Liberalistene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Infoboks politisk parti

Liberalistene (forkortes Lib) er et politisk parti som fremmer liberalisme. Partiet arbeider for en minimumsstat som begrenser sitt ansvar til områdene politi, forsvar og rettsvesen. Partiet ønsker ikke at staten skal regulere økonomi eller andre samfunnsområder. Liberalistene er et grunnleggende demokratisk parti, og går blant annet inn for skarpere skille mellom lovgivende makt (Norges Storting), utøvende makt (Norges Statsråd) og dømmende makt (Norges Høyesterett). I tillegg ønsker Liberalistene republikk med president.

Liberalistene ble grunnlagt i 2014. Partiet har fylkeslag i alle Norges fylker. Liberalistene Oslo, Liberalistene Akershus og Liberalistene Rogaland er de største fylkeslagene, og teller til sammen over en tredjedel av Liberalistenes medlemmer. Mellomstore fylkeslag er Liberalistene Hordaland og Liberalistene Sør-Trøndelag. Pr. februar 2017 hadde partiet over 2.000 medlemmer.

Liberalistenes ungdomsparti heter Liberalistisk Ungdom. Det ble grunnlagt i 2004, og tilhørte Det Liberale Folkepartiet inntil det i 2014 meldte overgang til Liberalistene. For øvrig har Liberalistene maskoten Libertinius.

Liberalistenes første offentlige valg var bystyrevalget 2015 i Oslo, hvor oppslutningen ble 458 stemmer (0,1 prosent). To år senere stilte partiet landsdekkende i stortingsvalget 2017. Partiet nominerte 230 kandidater. Ni av kandidatene var partiets nestleder Roald Ribe, som var 9. kandidat i Buskerud, 6. kandidat i Finnmark, 7. kandidat i Hedmark, 5. kandidat i Nordland, 1. kandidat i Oslo, 10. kandidat i Sogn og Fjordane, 16. kandidat i Sør-Trøndelag, 4. kandidat i Telemark og 12. kandidat i Vestfold. Partiets leder Arnt Rune Flekstad var på sin side 8. kandidat i Buskerud, 4. kandidat i Finnmark, 6. kandidat i Hedmark, 4. kandidat i Nordland, 9. kandidat i Sogn og Fjordane, 1. kandidat i Sør-Trøndelag og 11. kandidat i Vestfold.

Historikk

Liberalistene stiftes

Liberalistene ble stiftet tidlig i 2014 i Bydel Bjerke, Oslo. Stiftere var Richard Kvennejorde, Irina Neretina, Bartosz Zarosa, Asbjørn Ness, Arnt Rune Flekstad, Vegard Ottervig og – ikke til stede – Eigil Knudsen. Senere sluttet blant andre Jan-Øyvind Lorgen, Espen Hagen Hammer, Agnethe Johnsen, Christina Solli, Kjell Bakke, Harald Hansen og Austin Rasmussen seg til.

Den 5. oktober samme år ble partiet offisielt lansert, og det ble åpnet for innmeldinger. Deretter fulgte grunnleggelse av fylkeslag. Hordaland, Buskerud, Oslo, Rogaland, Telemark, Akershus og Sør-Trøndelag var de første. På nyåret kom Hedmark, Oppland, Troms, Østfold, Nordland, Nord-Trøndelag, Troms, Aust-Agder, Vest-Agder, Sogn og Fjordane og Vestfold til, og før landsmøtet den 9. mai 2015 var partiet således representert i alle fylker unntatt Finnmark. Samtidig var medlemstallet steget fra en håndfull til nærmere 350. Større var antallet følgere på Liberalistenes Facebook-side, som passerte 2.000 mens landsmøtet pågikk.

Partipolitisk bakgrunn

Nestleder Agnethe Johnsen, leder Espen Hagen Hammer og Petter Hagelien (t.h.), president i Liberalistisk Ungdom

Liberalistene søkte tidlig å fremstille seg som et nytt og selvstendig parti som var blitt stiftet av et miljø som ønsket å reformere den liberalistiske politikken i Norge. Både da partiet ble lansert og gjennom 2015, la partiet vekt på å fremstille sine stiftere, sine tillitsvalgte og sine medlemmer som partipolitisk ubeskrevne blad. Herunder ble partiet omtalt som en «ny liberal røst».[1]

Likevel sees det at Liberalistenes stiftere hadde større innslag av medlemmer fra Fremskrittspartiet: i alle fall Richard Kvennejorde, Irina Neretina og Arnt Rune Flekstad, det vil si tre av sju stiftere, kom alle fra Fremskrittspartiet samt næromgivelser. Vegard Ottervig var på sin side tidligere Venstre-mann.

Liberalistenes tidlige medlemmer og tidlige tillitsvalgte hadde i hovedsak bakgrunn i Fremskrittspartiet, i Venstre og i Det Liberale Folkepartiet (DLF). Liberalistene fikk et stort medlemsbidrag fra DLF. Liberalistenes stiftere hadde nemlig henvendt seg til DLF med ønske om å overta disses medlemmer. Forhandlingene førte til at DLF oppfordret sine medlemmer til å vurdere inngang i det nye partiet. Flere fulgte DLFs oppfordring. For eksempel besluttet DLF Rogaland å oppløse seg selv for å gjenoppstå som Liberalistene Rogaland, og den første fylkeslagslederen i Liberalistene Akershus var blant dem som ankom rett fra DLF. Medlemmer fra DLF var med andre ord viktige for Liberalistenes tidlige medlemstall og -vekst, og utgjorde også store deler av Liberalistenes partiorganisasjon da denne ble utviklet, særlig i fylkene.

Etter medlemsvekst i 2015 hevdet Liberalistene at den største medlemsgruppen i partiet var uten partipolitisk bakgrunn.[2] Det er uvisst hva slags metode beregningen bygger på, men det kan dreie seg om en antakelse ut fra det at partiet hadde forholdsvis mange unge medlemmer, herunder ung gjennomsnittsalder.

Forhold mellom Liberalistene og DLF

En av årsakene til Liberalistenes tilblivelse må søkes i 2000-årenes liberalistiske miljø på Østlandet og til møtet som da fant sted mellom Det Liberale Folkepartiet (DLF) og en ny generasjon som var oppvokst i en helt annen medie- og digital virkelighet. Stadig flere tok til orde mot DLFs akademiske partilinje, som i korthet gikk ut på at saklige og helst bildeløse fremstillinger var bedre enn populistiske og at ett overbevist medlem var bedre enn ti vinglende. DLFs leder cand.scient. Vegard Martinsen hadde så sent som rundt 2011 advart mot Frp-tilstander i partiet hvis medlemsveksten ikke forble bærekraftig. Også navnet Det Liberale Folkepartiet var det misnøye med, som flere mente var for omstendelig og som noen mente hadde for etablerte assosiasjoner hos velgere til at det lot seg videreføre av et nytt partipolitisk konsept.

Liberalistene oppstod som et svar på dette. Der hvor Det Liberale Folkepartiet la vekt på saklighet og langsom vekst, var Liberalistenes strategi å nå bredere grupper gjennom å fokusere på praktisk politikk – problemer som folk gjenkjenner fra sin hverdag – istedenfor på ideologi – avdøde filosofer som Ayn Rand og John Locke – og dra medlemmer i hopetall gjennom språklig enkle, grafisk fargerike og i frekvens små og hyppige meldinger i sosiale media.

På den ene siden lykkes Liberalistenes strategi: fra en håndfull medlemmer pr. oktober 2014 gikk partiet til å ha 350 medlemmer pr. mai 2015, 600 medlemmer pr. august 2015 og over 2.000 medlemmer pr. februar 2017. Aldri før hadde et liberalistisk politisk parti i Norge hatt så høye medlemstall.

På den andre siden fikk Liberalistene det som DLF-Martinsen hadde advart mot, nemlig en i hovedsak passiv og fluktuerende medlemsmasse. Allerede i 2017 opplevet Liberalistene anselig medlemsfrafall, det vil si medlemmer som ikke fornyet sitt medlemskap. Samtidig klarte partiet kun å mobilisere små deler av medlemsmassen i forbindelse med partipolitiske aktiviteter. Dette sees blant annet i Liberalistene Akershus: mens dette fylkeslaget pr. februar 2017 hadde 210 medlemmer, var det sju oppmøtte på årsmøtet: en oppmøteandel på vel 3,3 prosent. For øvrig var det seks oppmøtte i 2016, noe som vil si at lagets årsmøtedeltakelse fra 2016 til 2017 økte med ett medlem, til tross for at lagets medlemstall samtidig økte med vel 100 medlemmer. Liberalistene hadde med andre ord skaffet seg store medlemstall, men betydelige deler av medlemmene var passive.

Knappheten på aktive medlemmer kom også til å opptre i partiet nominasjonsprosesser i forbindelse med stortingsvalget 2017: i flere fylkeslag hadde man så få aktive medlemmer at det vilkårlig måtte plukkes passive medlemmer fra medlemsfortegnelser eller hentes aktive medlemmer fra andre fylkeslag og fra sentralstyret. På partiets valglister i Finnmark, Nordland, Buskerud, Telemark og Hedmark var det henholdsvis 27, 33, 40, 43 og 45 prosent lokale kandidater, mens flertallet av kandidatene var fra andre fylker. For å delta landsdekkende i stortingsvalget, måtte Liberalistene som minimum nominere 169 kandidater, det vil si vel 8,6 prosent av partiets samtidige medlemstall på vel 2.000 medlemmer. Dette betyr at partiet enten ikke kunne eller ville mobilisere tilstrekkelig mange medlemmer i hvert av disse fylkene.

Liberalistene har ved flere anledninger omtalt seg som «Norges raskest voksende parti» og sågar som «den raskest voksende politiske bevegelsen i nyere norsk historie». (Det må antaes at de med nyere norsk historie snakker om etterkrigsårene.) Samtidig sees det at Liberalistene har vesentlig lavere kontingent enn andre politiske partier. Pr. 2017 var Liberalistenes kontingentsats 100 kroner, mot 200 hos Piratpartiet, 250 kroner hos Arbeiderpartiet, 300 kroner hos Venstre, 350 kroner hos både Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, 440 kroner hos Høyre, 450 kroner hos Rødt og 500 kroner hos Senterpartiet. Liberalistenes kontingentsats utgjorde dermed 40 prosent av Arbeiderpartiets, 29 prosent av Fremskrittspartiets og 23 prosent av Høyres. Justert for differansen mellom Liberalistenes lave kontingentsats og andre politiske partiers kontingentsatser, er gapet mellom Liberalistenes medlemsvekst og andre politiske partiers medlemsvekst trolig mindre enn rene tall tilsier.

Partiprogram lanseres

Liberalistenes partiprogram ble lansert tidlig i mai 2015.[3] Det består av et prinsipprogram (vedtatt i 2014), som kortfattet og i overordnede trekk angir retningen for Liberalistenes politikk, og av et valgprogram (vedtatt i 2015), som har tolv kapitler fordelt på litt over hundre sider.

Landsmøte i 2015

Professor Ole Henrik Ellestad skolerer partidelegater i klima

Den 9. mai 2015Aker Brygge i Oslo arrangerte Liberalistene sitt første landsmøte. Over sytti partidelegater og andre gjester møtte. I tillegg ble hendelsen kringkastet via YouTube.

I tillegg til partileder Espen Hagen Hammers tale, som innledet landsmøtet, inviterte partiet flere utenlandske meningsfeller til å holde foredrag. Disse var Andrew Withers, leder av britiske Libertarian Party UK, Jean-François Nimsgern, leder av franske Mouvement des libertariens samt leder av International Alliance of Libertarian Parties, og Petr Mach, leder av tsjekkiske Strana svobodných občanů (De frie borgeres parti) samt medlem av Europa-parlamentet. Videre doserte professor Ole Henrik Ellestad om klima.

Leder Espen Hagen Hammer og nestleder Agnethe Johnsen søkte ikke gjenvalg. Dermed ble Arnt Rune Flekstad fra Sør-Trøndelag valgt som ny leder av Liberalistene. Med seg fikk Flekstad nyvalgt nestleder Roald Ribe fra Oslo og Eigil Knudsen fra Aust-Agder, som fortsatte som partisekretær. Senere uttalte Flekstad blant annet:[4]

Det er utrolig spennende å se hva vi har klart å få til. [...] Jeg vil rette en stor takk til alle som bidrar med stort og smått i partiet. Dere vet ikke selv hvor mye det har å si. Vi er nå det raskest voksende partiet i Norge, og satser på videre vekst og suksess til neste år.

Valg i 2015

Medarbeider Jan Mesicek foran Liberalistene Oslos valgbod på Karl Johan

Liberalistene Oslo stilte i 2015 med liste til bystyrevalget i Oslo, og fikk 458 stemmer (0,1 prosent).[5] Også Liberalistene Rogaland forsøkte å delta, men kom ikke i mål, da de ikke klarte å skaffe tilstrekkelig antall underskrifter.

Som listestillende til bystyrevalget tok Liberalistene Oslo også del i skolevalgene. Partiet fikk til sammen 1,1 prosent av stemmene. Størst oppslutning fikk partiet ved Kuben videregående skole (3,9 prosent),[6] ved Oslo handelsgym (2,6 prosent),[7] ved Persbråten videregående skole (2,4 prosent),[8] ved Hellerud videregående skole (2,2 prosent)[9] og ved Oslo By Steinerskole (2,2 prosent).[10]

Landsmøte i 2016

Den 30. april 2016 i Karl Johans gate 47 (Domus Academica) arrangerte Liberalistene sitt andre landsmøte.[trenger fotnote] I innkallingen angav Liberalistene å ha 1.162 medlemmer.

Innføring i Partiregisteret

Fra Oslo Pride-paraden i 2016. Liberalistene markedsfører seg her som et liberalt parti, og reklamerer overfor et LHBT-publikum

Etter at Liberalistene i 2016 hadde samlet over 6.000 underskrifter fra stemmeberettigede ved stortingsvalg, kjørte tre partirepresentanter den 7. desember med bil fra Oslo for å inngi underskriftene til Partiregisteret.[11][12] Representantene var Liberalistenes styreleder Arnt Rune Flekstad, styremedlem Geir Hoksnes og Liberalistisk Ungdoms president Fredrik Laving. Den 19. desember fikk Liberalistene status som registrert politisk parti.[13]

Landsmøte i 2017

Den 29. april 2017 i Rosenkrantz' gate 7 i Oslo (Håndverkeren Kurs- og Konferansesenters festsal) arrangerte Liberalistene sitt tredje landsmøte.[trenger fotnote]

Valg i 2017

Som registrert politisk parti kunngjorde Liberalistene at partiet kom til å delta landsdekkende i stortingsvalget 2017. Valglister ble deretter stilt og godkjent i alle fylker.

Liberalistenes valglister i 2017 bar preg av det som i hovedsak er et småpartifenomen, nemlig at mange personer opptrer på valglister i flere fylker.[14] I tillegg bar valglistene preg av kameraderi: sentralstyret i partiet dominerte partiets valglister ved at de hadde fordelt over tretti stortingskandidaturer seg imellom. Blant annet var partiets leder Arnt Rune Flekstad og partiets nestleder Roald Ribe kandidater i henholdsvis sju og ni fylker, mens tidligere styremedlem Vegard Hovland Ottervig ble fordelt fire kandidaturer. En gruppe på ni personer i og nær sentralstyret hadde i nominasjonsprosessene fått hånd om 48 av Liberalistenes 230 stortingskandidaturer, det vil si en femtedel.

Følgende tabell viser daværende og tidligere sentralstyremedlemmer som står på to eller flere valglister.

Valgdistrikt Flekstad
leder
Ribe
nestleder
Lorgen
medlem
Hoksnes
medlem
Bakke
varamedlem
Ottervig
tidl. medlem
Akershus
Aust-Agder 5. kandidat
Buskerud 8. kandidat 9. kandidat 13. kandidat
Finnmark 4. kandidat 6. kandidat 9. kandidat
Hedmark 6. kandidat 7. kandidat 5. kandidat 8. kandidat 11. kandidat
Hordaland 20. kandidat 21. kandidat
Møre og Romsdal 6. kandidat
Nord-Trøndelag 5. kandidat
Nordland 4. kandidat 5. kandidat 8. kandidat
Oppland
Oslo 1. kandidat 6. kandidat 2. kandidat
Rogaland 2. kandidat
Sogn og Fjordane 9. kandidat 10. kandidat 8. kandidat
Sør-Trøndelag 1. kandidat 16. kandidat
Telemark 4. kandidat 5. kandidat
Troms
Vest-Agder
Vestfold 11. kandidat 12. kandidat
Østfold
Liberalistene Østfolds leder Bjørn Erik Adolfsen med bekreftelse på inngitt valgliste

I noen fylker hadde Liberalistene stort underskudd av lokale kandidater. På Liberalistenes valgliste i Hedmark var fire av elleve kandidater bosatt i det fylket, mens tilsvarende tall for Nordland var tre av ni kandidater. Kun 27 prosent av kandidatene i Finnmark var bosatt i det fylket. I seks av sytten fylker var det mellom 27 og 50 prosent lokale kandidater.

I andre fylker var lokale kandidater flertallige. I fem av sytten fylker var det 100 prosent lokale kandidater, nemlig Oppland, Rogaland, Troms, Vest-Agder og Østfold. Videre var det 94 prosent i Sør-Trøndelag, 91 prosent i Akershus og 90 prosent i Oslo.

Følgende tabell viser andelen lokale kandidater på hver valgliste.

Valgdistrikt Kandidater
i nummer
Kandidater
i prosent
Finnmark 3 av 11 27
Nordland 3 av 9 33
Buskerud 6 av 15 40
Telemark 3 av 7 43
Hedmark 5 av 11 45
Sogn og Fjordane 5 av 10 50
Nord-Trøndelag 4 av 6 67
Møre og Romsdal 7 av 9 78
Aust-Agder 4 av 5 80
Oslo 18 av 20 90
Akershus 21 av 23 91
Sør-Trøndelag 15 av 16 94
Oppland 8 av 8 100
Rogaland 18 av 18 100
Troms 11 av 11 100
Vest-Agder 7 av 7 100
Østfold 9 av 9 100
Hordaland ikke tilgjengelig
Vestfold ikke tilgjengelig
Liberalistenes stemmeseddel i Akershus valgdistrikt. Med 23 kandidater var dette for øvrig Liberalistenes største valgliste i 2017

Liberalistene fikk i 2017 meldepliktige valgkampbidrag på 258.900 kroner, hvorav 40.000 kroner fra Det Liberale Folkepartiet (DLF), 50.000 kroner fra A. Søberg og 150.000 kroner fra J.E. Willoch.[15] I denne forbindelsen brøt Liberalistene partiloven to ganger, da donasjonene fra Søberg og fra DLF opprinnelig ikke ble rapportert til offentlige myndigheter. Den 6. september ble Liberalistene ilagt betinget sanksjon ved at Partilovnemnda gav formell advarsel om avkortning av statlig partistøtte.[16]

Den 3. september viste en landsdekkende måling fra Kantar TNS 0,9 prosent oppslutning til Liberalistene,[17] og påfølgende dag fikk Liberalistene for første gang over 1 prosent oppslutning i en landsdekkende måling, idet en måling fra samme byrå viste 1,2 prosent.[18] Begge målinger var blitt utført på vegne av TV 2. Selv om antallet respondenter var forholdsvis høyt, nemlig henholdsvis 2.008 og 1.905 personer, hadde målingene feilmargin på mellom 1,1 og 2 prosent.

Det Liberale Folkepartiet, som ideologisk likner mest på Liberalistene, fikk i stortingsvalget 2013 909 stemmer i Norge. DLF stilte da kun i seks fylker. Ledelsen i Liberalistene uttalte om stortingsvalget 2017 at de landsdekkende minst forventet 10.000 stemmer.

Nr. Valgdistrikt Stemmer
i nummer
Stemmer
i prosent
02 Akershus vapen.png 02 Akershus
09 Aust-Agder vapen.png 09 Aust-Agder
06 Buskerud vapen.png 06 Buskerud
20 Finnmark vapen.png 20 Finnmark
04 Hedmark vapen.png 04 Hedmark
12 Hordaland vapen.png 12 Hordaland
15 More og Romsdal vapen.png 15 Møre og Romsdal
17 Nord-Trondelag vapen.png 17 Nord-Trøndelag
18 Nordland vapen.png 18 Nordland
05 Oppland vapen.png 05 Oppland
03 Oslo vapen.png 03 Oslo
11 Rogaland vapen.png 11 Rogaland
14 Sogn og Fjordane vapen.png 14 Sogn og Fjordane
16 Sor-Trondelag vapen.png 16 Sør-Trøndelag
08 Telemark vapen.png 08 Telemark
19 Troms vapen.png 19 Troms
10 Vest-Agder vapen.png 10 Vest-Agder
07 Vestfold vapen.png 07 Vestfold
01 Ostfold vapen.png 01 Østfold
Norges riksvåpen.png Norge

Skolevalg i 2017

I skolevalget 2017 fikk Liberalistene i Oslo nedgang på -0,7 prosentpoeng i forhold til skolevalget 2015. Oppslutningen i Oslo gikk nemlig ned fra 1,1 prosent til 0,4 prosent (60 stemmer) i hovedstaden. Ved Kuben videregående skole, hvor Liberalistene i 2015 hadde fått 3,9 prosent, endte oppslutningen på 0,8 prosent. Tilsvarende ble oppslutningen 0,5 (2,4) ved Persbråten videregående skole og 0,3 (2,2) ved Oslo By Steinerskole. Oslo handelsgym (2,6) og Hellerud videregående skole (2,2) var på sin side ikke påmeldt i 2017.

Det skal i denne sammenhengen nevnes at Liberalistene mente seg utestengt fra minst en skole, nemlig Bjørnholt videregående skole.[19] Liknende påstander kom partiet med under skolevalget 2015, da de skal ha blitt nektet adgang til flere skoler. Norsk senter for forskningsdata, som på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet avholder skolevalgene, anbefaler som kriterium for deltakelse minst 1 prosent oppslutning i angjeldende fylke ved forrige stortingsvalg, men det er til sjuende og sist hver skole som fastsetter kriteriene.

I alle fylker var Liberalistenes oppslutning til sammen 1,5 prosent (2.047 stemmer).[20] Rogaland og Hordaland stod for en stor andel av stemmene, nemlig henholdsvis 597 og 396 stemmer (4 og 2,90 prosent), noe som blant annet kan tilskrives særlig stor partiaktivitet i disse to vestlandsfylkene samt det at Rogaland har en sterkere kapitalistisk kultur enn landet ellers. I prosentvis oppslutning kom Liberalistene på jumboplass i Oslo samt i Finnmark, i Nord-Trøndelag, i Telemark og i Vest-Agder.

Nr. Fylkeskommune Stemmer
i nummer
Stemmer
i prosent
02 Akershus vapen.png 02 Akershus 121 0,8
09 Aust-Agder vapen.png 09 Aust-Agder 23 0,6
06 Buskerud vapen.png 06 Buskerud 65 0,8
20 Finnmark vapen.png 20 Finnmark 8 0,4
04 Hedmark vapen.png 04 Hedmark 144 2,7
12 Hordaland vapen.png 12 Hordaland 396 2,9
15 More og Romsdal vapen.png 15 Møre og Romsdal 67 0,9
17 Nord-Trondelag vapen.png 17 Nord-Trøndelag 18 0,4
18 Nordland vapen.png 18 Nordland 84 1,3
05 Oppland vapen.png 05 Oppland 45 1,2
03 Oslo vapen.png 03 Oslo 60 0,4
11 Rogaland vapen.png 11 Rogaland 597 4,0
14 Sogn og Fjordane vapen.png 14 Sogn og Fjordane 21 0,9
16 Sor-Trondelag vapen.png 16 Sør-Trøndelag 131 1,5
08 Telemark vapen.png 08 Telemark 20 0,4
19 Troms vapen.png 19 Troms 41 0,9
10 Vest-Agder vapen.png 10 Vest-Agder 25 0,4
07 Vestfold vapen.png 07 Vestfold 109 1,5
01 Ostfold vapen.png 01 Østfold 72 0,9
Norges riksvåpen.png Norge 2.047 1,5

Informasjon

Sentralstyre 2014–2015

Espen Hagen Hammer
Navn Tittel Fylkeslag Offisiell funksjon
Espen Hagen Hammer leder Lib Akershus
Agnethe Johnsen nestleder Lib Troms Justispolitisk talsperson.
Eigil Knudsen sekretær Lib Aust-Agder
Arnt Rune Flekstad medlem Lib Sør-Trøndelag
Asbjørn Ness medlem Lib Oslo Informasjonsteknologisk talsperson.
Christina Solli medlem Lib Sør-Trøndelag
Vegard Ottervig medlem Lib Oslo
Kjetil Knausgård varamedlem Lib Oslo
Max Hagelien varamedlem Lib Akershus
Jan-Øyvind Lorgen varamedlem Lib Hedmark Helsepolitisk talsperson.

Uttreden og inntreden fant flere ganger sted i perioden. Listen nevner ikke alle medlemmer i perioden.

Sentralstyre 2015–2016

Arnt Rune Flekstad
Navn Tittel Fylkeslag Offisiell funksjon
Arnt Rune Flekstad leder Lib Sør-Trøndelag
Roald Ribe nestleder Lib Oslo
Eigil Knudsen sekretær Lib Aust-Agder
Asbjørn Ness medlem Lib Oslo Informasjonsteknologisk talsperson.
Austin Rasmussen medlem Lib Rogaland Strategiansvarlig.
Jan-Øyvind Lorgen medlem Lib Hedmark Helsepolitisk talsperson.
Vegard Ottervig medlem Lib Oslo
Harald Hansen varamedlem Lib Oslo
Hilde Charlotte Blomberg varamedlem Lib Akershus
Andreas Lie Askeland varamedlem Lib Rogaland
Kjell Bakke varamedlem Lib Rogaland Landsbrukspolitisk talsperson.

Sentralstyre 2016–2017

Navn Tittel Fylkeslag Offisiell funksjon
Arnt Rune Flekstad leder Lib Sør-Trøndelag
Roald Ribe nestleder Lib Oslo
Eigil Knudsen sekretær Lib Aust-Agder
Sadaf Dar medlem Lib Oslo
Austin Rasmussen medlem Lib Rogaland Strategiansvarlig.
Jan-Øyvind Lorgen medlem Lib Hedmark Helsepolitisk talsperson.
Geir Hoksnes medlem Lib Oslo
Harald Hansen varamedlem Lib Oslo
Wivikke Tank-Nielsen varamedlem Lib Akershus
Kjell Bakke varamedlem Lib Rogaland Landsbrukspolitisk talsperson.

Fylkeslag

Nr. Navn Stiftelse
02 Akershus vapen.png 02 Liberalistene Akershus 02.11.2014
09 Aust-Agder vapen.png 09 Liberalistene Aust-Agder 2015
06 Buskerud vapen.png 06 Liberalistene Buskerud 2014
20 Finnmark vapen.png 20 Liberalistene Finnmark 2015
04 Hedmark vapen.png 04 Liberalistene Hedmark 2015
12 Hordaland vapen.png 12 Liberalistene Hordaland 2014
15 More og Romsdal vapen.png 15 Liberalistene Møre og Romsdal 2015
17 Nord-Trondelag vapen.png 17 Liberalistene Nord-Trøndelag 2015
18 Nordland vapen.png 18 Liberalistene Nordland 2015
05 Oppland vapen.png 05 Liberalistene Oppland 2015
03 Oslo vapen.png 03 Liberalistene Oslo 2014
11 Rogaland vapen.png 11 Liberalistene Rogaland 2014
14 Sogn og Fjordane vapen.png 14 Liberalistene Sogn og Fjordane 2015
16 Sor-Trondelag vapen.png 16 Liberalistene Sør-Trøndelag 2014
08 Telemark vapen.png 08 Liberalistene Telemark 2014
19 Troms vapen.png 19 Liberalistene Troms 2015
10 Vest-Agder vapen.png 10 Liberalistene Vest-Agder 2015
07 Vestfold vapen.png 07 Liberalistene Vestfold 2015
01 Ostfold vapen.png 01 Liberalistene Østfold 2015
Liberalistene Universitetet i Bergen
Liberalistene Universitetet i Oslo 2016

Se også

Referanser

  1. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Lib 06.10.2014
  2. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Osloby 22.07.2015
  3. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Lib 05.05.2015
  4. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Lib 12.05.2015
  5. Valgresultat.no (Kommunal- og moderniseringsdepartementet): Oslo kommune Besøkt den 15.09.2015.
  6. Samfunnsveven.no (NSD og Utdanningsdirektoratet): Skolevalgresultater for Kuben videregående skole Besøkt den 08.09.2015.
  7. Samfunnsveven.no (NSD og Utdanningsdirektoratet): Skolevalgresultater for Oslo handelsgymnasium Besøkt den 08.09.2015.
  8. Samfunnsveven.no (NSD og Utdanningsdirektoratet): Skolevalgresultater for Persbråten videregående skole Besøkt den 08.09.2015.
  9. Samfunnsveven.no (NSD og Utdanningsdirektoratet): Skolevalgresultater for Hellerud videregående skole Besøkt den 08.09.2015.
  10. Samfunnsveven.no (NSD og Utdanningsdirektoratet): Skolevalgresultater for Oslo By Steinerskole Besøkt den 08.09.2015.
  11. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Lib 14.12.2016
  12. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn BA 13.12.2016
  13. Kunngjøring av den 19.12.2016 fra Partiregisteret.
  14. Bemerkning: Fenomenet finnes blant annet også hos Alliansen, hos Helsepartiet og hos Piratpartiet.
  15. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Valgkampbidrag 2017
  16. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn PLM 06.09.2017
  17. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn TV 2 03.09.2017
  18. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn TV 2 04.09.2017
  19. https://www.facebook.com/liberalistene/posts/1632916526720808
  20. Samfunnsveven.no (NSD og Utdanningsdirektoratet): Skolevalgresultater for Liberalistene Besøkt den 05.09.2017.

Litteratur

Uavhengige media
Avhengige media
Leserinnlegg m.v.