Per Vigeland

Per Vigeland (født 6. februar 1904 i København, død 30. januar 1968) var kunstner, særlig kjent for sin kirkekunst. Han sto bak glassmalerier, altertavler, salmetavler og  andre interiørdetaljer ved en rekke kirker, og laget også mosaikkarbeider.

Faksimile fra Aftenposten 6. februar 1954; utsnitt av artikkel om Per Vigeland. I bildet i artikkelen står han foran et av sine arbeider til Høybråten kirke i Oslo.

Familie

Per Vigeland var sønn av kunstneren Emanuel Vigeland (1875-1948) og Valborg Kristine Madsen (1879–1951). Han var bror av kunstneren Maria Vigeland (1903-1983) og bryozoolog Immanuel (Imm) Vigeland (1917-2004), og var nevø av kunstneren Gustav Vigeland (1869-1943). Han var gift med Randi Ingeborg Helleberg (1912-1988), og var far til smykkekunstneren Tone Vigeland (1938-2024) og kunsthåndverkeren Pål Vigeland (f. 1944).

Liv og virke

 
Minnesmerke over falne under andre verdenskrig i Tønsberg, utført av Per Vigeland.
Foto: Stig Rune Pedersen (2011)

Per Vigeland var elev ved sin fars akademi for glassmaleri mellom 1919 og 1922. Han var også elev ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole fra 1920. Han studerte dessuten ved kunstakademiet i Firenze i 1924 og École des Beaux-Arts i Paris i 1928.

Allerede som 22-åring fikk Vigeland et av sine største oppdrag, nemlig utsmykningen av Capella Johannea i Majorstuen kirke i Oslo med freskomalerier. Han bisto på samme tid faren med å fullføre kuppelfreskene i det gamle kapell ved Vestre krematorium ved Vestre gravlund i Oslo. 

I 1931-1932 malte Vigeland seks bilder til festsalen til Ringnes bryggeri i Thorvald Meyers gate i Oslo. Motivene viser Fridtjof Nansens og Otto Sverdrups polarekspedisjoner med «Fram», Axel Heibergs arbeid for skogsaken og brødrene Amund Ringnes og Ellef Ringnes foran Ringnes gård.

Vigeland dekorerte en rekke kirker og kapeller, blant annet utførte han glassmaleriene til Tønsberg domkirke og Frogner kirke.  Blant hans kirkemosaikker kan nevnes utsmykningene i Høybråten kirke i Oslo.  Han utførte også freskomalerier ved krematoriene i Tønsberg, Horten og Hamar, og lagde utsmykninger til blant annet Laksevåg kirke, Sylling kirke, Os gravkapell, Tingelstad kapell, Bamble kirke, Mysen kirke, Stord kyrkje og Tanum kirke. Blant hans senere arbeider kan nevnes glassmalerier til Tromsø domkirke (1961). 

Vigeland utførte også mosaikkarbeider, blant annet et minnesmerke over falne fra andre verdenskrig i Tønsberg og en veggmosaikk i møtesalen til  Oslo Arbeidersamfunn. 

Ettermæle

 
Per Vigeland er gravlagt på Ris kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

I et minneord over Per Vigeland i Aftenposten 7. februar 1968, signert Asle Enger, ble han beskrevet slik (utdrag):

I den stil som var ham egen, og med et mot og med en overbevisning som ikke er alminnelig i dag, gikk han sin egen vei - mot tidens strøm. I all den forvirring og famlen som vår slekt opplever, bar han videre arven fra sin far. Og dermed visste han hva han sto for. Per Vigelands kunst hadde mål og mening. Men egenartet institusjon stanset han foran mysteriet. Enkelt og talende diktet han dets innhold i form og farve. ...  Slik står Per Vigeland for de mange i norsk kirkekunst: Han jager ikke efter det sensasjonelle. Han er ikke opptatt av ros og beundring.

Per Vigeland er gravlagt på Ris kirkegård i Oslo. Gravminnet er prydet med et gyllent mosaikkors.

Galleri

Kilder