Brugata (Oslo): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(flytta referanser under galleri)
(→‎Husene i Brugata: innsmetta gunerius)
Linje 3: Linje 3:
==Husene i Brugata==
==Husene i Brugata==
* I Brugata 1 ligger [[Liberty reisebyrå]], som blant annet selger telefonkort som kan brukes for å ringe billig til alle verdens hjørner.  
* I Brugata 1 ligger [[Liberty reisebyrå]], som blant annet selger telefonkort som kan brukes for å ringe billig til alle verdens hjørner.  
* [[Gunerius kjøpesenter]], har adresse [[Storgata]] 32, og ligger også på tomta til [[Brugata 2 (Oslo)|Brugata 2]]
 
{{:Gunerius kjøpesenter}}
 
* I [[Brugata 3A (Oslo)|Brugata 3A]] finner vi [[Teddy´s softbar]] og Brugata Halal.
* I [[Brugata 3A (Oslo)|Brugata 3A]] finner vi [[Teddy´s softbar]] og Brugata Halal.
* I [[Brugata 3B (Oslo)|Brugata 3B]] finner vi (2009) utestedet [[2 kokker]].
* I [[Brugata 3B (Oslo)|Brugata 3B]] finner vi (2009) utestedet [[2 kokker]].

Sideversjonen fra 16. okt. 2009 kl. 13:45

Brugata ca 1860

Brugata (Oslo) er ei gate i Oslo sentrum. I dag (2009) strekker den seg fra Storgata i vest til Vaterlands bru i øst. Før 1827, het gata Vaterlands storgade og gikk fra Vaterlandsporten til Lilletorvet. Brugata, som har navn etter Vaterlands bru, var inntil Nybrua ble bygd i 1827 byens eneste innfartsåre over land sydfra. Da Nybrua kom, ble Storgata forlenga ned mot brua, og både Storgata og Brugata fikk sine nåværende navn. [1]

Husene i Brugata

  • I Brugata 1 ligger Liberty reisebyrå, som blant annet selger telefonkort som kan brukes for å ringe billig til alle verdens hjørner.
Gunerius kjøpesenter i 2009
Foto: Marthe Glad

Gunerius, tidligere Gunerius Pettersen ligger på tomtene Storgata 32, og Brugata 2 og 4 i Oslo. Forretningen ble i 1852 startet under navnet Gunerius Pettersen A/S av eieren ved samme navn. I sin første inkarnasjon var bedriften en kolonialhandel som lå i Brugata 8. Allerede to år senere ble bedriften flyttet til i Storgata 34 der den fremdeles ligger i 2023.

Brugata 14s hovedbygning ble først bygd i 1791. I følge Alf Næsheims artikkel «Ærverdig bygning med farverik fortid» var byggherre garvermester Jens Pedersen Holm. Mange mennesker har vært innom eller vokst opp i denne Oslo-bygården. Blant annet har både Hans Gude og Christian Schou bodd her.En ny gård ble bygget på tomta i 1871, og denne hovedbygningen ble atter revet i 1986 til fordel for en forretningsgård som i 2010 inneholder blant annet en av Brugatas to avdelinger av kioskkjeden 7-eleven. Bakbygningen fra 1791 står fremdeles, men har et glasstak som har omgjort bakgården til et inneområde. Huset er bygd i bindingsverk, og har to etasjer og svalganger. Det skiller seg dermed tydelig fra de omkringliggende bygningene. I 2010 huser bygningen Queens pub og pianobar, hvor det er levende musikk flere dager i uka. Her samles byens Rosenborgsupportere når det er kamp.

Galleri

Referanser

  1. "Brugata" i Oslo Byleksikon. Fjerde utgave, Kunnskapsforlaget. Oslo 2000.
  2. "Lilletorget" i Oslo Byleksikon. Fjerde utgave, Kunnskapsforlaget. Oslo 2000. s. 260.


Brugata.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om hus, folk og bedrifter i Brugata, og trenger din hjelp for å nå i mål. Sitter du på minnemateriale eller historisk stoff som andre vil ha glede av å lese? Del det her på lokalhistoriewiki.
Flere artikler finner du i denne alfabetiske oversikten.