Vår Frue menighet (Porsgrunn)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sognekirken Vår Frue kirke i Porsgrunn fra 1899
Foto: Hallvard Straume

Vår Frue menighet er en katolsk menighet som ble opprettet i 1889 og omfattet fram til 2021 hele Telemark, unntatt kommunene Fyresdal og Nissedal (som tilhører St. Franciskus Xaverius menighet i Arendal), et område på hele 13 113 km². Da St. Barbara menighetKongsberg ble opprettet i 2021, ble den nordlige delen av fylket, med kommunene Notodden, Hjartdal, Tinn, Vinje og Tokke kommuner overført til den nye menigheten, slik at Vår Frue menighet nå dekker et areal på 7 911 km².

Det ble grunnlagt en katolsk menighet i Porsgrunn i 1889, under ledelse av den nederlandske presten Johannes Henrik Blom. Han var før han kom til Porsgrunn en kort periode hjelpeprest i Kristiania, før han var sogneprest i Porsgrunn i årene 1890-1913. I menigheten fantes endel porselensarbeidere fra Böhmen som var tilknyttet Porsgrunds Porselænsfabrik.

Allerede i 1889 ble det innkjøpt en tomt for fremtidig anleggelse av en kirke, men det tok en tid før kirken ble bygget. Menigheten hadde da midlertidig tilhold i et provisorisk kapell i gården til den avdøde kjøpmann og katolikk Louis Vauverts hus i Storgata i årene 1890-94, før det ble innredet et kapell i det nyopprettede katolske sykehuset St. Joseph sykehus (1894–1976) i byen.

Kirken ble påbegynt 4. januar 1899, og ferdigstilt allerede 8. oktober samme år. Kirken ble tegnet av Telemarksarkitekten Haldor Larsen Børve. Kirken ble utformet etter forbilde fra middelalderens norske stavkirker.

Kirken er den eneste katolske kirken i Telemark, men det har etter hvert kommet til to kapell: St. Antonius kapell i Kragerø som ble innviet 25. april 2008 og St. Johannes kapellRjukan som begge har messe hver andre uke. I tillegg har menigheten månedlige messer og hver andre uke i Smiekra samfunnshus i Drangedal.

Fram til St. BarbaraKongsberg ble opprettet 2021, var også messestedene St. Johannes kapellRjukan, den lutherske Mo kyrkje (tilhørende DNK) i Dalen og menighetshuset til Notodden kirke (tilhørende DNK) en del av Vår Frue menighet, men ble da overført til den nye menigheten.

Kilder og litteratur