Annie Louise Benkow

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Annie Louise Benkow (1895–1942).
Foto: Ukjent, fra Våre falne.
Snublestener utafor Gamle Drammensvei 10 i Bærum.
Foto: Heidi Thöni Sletten (2015).

Annie Louise Benkow f. Florence (f. 30. januar 1895 i Skottland, død 1. desember 1942 i Auschwitz) var forretningsdrivende i Bærum. Hun var gift med fotografen Ivan Isak Benkow (1885–1955), og var mor til politiker og fotograf Jo Benkow.

Hun ble født i Skottland av jødiske foreldre som hadde emigrert fra Litauen. Familien kom til Norge i 1899, da hun var fire år gammel. Etter hvert møtte hun Ivan Benkow, som hadde flykta fra Russland i 1905 på grunn av pogromer der. De ble gift; for ham var det hans andre ekteskap. Deres første barn, Harry, kom til verden i Ystad i Sverige, og datteren Kristina ble født i Kristiania i 1914.

Familien flytta så til Kristiansund, der Ivan starta fotograffirma i 1914. I 1918 reiste de så tilbake til Kristiania, og derfra videre til Trondheim i 1920-åra. Der finner vi dem i Dronningens gate 38. De hadde da tre barn, for yngstemann Josef Elias – seinere kjent som Jo – ble født i Trondheim i 1924.

I 1930 flytta de til Stabekk, og Ivan Benkow etablerte studio i Stabekkhuset ved jernbanestasjonen. Annie Louise Benkow omtales som forretningsdrivende i Våre falne, og dette viser trolig til at hun var partner i fotoforretningen.

Etter at krigen brøt ut og Norge kom under tysk okkupasjon valgte Ivan Benkow å flykte til Sverige sammen med en bror. Sønnen Jo reiste over før ham. I artikkelen om Jo Benkow i Norsk biografisk leksikon heter det at: «Kvinnene i familien var blitt tilbake i Norge, sannsynligvis i tro på at de var mindre utsatt. Høsten 1942 ble alle deportert og gasset i hjel i Auschwitz».

I Våre falne er det oppgitt at hennes videre skjebne etter deportasjonen i november 1942 er ukjent. Senere har man funnet ut mer, og på snublestenen som er lagt ned utafor familiens hjem i Gamle Drammensvei 10 i Bærum går det fram at hun ble sendt til Auschwitz og drept der 1. desember 1942. Denne datoen gir i seg sjøl mer informasjon; den forteller at hun ble sortert ut allerede ved ankomst og sendt rett i døden i gasskammeret. Hennes mann overlevde krigen, og døde i Oslo i 1955.

Kilder

Eksterne lenker


Snublesteiner Gml. Drammensvei Stabekk.JPG Annie Louise Benkow inngår i Snublesteinprosjektet på Lokalhistoriewiki og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.