Fjellbu (Øvre Eiker, 65/4)

Fjellbu er en tidligere boplass under gården Brødre-Ås (gnr.65) i Øvre Eiker kommune. Dette er en av flere plasser som i kildene også kan ha vært omtalt som «Brødre-Åseie» «Åseie» eller «plass under Brødre-Ås».

Fjellbu
Tuftene på plassen Fjellbu (be-2010-10-23 - IMG 0025).JPG
Alt. navn: Brødre-Åseie, Åseie
Først nevnt: 1765
Fylke: Viken
Kommune: Øvre Eiker
Gnr.: 65
Bnr: 4
Postnummer: 3320 Vestfossen

Beliggenhet

 
Kart som viser beliggenheten av plassen ifølge registrering som ble gjort 23/10-2010

Tuftene etter plassen er registrert i Fjellbuåsen, 435 m.o.h. Plassen lå i luftlinje omtrent 1,8 kilometer nordvest for Hoensvannet, 600 meter nord for Prestvannet, 600 meter sørøst for Bjørvannet og omtrent like langt øst for kommunegrensa mot Flesberg. Plassen ble registrert i Arne Thorkildsen boplassregistrering på 1980-tallet og er seinere registrert med GPS-koordinater av Bent Ekog Olav Homlebekk.


Navnet

Oddvar Foss nevner navnet som eksempel på «et punkt eller en lokalitet innafor et større område», der det større området er Fjellbudalen.[1] Opphavet må være at dett har stått en bygning her - antakelig ei seterbu - og at denne har gitt navn til Fjellbudalen og Fjellbuåsen. Statens kartverk har registrert navnene «Fjellbudalen» og «Fjellbuåsen», men ikke «Fjellbu».

Brukere

Plassen kan opprinnelig har vært seter under gården Brødre-Ås og/eller Gorud, som også hadde setre ved Hoensvannet.[2] Det var et vanlig mønster at gårdene hadde ei «himseter» forholdsvis nær bygda og ei «langseter» lenger unna, som antakelig bare ble brukt ei kort tid midt på sommeren.

Fjellbu er omtalt som seter i et dokument fra Flesberg i 1582.[3] Denne setra lå imidlertid under gården Kvam i Flesberg, og det er lite trolig at dette er samme sted som Fjellbu på Eiker.

I manntallet for ekstra-skatten fra 1765 er Lars Fieldboe og hans kone Elen oppført som husmenn under gården Gorud, som er nabogård til Brødre-Ås.[4] Sannsynligvis har utmarka i dette området vært sameie mellom Ås og Gorud på denne tida. Antakelig er dette den samme Lars Knudsen Fjeldbo som døde i Flesberg i 1782, 84 år gammel.[5] Det er sannsynlig at bosetningen på Fjellbu i denne perioden hadde tilknytning til Kongsberg Sølvverks skjerping og gruvedrift på Holtefjell. Blant annet finnes det tre gamle skjerp rett nordvest for plassen.[6]

Tidlig på 1800-tallet skal plassen ha vært bebodd av en mann som het Ola og hadde tre sønner, ifølge Anna Engedalen som hadde hørt dette av sin far, Søren Evensen, som var født i 1835. Karl Svartskuren har fortalt i et intervju at det ble brent brennevin for salg på Fjellbuplassen.[7]

Forfatteren Sophus Aars nevner Fjellbu flere steder i boka «Skovinteriører»: Fjeldet er her saa hængende brat, at selv granen har sin nød med at finde fodfæste. ,Der gaar nok en sti etsteds, men den er ikke let at finde: kun sjelden færdes her nogen nu, og stien bugter sig saa skjult opigjennem fjeldsiden, som om den ogsaa helst ønskede at blive ubetraadt. Men kun ved dens hjelp vil det lykkes os at komme op.Og snart staar vi inde paa Fjeldbo, en gammel sæter, som nu imidlertid i mange aar har gjort tjeneste som udslaatte.[8]


Husmenn under Brødre-Ås - se:

Husmenn under alle Ås-gårdene - se:


Bilder fra Fjellbu, oktober 2010

Referanser

  1. Oddvar Foss: «Stedsnavn på Eiker». Hovedoppgave ved Universitetet i Oslo 1949.
  2. Plassen Gorudvollen ved Hoensvannet har antakelig navn etter gården Gorud, men ligger i dag under Brødre-Ås.
  3. Flatin, Tov: Flesberg : fraa dei eldste tidir til no., bind 3, s.401. Utg.1932
  4. RA, Rentekammeret inntil 1814, Reviderte regnskaper, Fogderegnskap, R31/L1834: Ekstraskatten Hurum, Røyken, Eiker, Lier og Buskerud, 1765, s. 129
  5. [https://www.digitalarkivet.no/view/267/pg00000000208314 Ministerialbok for Flesberg. Begravelse 23/4-1782
  6. Søbstad, s.129
  7. Søbstad, s.129
  8. Aars 1890. s.2



Kilder




  Fjellbu (Øvre Eiker, 65/4) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!