Eikerminne 1957
Hopp til navigering
Hopp til søk
Eikerminne 1957 er det tredje heftet i skriftserien «Eikerminne», som utgis av Eiker Historielag. Det inneholder lokalhistoriske artikler knyttet til kommunene Øvre Eiker og Nedre Eiker.
I denne utgaven fullføres avskriften av folketellingen 1801. For øvrig er det artikler om bomullsspinneriet som fantes i Hokksund på 1700-tallet, om lokal navneskikk og om jernverkseier Peter Collett.
Redaktør for denne utgaven er Roar Tank.
Innhold
- Det Hougsundske Uldspinderi av Sven Moestue
- Kort omtale av Haugsund uldspinderi. Artikkelen inneholder også en del opplysninger om Just Hoffmann, som var spinnerimester ved spinneriet i Hokksund.
- Hele artikkelen med illustrasjoner er gjengitt i Kjeldearkiv: Det Hougsundske Uldspinderi (artikkel i Eikerminne 1957).
- Norsk navneskikk i Eiker, Modum og Sigdal omkring 1744 av Peder Berge
- Artikkelen inneholder en liste over mannsnavn og kvinnenavn i sorenskriver Giert Falchs Beskrivelse av Eger, Modum og Sigdals sorenskriveridistrikt fra 1744, til dels med nyere skriveformer av navnene i parentes. Artikkelen slutter med en oppfordring til å bruke de gamle, tradisjonelle navnene istedenfor utenlandske motenavn: «Norske navn på norske barn!»
- Hele artikkelen med illustrasjoner er gjengitt i Kjeldearkiv: Norsk navneskikk i Eiker, Modum og Sigdal omkring 1744 (artikkel i Eikerminne 1957).
- Petter Collett på Busekrud, eier av Hassel jernverk på Eiker av Roar Tank
- Biografisk artikkel om juristen og verkseieren Peter Collett med hovedvekt på hans tid på Buskerud gård, Modum og Hassel jernverk, Eiker.
- Hele artikkelen med illustrasjoner er gjengitt i Kjeldearkiv: Petter Collett på Buskerud, eier av Hassel jernverk på Eiker (artikkel i Eikerminne 1957).
- Sammendrag av Eiker Historielags årsberetninger 1951-56, skrevet av Martinius Hamarstrøm
- Blant annet om hvem som har sittet i styret, samt korte referater fra lagets arrangementer: Stevnet på gården Horgen i august 1952, det store arrangementet med «Bondebryllup i Fiskum gamle kirke» i september 1953, samt diverse mindre møter og foredrag. Restaureringen av Fossesholm Herregård og salget av den gamle hovedbygningen på Horgen til Drammens Museum blir også omtalt, samt opprettelsen av bygdeboknemnder i både Øvre Eiker og Nedre Eiker.
- Hele artikkelen med illustrasjoner er gjengitt i Kjeldearkiv: Sammendrag av årsberetninger 1951-56 (artikkel i Eikerminne 1957).
- Fortegnelse over Eger Præstegjælds Indsbyggere Anno 1801
- Avskrift av folketellingen 1801 fra Eiker. Utgivelsen hadde stor betydning for den lokalhistoriske miljøet på Eiker inntil tellingen ble tilgjengelig gjennom Digitalarkivet.[1]
Fotnoter
Kilder og litteratur
- Eikerminne 1957. Utg. Eiker historielag. 1957. Digital versjon på Nettbiblioteket.