Eva Kathinka Lütken (1994–2011)

Eva Kathinka Lütken (født 3. juli 1994, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) medlem av AUF. Lütken gikk på St. Olav videregående skole, og var svært aktiv i sitt verv som styremedlem i Sarpsborg AUF, hvor hun særlig engasjerrte seg for å skape flere møteplasser for ungdom i kommunen.

" Eva Kathinka Lütken 17 år " er gravert innm i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Sarpsborg kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Kulåsparken i nærheten av Sarpsborg kirke.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Detalj av plaketten på Sarpsborg kommunes 22. juli-minnesmerke.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Detalj på Minnesmerket Lysningen - Eva Kathinka Lütken, 17 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023)

Hun ble drept under terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, på Kjærlighetsstien. Hun ble bisatt fra Tune kirke i Sarpsborg, fredag 5. august 2011.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

I minneordet ble Kathinka beskrevet som en som

(...) bidro til å gjøre AUF til et sted hvor det var plass til alle. (...) som hadde en "evne til å inkludere alle rundt seg", og som på tross av at hun var sjenert "hadde i seg en styrke som gjorde at hun turte å bryte sine egne barrierer (...) Mange satte pris på hennes råd og en hjelpende hånd. Der andre kunne se svart og hvitt, så hun nyansene..
VG 2011.08.08. Digital versjonNettbiblioteket.

Det var Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen og Raymond Johansen som undertegnet minneordet på vegne av AUF og Arbeiderpartiet.

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Sarpsborg kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Kulåsparken i nærheten av Sarpsborg kirke. I tillegg til Eva Kathinka Lütken mista Sarpsborg kommune Andreas Edvardsen og Andrine Bakkene Espeland i terrorangrepene 22. juli 2011.

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Bursdagsmarkeringer:

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket Lysningen. [1] Også 22. juli-senteret markerer bursdagen til ofrene etter terrorangrepet med blomster.

Under sees bursdagsblomsten til Eva Kathinka Lütken, satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 3. juli 2022.

Referanser

Kilder og litteratur

  • Minnebilag. Minneord skrevet av pårørende, venner, kolleger og partifeller om terrorofrene. VG 08.08.2011, eget bilag, s. 64-96. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. De kan du lese i minneprotokollen under hver person. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.