Ole Kristian Berg
Ole Kristian Berg (født 20. mars 1860, død 16. august 1933) var gardbruker på Berg i Nordlia, Østre Toten kommune. Om vinteren dreiv den teknisk begava Berg sagbruk og snekkerverksted. I 1911/1912 bygde han et av Totens første elektrisitetsverk, drevet av vatnet fra Heggshuselva. Slik fikk han strøm til både næringsvirksomheten og våningshuset. Naboen Ole Christian Haug skreiv om dette i dagboka si: "Torsdag 29. Aug [1912] lyste det lidt fra Elektrikverket paa Berg. 30.[?] Aug fuldt Lys paa Gaarden og i Bygningerne. Vandmaskinakselen har 400 omdreininger pr. Minut Dynamoen 1400 Omdreininger efter 1 Aar og 1 Maaned siden arbeidet begynte."
Berg skal dessuten ha vært den første på Toten som kjøpte traktor. Naboen Haug og mange andre skuelystne så på "motorplogen"s første tur i 1919: "Prøvekjørtes Motorplogen paa Berg i Vold nordøst for Husene med 2 Sjær 20 tilskuere kjørtes teiger i nord og syd."
En netthendt nordling - som ikke var "heltidsbonde"
Ludvik Olsen Breilid skriver i Totens bygdebok: "Det er en alminnelig mening at nordliingene er netthendte og flinke folk, som går inn for å være mest mulig sjølhjulpne, og det er derfor ikke underlig at mange i denne delen av bygda arbeider både som snekker og smed." Sjøl om Ole Kristian Berg hadde en av de største gardene i Nordlia, med 15-20 kuer og en del skau, hadde han attåtnæring. Dette var sikkert drevet av hans store tekniske interesse; han var en netthendt nordling. Men også av mulighetene for å tjene noe ekstra. Berg dreiv såpass stort at han hadde med seg arbeidshjelp i snekkerverkstedet. Olav Trosterud, som seinere starta stor likkistefabrikk, var en av dem som arbeidde på Berg (ca. 1907-1911).
I etterkrigstida har heltidsbruket vært et viktig begrep i den landbrukspolitiske debatten, men på Bergs tid var ikke brått alle store og mellomstore bønder sysselsatt av garden aleine. Mens Berg hadde snekkerverksted, dreiv andre gardbrukere i Nordlia som smeder eller rivemakere.
Familien
Berg var bondesønn og vokste opp på garden av samme navn. Foreldrene var Ole (1828-1921) og Helene Berg (1833-1909). Søstera Karen ble gift med ekspedisjonssjef Kristian Adolf Fauchald.
Ole Kristian Berg var gift med Anne Mørstad (1876-1926), fra Valdres? Deres sønn, Kristian, videreførte snekkerverkstedet. Men han døde tidlig, og en annen sønn (Ole) tok over både verkstedet og garden. Ole Kristian og Anne Berg er gravlagt på Nordlia kirkegard, på feltet nord for kirka. Gravsteinen er bevart (2010).
Kilder og litteratur
- Berg, Ole og Haug, Simen Lehne: "Den første elektrisitetsutbygginga i Nordlia", i årboka Totn 1998, s. 148-151.
- Ole Kristian Olsen i folketelling 1865 for Østre Toten prestegjeld fra Digitalarkivet.
- Ole Kristian Olsen i folketelling 1875 for Østre Toten prestegjeld fra Digitalarkivet.
- Ole Kristian Olsen i folketelling 1900 for Østre Toten herred fra Digitalarkivet.
- Ole Kristian Olsen i folketelling 1910 for Østre Toten herred fra Digitalarkivet.
- Norske Gardsbruk, 1957.
- Tollersrud, Kristian: «Husflid, håndverk og industri», i Røse, Sigurd (red.): Totens bygdebok I, Oslo 1952, s. 368-370 (Ludvik Olsen Breilids omtaler av netthendte nordlinger er innbakt i Tollersruds tekst).