Foss jernstøperi (Oslo)
Foss jernstøperi var opprinnelige en smedforretning som ble startet i 1875 ved Nedre Foss i Kristiania av Oluf Larsen som hadde innvandret fra Värmland. Larsen fikk overta smia etter den tidigere eieren Gamle Mor Smed, under forutsetning av at han giftet seg med hennes adoptivdatter Matilde (!), hvilket også skjedde.
Hesteskosmie og hjulmakerverksted
Han startet virksomheeten under navnet Oluf Larsens Smedforretning. Virksomheten var i første rekke en hesteskosmie og hjulmakerverksted. Men Larsen satset videre og bedriften utviklet seg, til tross for store vanskeligheter underveis, i løpet av 1880-årene til et jernstøperi. Bedriften produserte jern av bedre kvalitet enn vanlig støpejern.
Øvrefoss
Larsen kjøpte i 1894 eiendommen i Øvrefoss 10 og flyttet året etter bedriften dit. Bedriften ble stadig utvidet, også med nye bygninger mot Sannergata og omfattet etter hvert hele området mellom Øvrefoss, Markveien og Sannergata.
Larsen døde i 1905, og hans 25 år game bror Arthur overtok driften, med en ekspansiv vilje som doblet etter hvert produksjonen.
I 1915 ble bedriften omdannet til et familieaksjeselskap under navnet A/S Foss Jernstøperi, hvor det het «hvis formaal er støbning af Jern og hermed beslægtede Virtksomheder». Arthur Larsen pantsatte alt han eide som å skaffe tilstrekkelig egenkapital og fortsatte som bedriftens bestyrer.
Støperiet oppførte allerede i april 1916 en ny støperibygning for å få produksjonen opp og driftsutgiftene ned. Vareknappheten under første verdenskrig gjorde det vanskelig for bedriften å få nok brensel, som var sinders (støperikoks).
Bedriften fikk også installert en elektrisk smelteovn som ble satt i drift 7. oktober 1926, og var da landets første jernstøperi med elektrisk smelting. Bedriften fikk også egne laboratorier. Bedriften leverte førsteklasses støpejern til blant annet til skipsdieselmotorer og annen maskinindustri, som Nydalens Compagnie, Hjula Veveri, Eureka mekaniske verksted, Fortuna, A/S Rjukanfos, Wilh. Wilhelmsen og hadde også en stor eksport.
Storo
I 1937 hadde anlegget i Øvrefoss også blitt for lite, og utvidelsemulighetene der var uttømt. Samtidig var det omsetningsrekord og ingen muligheter til å møte etterspørselen.
Bedriften fikk kjøpt en tomt på rundt 20 dekar som var en parsell fra Store O, og bygget i 1937 et helt nytt anlegg i Vitaminveien 7-9 på Storo, rett utenfor bygrensen i Aker og som ble tatt i bruk i april året etter. Bedriften hadde da rundt 300 ansatte.
Dette skjedde samtidig som at bedriftens ledelse ble styrket ved at sivilingeniør Aksel Arstal ble soussjef ujderlagt Arthur Larsen. Da Larsen døde i 1946, overtok Arstal som administrerende direktør. Bedriften var fortsatt eid av familien Larsen.
Bedriften ble lagt ned i 1983 og det meste av fabrikkanlegget inklusive kontorbygningen er fortsatt intakt. Den gamle støperihallen til Foss inngår i det nåværende Storo Storsenter.
Kilder
- A/S Foss Jernstøperi 1875-1975 : 100 år. Utg. Foss Jernstøperi. Oslo. 1975. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Foss jernstøperi i Oslo byleksikon
- Foss jernstøperi hos industrimuseum, Norsk Teknisk Museum