Nøstetangen

Nøstetangen er navn på tangen der Vestfosselva renner ut i Drammenselva. Området ligger på grunnen til Haug prestegård (gnr.77) på Øvre Eiker. Navnet må komme av at det har ligget et viktig båtnaust her, og det har vært spekulert i at leidangsflåten fra Eiker skipreide kan ha hatt tilhold her i middelalderen.

Stedet er spesielt kjent på grunn av Nøstetangen glassverk, som var i drift på Nøstetangen fra 1741 til 1777. Ved Nøstetangen lå også Storhengslet, som var ett av de aller første tømmerhengslene i Drammenselva og utgangspunkt for tømmertransporten til Vestfossen. Tømmerdragerne som drev denne transporten skal ha bodd på Nøstetangen.

Enkelte plasser i området var bebodd på 1800-tallet av strandsittere under prestegården, mens en tettbebyggelse gradvis vokste fram etter at jernbanestasjonen ble anlagt like ved i 1866. I dag er Nøstetangen en del av Hokksund by, og gatene Tangengata, Vestre Nøstegate og Østre Nøstegate har navn etter Nøstetangen.

Kilder

  • Nils Johnsen: Eker. Træk av en storbygds saga (1914)
  • Ole Georg Moseng: Sigden og sagbladet. Eikers historie, bind 2 (1994)
  • Ove Bjarnar: Elvekulturen. Eikers historie, bind 3 (1994)


  Nøstetangen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!