattera Cathrine Marie f. Nimb (1787-1827), født på Ballangrud i Jevnaker, men oppvokst på Setton i Fluberg. De hadde fem barn, deriblant dattera Elise Ovidia (født 1810).
I Totens bygdebok skriver Kristian Tollersrud (s. 594) at Hammer «etter hvert skal ha begynt å stikke for dypt i glasset og ble da bedradd og bestjålet på alle måter. Bl.a. sies det at stortjuven Johan von Ahnen i slike tilfelle fisket sedler og mynt opp av pengeskuffa mens han hengte overkroppen over disken». På veg til Christiania høsten 1837 tok han en «durabelig rus» sammen med verten på skysstasjonen Garsjøen i Hurdalen, og morgenen etter oppdaga han at 3000 Spd. var borte. Han drog hjem til Rogneby, der han døde den 3. desember. Hammer ble gravlagt ti dager seinere på Hoff kirkegard.
Svigersønnen Georg William Nissen (1803-72), gift med dattera Elise, overtok som landhandler kort tid før Hammer døde, men flytta butikken til bruket Øvre Rogneby. Dette fikk han skilt ut fra hovedbølet etter at brødrene Johannes og Even Sund kjøpte Rogneby av dødsboet til Abraham Falck Hammer.
Kilder og litteratur
- Abraham Hammer i folketelling 1801 for Christiania kjøpstad fra Digitalarkivet
- Abraham Falch Hammer i Ministerialbok for Østre Toten prestegjeld 1828-1839 (avdøde 1837) fra Digitalarkivet
- Coldevin, Axel: Norske storgårder II, 1950. Digital versjon på Nettbiblioteket, s. 47-57.
- Opplysninger fra Trond Årstad, 15. juni 2015.
- Sølvskatten 1816
- Tollersrud, Kristian: «Landhandlere og kjøpmenn på Toten», i Totens bygdebok III, 1968, s. 589-594.