John Haraldsen Gyldenaas

John Haraldsen Gyldenaas (født 12. mai 1861 i Stryn, død 21. november 1917) var fotograf og gardbrukar.

Fotograf John Gyldenaas' logo.
Foto: Sør-Troms museum.
Første eksersiskull på Setermoen 1898 etter at det høsten 1897 kom en ny organisering av forsvaret i Nord-Norge idet det ble innført landmilitær verneplikt for landsdelen.
Foto: John Haraldsen Gyldenaas/Sør-Troms museum.

I folketeljinga 1900 finn vi han som fotograf og gardbrukar på Gyldenås i Eid. Han budde der med kona Kristine Gyldenaas (f. 1857 i Overhalla) og ei dotter. På kona står det under yrke: «Fotograf. Gaardmandskone». Det er ikkje kjend spor av at ho var fotograf, så truleg er det meint «fotograf- og gardkone».

Bilete både med gummistempel og trykt signatur finst i Gamle Bergen Museum. Ole J. Rogne på Longva har skrive at «I Haram kommune er det funnet en rekke fotografi tatt av en fotograf ved navn J.H. Gyldenaas. Han var bosatt i Torvik i Romsdal, og bildene er fra rundt år 1900.»" (Brev fra Rogne).

Ambulerende fotovirksomhet nordpå

I Årbok for Harstad 2018 skriver konservator Børge Evensen ved Sør-Troms museum at foreldrene til Gyldenaas flyttet til Gyldenåsen i Rauma i 1871, mens John vokste opp hos besteforeldrene i Stryn. Han ble konfirmert i Stryn i 1876 og gikk siden i fotograflære i Kristiansand før han etter hvert flyttet nordover. Her ble han gift i Lødingen kirke i 1889. Kona hans, Kristine Elise Olsdatter Schistad (f. 1856), var fra Hustadstrand i Vestbygda; Lødingen Vestbygd i Lødingen kommune, og i minesterialboka er Gyldenås som bosted i Hustad. Da var han registrert som maler (ikke kunstmaler) som yrke, men det eldste sikkert daterte bildet er hans eget brudebilde fra 1887, påført hans eget fotografstempel. I denne tiden drev han som fotograf, men tydeligvis i kombinasjon med maleryrket.

Harstad-fotograf

Gyldenaas oppholdt seg i Harstad i ca. 10 år, antakelig i tiden 1885-1895. Ut fra identifiserte personer og firmalogoer kan man se at Gyldenaas har fotografert både i Harstad, på Ibestad og i Troms Innland. Man antar at han også har fotografert i Lødingen.
Mye tyder på at han har oppholdt ser i Harstad over tid, selv om det ikke er registrert at han hadde atelier der. Sannsynligvis hadde han en form for hovedbase i Harstad mens han fotograferte i distriktet rundt og baserte seg på dagslysfotografering utendørs.

Lite av bildene er bevart

Forholdsvis lite av bildene til Gyldenaas er bevart, da man antar at han har hatt en betydelig produksjon. For det er kjent at han tjente godt med penger på bildene sine. Romsdalsmuseet har den største samlingen, ca. 400 bilder, inkludert noen originale glassplater. Museet i Harstad er fortsatt på søk etter uidentifiserte bilder som kan stamme fra Gyldenaas.

Trist skjebne

Ca. 1887 kjøpte Gyldenaas hjemgården Gyldenås i Romsdal og flyttet dit og drev som gårdbruker. Innimellom forpaktet han bort gården for å reise på fotooppdrag på Vestlandet og i Nord-Norge. John Gyldenaas døde i 1917 i en tragisk ulykke på sagbruket på hjemgården, 56 år gammel.

Kjelder

Eksterne lenkjer