Aktive Kvinner i Bjerke
Aktive Kvinner i Bjerke er en frivillig multikulturell organisasjon som har hovedfokus på helsefremmende trening for innvandrerkvinner. Organisasjonen ble dannet i 2016 med tilhørighet til Bydel Bjerke i Oslo, men har siden oppstart også hatt deltakere fra nærliggende områder. Styremedlemmene jobber aktivt med å tilby lavterskeltilbud for trening og aktiviteter som fremmer helse og sosialt miljø for innvandrerkvinner og deres familier. Dette arbeidet er ledet av hovedtrener og styreleder Sathiaruby Sivaganesh, som har fått flere priser for hennes driv og motivasjon til frivillighetsarbeidet i Bydel Bjerke og hennes arbeid for innvandrerkvinner siden 2005. Hovedmålet for organisasjonen er «å hjelpe innvandrerkvinner med helseforebyggende tiltak og aktiviteter uten at de føler hindring eller tvang til å delta». Organisasjonen har også tilbud som involverer både innvandrerkvinner og deres familier slik at alle blir motivert og engasjert til å være med på aktiviteter og treninger som gir helsegevinst.
Organisasjonen tilbyr både lavterskeltilbud som trening, skogsturer og seminarer, og arrangering av større begivenheter og opplevelser som sosialt arrangementer og dagsturer. Aktive Kvinner i Bjerke har ofte samlinger som skaper en åpen og inklusiv arena for å gjøre det enkelt for innvandrerkvinner å uttrykke sine meninger og behov. Dette gir organisasjonen muligheten til å fortsette med gode tilbud og muligheter for helseforebyggende trening og opplevelser passelig for deres ønsker og hverdager slik at innvandrerkvinner opplever ingen hindring eller motstand i deres deltakelse for å skap bedre helse for deres kropp og sjel.
Bakgrunn og oppstart
Det store frivillighetsengasjementet som den multikulturelle organisasjonen Aktive Kvinner i Bjerke fremmer i Bydel Bjerke startet med Sathiaruby Sivaganeshs driv for frivillighetsarbeid. hun hadde et sterkt ønske om å gi noe tilbake til lokalsamfunnet, og ville motivere andre med samme bakgrunn til å bidra til samfunnsutviklingen. Dette gjaldt spesielt innvandrerkvinner, som ikke hadde gode tilbud og muligheter til å oppleve nærmiljøet, enten fordi de var lite kjent med Bydel Bjerke og Oslomarka, eller på grunn av familieforpliktelser og andre faktorer som gjorde det vanskelig for dem å begi seg ut på slike opplevelser selv.
Gjennom sitt arbeid har hun god kontakt med ressurser i Bydel Bjerke og Oslo kommune som også jobber aktivt med tilbud for opplevelser og aktiviteter for lokalsamfunnet[1]. Dette inkluderer sykkelinstruktør i samarbeid med Bydel Bjerke og lokallaget for Syklistenes landsforening, og ambassadør i lokalsatsningen «Bjerkesirkelen». Fra og med 2005 tok hun et valg med å tilby trening og aktiviteter i større skala for å imøtekomme utfordringene innvandrerkvinner opplevde i deres hverdag som hindret deres ønsker for å være med på helseforebyggende trening. I 2016 valgte hun å danne organisasjonen «Aktive Kvinner i Bjerke» med første trening i et hobbyrom på Linderudveien 5. I dag kan organisasjonen vise dens tilbud av mange ulike typer aktiviteter i med fokus på helseforebyggende tiltak, hvor hovedtiltak er treninger, turer, foredrag og seminar.
Aktive kvinner i Bjerke er meget aktiv på å tilby trening, turer og opplevelser som involverer Oslomarka.[2] Sathiaruby er godt kjent med Oslomarka og hvilke opplevelser marka kan gi besøkende. Sammen med styret har hun valgt at Aktive Kvinner i Bjerke skal fremme Oslomarka som en viktig opplevelse og kjennskap ved siden av ordinære treningstilbud. Dette gjelder spesielt Lillomarka, siden hennes familie har mange minner derfra.[3][4] Mange av skogsturene arrangert av Sathiaruby via Aktive Kvinner i Bjerke er i Lillomarka, siden hun har hatt mange fine opplevelser der sammen med med sønnen, Prashanth Sivaganesh, og ektemannen, Siva Vadivelu.
I boken «Leve Lillomarka» utdyper Sathiaruby sin tilknytning til Lillomarka. Hun forteller at naturen i sin prakt har gitt familien motivasjon til familietid, trening og gode minner, og at det at Lillomarka tilbyr både jevnt og ujevnt terreng i ulike høyder og føre gjør det til et godt sted å trene.[5][6][7] Mange av rutene går steder hvor Sathiarubys familie både med og mot sin egen vilje har gått seg bort i skogen. Minnene fra disse turene er viktige for henne. Hun løfter også fram Lillomarka som et sted for meditasjon og å finne ro i sin sjel
Sathiaruby har vunnet priser for sitt arbeid med Aktive Kvinner i Bjerke, som Ildsjelprisen (2016) og Oslos Frivillighetspris (2020)[8][9][10][11][12]. I tillegg var hun med på folkefesten ved Isdammen sammen med andre ildsjeler og kronprinsparet i 2016. I 2022 inviterte kronprinsparet henne til å ta del i gjestebudet på Skaugum som del av feiringen av Frivillighetens år 2022[13][14][15][16][17].
Tilbud og tiltak
Aktive Kvinner i Bjerke har et stort aktivitetstilbud. Styret har lagt inn et stort arbeid for å imøtekomme ønsker og interesser fra innvandrerkvinner gjennom årene. Kvinnene får gjennom Aktive Kvinner i Bjerke et strukturert tilbud og dermed godt rammeverk for aktivisering i hverdagen.[18] De kan selv velge hva slags aktiviteter de ønsker å delta, og det er som oftest kort avstand mellom deres hjem og aktivitetsplass. Generelt forklart inkluderer innetreningene øvelser hentet fra ulike type treningsformer som aerobic, kampsport og styrketrening. Utetreningene er en blanding av skogsturer i Lillomarka og Nordmarka, samt turer i asfaltjungelen som spenner seg fra Linderud og Veitvet til Årvoll og Tonsenhagen. Per i dag er innetreninger avholdt hovedsakelig på Startblokka og utetreninger i Lillomarka[19]. Unntaksvis har det også vært treningsturer til Liastua (Stovner), Holmenkollen, Linderudkollen og Mariholtet. Aktive Kvinner i Bjerke tar også del i løp som Folkeløp på Linderud arrangert av Bydel Bjerke da dette er en fin måte for deltakerne med konkurranseinstinkt til å teste ut sine ferdigheter med andre likesinnede utøvere. Organisasjonen tilrettelegger også for opplevelser som blåbærplukking og «bli kjent med Lillomarka» turer slik at det er minst ett tilbud for alle treningssjeler. Et av slike opplevelser er lokalhistorien gjenfortalt av Håvard Pedersen fra Lillomarkas venner mens man er på tur i Lillomarka.
I regi med kampsportklubben Oslo Stickfighting Club (tidligere kjent som Doce Pares Norway) har Aktive Kvinner i Bjerke avholdt kurs i selvforsvar og sammenheng mellom disiplin og meditering. Styret har prioritert arbeidet med å gi jenter og kvinner fra ulike etnisiteter de nødvendige kunnskapene og erfaringene de trenger for å kunne beskytte seg selv, og Oslo Stickfighting Club har også et slikt fokus for lokalområdene i Stovner og omegn. Det anses som viktig å tilby veiledning og støtte slik jenter og kvinner føler seg trygge i dagens samfunn. Samarbeidet mellom Bydel Bjerke og organisasjonen har skapt prosjekter som har tilrettelagt arenaer for erfaringsdeling, trening og kompetanseheving, deriblant Naboløp arrangert av Bydel Bjerke med Aktive Kvinner i Bjerke som en av støtteorganisasjonene og sykkelkurs for innvandrerkvinner arrangert av Bydel Bjerke med sykkelinstruktører fra Aktive Kvinner i Bjerke og sykler utlånt av Syklistforeningen i 2018 og 2019[20]. En del av arbeidet krever finansiell støtte. Bydel Bjerke har vært en viktig støttespiller, og har blant annet girtt stønader til arrangering av seminarer og kurs for samtlige innvandrerbakgrunner. Aktive Kvinner i Bjerke mener det er viktig at budskap og innhold i deres seminarer og kurs skal være allment tilgjengelig for befolkningsgruppene i Oslo.
I samarbeid med IMDi har Aktive Kvinner i Bjerke gjennomført prosjekter rettet mot innvandrergrupper både under og etter pandemien. Fagpersoner fra blant annet fra Universitetet i Oslo og andre utdanning- og forskningsinstitusjoner, samt Norsk-tamilsk helseorganisasjon (NTHO) har holdt foredrag og seminarer i emner som helse, ernæring, vold og seksuelle overgrep både i og utenfor hjemmet. Det blir også avholdt treninger i lokalene til Tamilsk Ressurs- og Veiledningssenter (TRVS) på Rommen. TRVS er ikke bare et sted for læring og kompetanseheving, men også et felles samlingspunkt for den tamilske befolkningen i Oslo og omegn. Dermed kan innvandrerkvinner fra denne befolkningsgruppen trene mens deres barn får læring og minner fra tamilske lærde ressurser.
Sosiale arrangementer
Etter hver skogstur arrangeres det samlinger som er åpne for alle. På disse samlingene kan medlemmene dele mat fra deres egne etnisitetsbakgrunner. Det arrangeres også samlinger for medlemmer av organisasjonen, slik som sommeravslutninger, jubileumsbegivenheter og julebord. Her deles treningserfaring fra opplevelse i Lillomarka, og Aktive Kvinner i Bjerke kan dermed skilte med å ha et mangfold av bakgrunner som bidrar til lærdom og forståelse, som videre danner et nettverk av sterke ressurser på tvers av etnisiteter for å skape et større samhold mellom ulike grupper i lokalsamfunnet gjennom våre deltakere på skogsturene. Ekskursjonene arrangert av organisasjonen bidrar også til dette samholdet og er et meget ettertraktet tiltak blant medlemmene av Aktive Kvinner i Bjerke. Dette samholdet hjelper godt til i den aktive lokalsatsningen Aktive Kvinner i Bjerke gjør i Bydel Bjerke. Disse ekskursjonene inkluderer blant båttur i Oslofjorden og turer til Eidsvoll, Kolsåstoppen, Verdens ende og Fetsund. Det blir også avholdt erfaringsturer («bli kjent» turer) i Bydel Bjerke, samt i Oslo og omegn.
Arena for sosialisering og motivasjon
Organisasjonens medlemmer og deltakere fra arrangementer og aktiviteter blir kontinuerlig fulgt opp for å få deres syn på Aktive Kvinner i Bjerke og organisasjonens arrangementer og aktiviteter. En gjengående positiv faktor er det sosiale aspektet som blir fremhevet og tilrettelagt via treningsmulighetene. En annen faktor er treningsstandarden og hvordan det arbeides for å opprettholde godt utvalg av treningsøvelser og -teknikker som bidrar til god trening. Organisasjonen tilbyr en åpen arena for transparent kommunikasjon og informasjonsdeling på et nivå ofte ikke tilgjengelig på denne skalaen. Det sterke fokuset på kvinner i tilbudene og tiltakene tilrettelegger også sikkerhet og trygghet for kvinner som har opplevd smerte, ukomfortable opplevelser og lignende ubehag i deres tidligere treningsmiljøer.
Det sosiale aspektet inkluderer også samlinger, som skaper samtaler og omgjengelig miljø mellom individer som i deres tidligere vanlige hverdagsrutiner ikke ville møtt på hverandre. Motivasjon er også en stor pådriver for både samhold og treningsfokuset samtlige kvinner har når de deltar på arrangementer og aktiviteter planlagt og utført av Aktive Kvinner i Bjerke. Organisasjonen er mest kjent for tilbudene for aerobic og utetreninger i Lillomarka, men også for ekskursjoner som skaper opplevelser og minner som deltakende kvinner ikke vil glemme.
I tillegg har Aktive Kvinner i Bjerke valgt å ha en aktiv dialog om hvilke steder kvinnene ønsker å besøke for så at styret undersøker hvordan organisasjonen kan imøtekomme deres ønsker for tur- og/eller reisemål. Samholdet spiller også en stor rolle i deres anbefalinger om at flere bør bli med på treningene og turene avholdt av organisasjonen. Det settes også pris på at treneren har muligheten til å holde samtaler og gjennomgang på språkene engelsk eller norsk, men lett kan skifte over til å enten holde samtaler eller finne informasjon tilgjengelig på deltakernes og medlemmenes morsmål hvis det skulle være aktuelt. Dette har vært positivt under stressende og uforutsigbare tider i deres liv. Slike situasjoner var for noen kvinner den normale hverdagen under pandemien (2020-2022), så kvinnene setter meget stor pris på at Sathiaruby Sivaganesh og Aktive Kvinner i Bjerke var tilgjengelig og behjelpelig under pandemien.
Sathiaruby følger personlig opp alle kvinner som er med på organisasjonens treninger og turer slik at alle kvinners engasjement og tilhørighet blir hørt og møtt av Aktive Kvinner i Bjerke. Disse kvinnene er aldri uten støtte eller veiledning fra denne organisasjon som har tilhørighet til Bydel Bjerke. Organisasjonen har tatt læring fra opplevelser og erfaringer fra trening og turer før pandemien og trening og turer under pandemien til å styrke sitt arbeid for å gi bedre tilbud og utføre gode tiltak for kommende framtid. Det settes også pris på at Aktive Kvinner i Bjerke har god og kontinuerlig kommunikasjon med samarbeidspartnere som ønsker både organisasjonen og deres kvinner alt godt.
Galleri
Kilder og litteratur
- ↑ Myhre, Martine: Tettpakket på Linderud-folkets møteplass i Akers Avis Groruddalen
- ↑ Thorsnæs, Geir; Tvedt, Knut Are: Oslomarka i Store norske leksikon
- ↑ Lillomarka i Lokalhistoriewiki.no
- ↑ Tvedt, Knut Are: Lillomarka i Store norske leksikon
- ↑ Lillomarkas venner
- ↑ Informasjon om boken "Lillomarkas Venner" med undertittel "Lillomarkas Venner gjennom 50 år"
- ↑ Videre informasjon om boken "Lillomarkas Venner" med undertittel "Lillomarkas Venner gjennom 50 år"
- ↑ Kristiansen, Morten Minothi; Kulturetaten Oslo Kommune: Vinner Frivillighetsprisen 2020 - Aktive Kvinner i Bjerke på YouTube
- ↑ Kulturetaten Oslo Kommune: Utdeling vinner Oslo kommunes frivillighetspris 2020 på YouTube
- ↑ Myhre, Martine: Fredagsprat: Sathiaruby «Ruby» Sivaganesh – Helsa må på plass for å mestre hverdagen i Akers Avis Groruddalen
- ↑ Sørli, Emma Sofie Langseth: Frivillighetspris til Aktive Kvinner i Bjerke i Journalen ved Oslo Metropolitan University
- ↑ Det matematiske-naturvitenskapelige fakultet: «Aktive Kvinner i Bjerke» ved Ruby Sivaganesh vant Oslo kommunes frivillighetspris for 2020 i Aktuelle Saker
- ↑ NTB: Stunt og historier rundt bålet for Kronprinsparet i Verdens Gang
- ↑ Kongehuset.no: Der øst møter vest i Oslo i Den Norske Kongehus
- ↑ Kongehuset.no: Gjestebud for å feire frivilligheten i Den Norske Kongehus
- ↑ Solum, Stian L: Gjestebudet på Skaugum (Frivillighetens år 2022) på Imago/TT
- ↑ Solum, Stian L: Gjestebudet på Skaugum (Frivillighetens år 2022) på Imago/TT
- ↑ Bydel Bjerke: Stedsanalyse Linderud, Sletteløkka og Veitvet på Bjerkeanalysen.no
- ↑ Sivaganesh, Sathiaruby: Aktive Kvinner i Bjerke på Startblokka.no
- ↑ Områdeløft Linderud - Veitvet - Sletteløkka: Gratis sykkelkurs på Linderud skole via Facebook innlegg
Aktive Kvinner i Bjerke er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |