Forskjell mellom versjoner av «Holmen (strøk i Oslo)»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(mellomlagring - fortsetter etter lunsj)
 
(22 mellomliggende revisjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
+
{{thumb|Østre Holmen gard.jpg|Østre Holmen gard.|[[Bruker:Aslak Kittelsen|Aslak Kittelsen]] (2012)}}
[[Holmen (Oslo)|Holmen]] er et boligstrøk i [[Bydel Vestre Aker]] i [[Oslo]], og ligger mellom [[Hovseter]] i vest, [[Smestad (Oslo)|Smestad]] i sør og [[Slemdal]] i øst. Navnet er etter et gammelt gardsbruk, og kommer av norrønt ''holmr'', "haug", og ''vin'', "naturlig eng".
+
{{thumb|Vestre Holmen gard.jpg|Vestre Holmen gard.|[[Bruker:Aslak Kittelsen|Aslak Kittelsen]] (2012)}}
 +
<onlyinclude>{{thumb|Holmendammen vårdag.jpg|Holmendammen en vårdag.|[[Bruker:Aslak Kittelsen|Aslak Kittelsen]] (2012)}}
 +
'''[[Holmen (strøk i Oslo)|Holmen]]''' er et boligstrøk i [[Bydel Vestre Aker]] i [[Oslo]], og ligger mellom [[Hovseter]] i vest, [[Smestad (Oslo)|Smestad]] i sør og [[Slemdal]] i øst. Navnet er etter et gammelt gardsbruk, [[Holmen (gårder i Oslo)|Holmen]], og kommer av norrønt ''holmr'', "haug", og ''vin'', "naturlig eng". Garden har gitt navn blant anna til Holmenkollen og Holmendammen, en grønn lunge midt i området. Holmen er ifølge navnet en svært gammel gard: Man regner med at "vin-garder" skriver seg fra [[folkevandringstida]]. I [[middelalderen]] ble garden delt i Nordre og Søndre Holmen, men ble senere samlet igjen. Holmen var, i likhet med de fleste av de eldre gardene i [[Aker herred|Aker]], i drift også etter [[Svartedauden]].</onlyinclude><ref>Holden, side 37</ref><onlyinclude> Garden var også en av de få gardene i bygda som var i [[sjøleie]] på [[1500-tallet]], i 1557-1558 nevnes Halsten Holmen som bruker.</onlyinclude>
  
i middelalderen delt i Nordre og Søndre Holmen, senere samlet igjen  
+
Garden skal ha vært delt i mange deler i [[1699]], men i det året ble den kjøpt av [[rittmester]] [[Johan W. Treubler]], som samlet garden på ei hand igjen. Garden forble udelt gjennom hele 1700-tallet, men gikk gjennom en del eierskifter. Treubler solgte den i 1709 til Margrethe Hansdatter Øverland, hennes barnebarn Even Hansen Holmen solgte den igjen til [[stiftamtmann]] [[Gebhard Moltke-Huitfeldt]] i 1794. Denne i sin tur solgte på nytt samme år til Ole Nilssen Smestad, oppsitter på [[Nedre Smestad (Oslo)|Nedre Smestad]]. Da han døde i 1820, ble garden delt på nytt, denne gangen for godt. En av Oles sønner fikk den opprinnelige Holmengarden, som nå fikk navnet Østre Holmen, en annen fikk Vestre Holmen, og en siste fikk Nedre Smestad.<ref>Holden, side 51, 74-76</ref> Østre Holmens hovedbygning ble reist av Treubler, og står fremdeles. Nåværende adresse er [[Bjørnveien (Oslo)|Bjørnveien]] 2c. Vestre Holmen har nå adresse [[Holmenkollveien]] 34, og ble fradelt i 1820. Våningshuset der ble oppført i 1823, senere påbygd.
"overlevde" Svartedauden sammen med en del av de andre eldre gardene i Aker. (Holden, 37)
 
en av de få gardene som var i sjøleie på 1500-tallet, i 1557-1558 nevnes Halsten Holmen som bruker.
 
  
Omkring 1600 var Holmen en av de få Aker-gårder helt i bondeeie
+
Holmen-gardene hadde en hel del husmannsplasser, ifølge folketellinga i 1900 var blant anna [[Arnebråten]], [[Ballerud]], [[Besserud]], [[Bjerkehaugen]], [[Hagan]] og [[Lybekk (under Vestre Holmen i Oslo)|Lybekk]]. Flere av disse har satt spor etter seg i navn både på gater og stoppesteder, blant annet [[Lybekkveien (Oslo)|Lybekkveien]], [[Arnebråtveien]] og stoppestedet Besserud på [[Holmenkollbanen]]. Ballerud ga i si tid navn til Ballerudveien, men denne fikk i [[1932]] navnet [[Slyngveien]].
Udelt gjennom hele 1700-tallet, ble solgt av Even Hansen Holmen til stiftamtmann Gerhard Moltke i 1749 (?) (Holden, 51)
 
fra 1820 delt på nytt, denne gangen i Østre og Vestre.(SNL)
 
(Holden s 74-75) Ole Nilssen Smestad kjøpte Holmen i 1794. Da han døde, ble garden delt, og en sønn fikk Østre Holmen, en vestre, og en Nedre Smestad.
 
  
Ifølge Store Norske Leksikon er Østre Holmens hovedbygning fra 1600-tallet.(SNL) Ifølge Oslo Byleksikon er den imidlertid fra 1786, stabburet er fra 1825. Nåværende adresse Bjørnveien 2c.
+
I likhet med Smestad ble Holmen utviklet til boligstrøk etter at [[Smestadbanen]] kom i stand i [[1912]], og gardene er i dag utparsellert. I [[1935]] ble bana forlenget til [[Røa (strøk)|Røa]] ([[Røabanen]]), og Holmen fikk et stoppested med samme navn mellom [[Makrellbekken]] og Hovseter. I tillegg til villabebyggelse ligger borettslagene [[Arnebråten]] og [[Holmenhaugen]] her. Området har også ei gressbane, rett og slett kalt «Gressbanen».
 
 
Vestre Holmen har nå adresse Holmenkollveien 34, og ble fradelt i 1820. Våningshuset ble oppført i 1823, senere påbygd.
 
 
 
Til Holmen hørte bl.a. husmannsplassene Besserud, Haugen, Bjelkehaugen, Hagan, Bjerkehaugen, Holtet og [[Lybekk (under Vestre Holmen i Oslo)|Lybekk]].
 
Dessuten Arnebråten og Ballerud. (Folketelling 1900). Ballerud ga i sin tid navn til Ballerudveien, men denne fikk i 1932 navnet Slyngveien.
 
 
 
Til Vestre Holmen hørte bl.a. Holmenkollen. (SNL)
 
 
 
har gitt navn til Holmendammen, som ligger mellom de to gardene. Fritidsområde og grønn lunge med bl.a. svaner.
 
 
 
I likhet med Smestad ble Holmen utviklet til boligstrøk etter at [[Smestadbana]] kom i stand i [[1912]], og gardene er i dag utparsellert. I [[1935]] ble bana forlenget til [[Røa]] ([[Røabana]]), og Holmen fikk et stoppested med samme navn mellom [[Makrellbekken]] og Hovseter. I tillegg til villabebyggelse ligger borettslagene [[Arnebråten]] og [[Holmenhaugen]] her. Området har også ei gressbane, rett og slett kalt "Gressbanen".
 
  
 
== Referanser ==
 
== Referanser ==
Linje 28: Linje 14:
  
 
== Kilder ==
 
== Kilder ==
* Artikler om gardene og området i ''[[Oslo byleksikon]]'', 5. utgave, 2010. Red: Knut Are Tvedt.
+
* Artikler om gardene og området i {{Oslo byleksikon 2010}}
 
* [http://snl.no/Holmen/boligstr%C3%B8k_i_Oslo_kommune Artikkel om Holmen i Store Norske Leksikon, lest 19.03.2012].
 
* [http://snl.no/Holmen/boligstr%C3%B8k_i_Oslo_kommune Artikkel om Holmen i Store Norske Leksikon, lest 19.03.2012].
 
* Finn Holden. ''Akergårder i Oslo, en landsens byhistorie''. Andresen og Butenschøn AS, Oslo, 2003.
 
* Finn Holden. ''Akergårder i Oslo, en landsens byhistorie''. Andresen og Butenschøn AS, Oslo, 2003.
 +
* {{folketelling|bf01037028000001|Sinsen (gaard)|1900|Aker herred}}
  
 +
{{Artikkelkoord|59.9459|N|10.6754|Ø}}
 +
[[Kategori:Strøk]]
 
[[Kategori:Bydel Vestre Aker]]
 
[[Kategori:Bydel Vestre Aker]]
[[Kategori:Garder i Oslo kommune]]
+
[[Kategori:Oslo kommune]]
{{stubb}}
+
{{f1}}{{bm}}

Revisjonen fra 3. aug. 2019 kl. 08:20

Østre Holmen gard.
Foto: Aslak Kittelsen (2012)
Vestre Holmen gard.
Foto: Aslak Kittelsen (2012)
Holmendammen en vårdag.
Foto: Aslak Kittelsen (2012)

Holmen er et boligstrøk i Bydel Vestre Aker i Oslo, og ligger mellom Hovseter i vest, Smestad i sør og Slemdal i øst. Navnet er etter et gammelt gardsbruk, Holmen, og kommer av norrønt holmr, "haug", og vin, "naturlig eng". Garden har gitt navn blant anna til Holmenkollen og Holmendammen, en grønn lunge midt i området. Holmen er ifølge navnet en svært gammel gard: Man regner med at "vin-garder" skriver seg fra folkevandringstida. I middelalderen ble garden delt i Nordre og Søndre Holmen, men ble senere samlet igjen. Holmen var, i likhet med de fleste av de eldre gardene i Aker, i drift også etter Svartedauden.[1] Garden var også en av de få gardene i bygda som var i sjøleie1500-tallet, i 1557-1558 nevnes Halsten Holmen som bruker.

Garden skal ha vært delt i mange deler i 1699, men i det året ble den kjøpt av rittmester Johan W. Treubler, som samlet garden på ei hand igjen. Garden forble udelt gjennom hele 1700-tallet, men gikk gjennom en del eierskifter. Treubler solgte den i 1709 til Margrethe Hansdatter Øverland, hennes barnebarn Even Hansen Holmen solgte den igjen til stiftamtmann Gebhard Moltke-Huitfeldt i 1794. Denne i sin tur solgte på nytt samme år til Ole Nilssen Smestad, oppsitter på Nedre Smestad. Da han døde i 1820, ble garden delt på nytt, denne gangen for godt. En av Oles sønner fikk den opprinnelige Holmengarden, som nå fikk navnet Østre Holmen, en annen fikk Vestre Holmen, og en siste fikk Nedre Smestad.[2] Østre Holmens hovedbygning ble reist av Treubler, og står fremdeles. Nåværende adresse er Bjørnveien 2c. Vestre Holmen har nå adresse Holmenkollveien 34, og ble fradelt i 1820. Våningshuset der ble oppført i 1823, senere påbygd.

Holmen-gardene hadde en hel del husmannsplasser, ifølge folketellinga i 1900 var blant anna Arnebråten, Ballerud, Besserud, Bjerkehaugen, Hagan og Lybekk. Flere av disse har satt spor etter seg i navn både på gater og stoppesteder, blant annet Lybekkveien, Arnebråtveien og stoppestedet Besserud på Holmenkollbanen. Ballerud ga i si tid navn til Ballerudveien, men denne fikk i 1932 navnet Slyngveien.

I likhet med Smestad ble Holmen utviklet til boligstrøk etter at Smestadbanen kom i stand i 1912, og gardene er i dag utparsellert. I 1935 ble bana forlenget til Røa (Røabanen), og Holmen fikk et stoppested med samme navn mellom Makrellbekken og Hovseter. I tillegg til villabebyggelse ligger borettslagene Arnebråten og Holmenhaugen her. Området har også ei gressbane, rett og slett kalt «Gressbanen».

Referanser

  1. Holden, side 37
  2. Holden, side 51, 74-76

Kilder


Koordinater: 59.9459° N 10.6754° Ø