Fossum Jernverk (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 17. jun. 2020 kl. 20:00 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Må ikke forveksles med jernverket Fossum Verk i Gjerpen, i drift fra ca 1540 til 1867.
Parti fra Ankerveien ved gamle Fossum skole sett østover. I bakgrunnen Voksenkollen. Kolorert fotografi av Henning Kofoed, 1920. Utlånt av Bærum bibliotek.

Fossum Jernverk ble anlagt 1788 av Conrad Clausen ved Bærums Verk som en stangjernshammerFossum på Bærums-siden av Hammerfossen på stedet der Ankerveien krysser elven.

Clausen fikk hente ut trekull i Bogstads skoger og rett til å bruke Vækerø til kai og lagerplass. Da Peder Anker etter Conrad Clausens død overtok Bærums Verk i 1791, bygde han en masovn på oslosiden av fossen. Ankerveien ble bygd mellom Bærums Verk, Fossum og Maridalshammeren, ferdigstillt i 1793. Det ble i noen år forsøkt med malm fra Gaustad og Sogn gruver, men dette var ikke lønnsomt, og man gikk over til å hente malm fra verkets gruver ved Kragerø og Arendal. Malmen ble tatt i land på Vækerø. Ved til trekull ble fløtet ned Sørkedalen og milene reist på vestsiden av Bogstadvannet. Hammerverket hadde en produksjon på 2–3 tonn per år, men var ikke i kontinuerlig drift.

I 1820-årene var verket nedlagt en tid, men helt slutt ble det i 1858 for masovnen og i 1874 for hammeren. Sagbruk og høvleri, Bergene Holm, Fossum Bruk, ble anlagt i 1888 på tomten der hammeren tidligere hadde stått, i 1960 flyttet sagbruket til milene ved Bogstadvannet.

Skolebygningen til Fossum verks skole fra 1804 og verksboligene langs Ankerveien står fortsatt.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Fossum Jernverk (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.